sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Medicul timișorean care a pensionat peste 70 de angajați ai Penitenciarului Arad, condamnat. Procesul s-a rejudecat

  de - | 10 mai 2023, 2:50 PM | Știri Arad

  2

  Tribunalul Timiș a pronunțat, ieri, sentința în dosarul în care DNA Timișoara l-a trimis în judecată pe medicul Eugen Poșiar, șeful Secției de Medicină Internă de la Spitalul Militar, reținut și arestat în anul 2018, în urma realizării unui flagrant, scrie pressalert.ro.

  Ancheta procurorilor a scos la iveală un adevărat sistem de fraudare a bugetului de stat. Numai la Penitenciarul de Maximă Securitate Arad s-au pensionat peste 70 de persoane, toți trecând prin același „filtru”. Sub diverse diagnostice, cei doritori să devină pensionari la 40 – 48 de ani, erau internați fictiv la spitalul militar. Asta pentru că doar în acte figurau ca internați, ei fiind acasă, dar spitalul decontând serviciile medicale la CNAS. După „internare” urma concediu medical de o lună de zile, care de asemenea era plătit, reluându-se ciclul de internări până când „bolnavul” putea să fie declarat apt limitat sau inapt și să se poată pensiona pe caz de boală. Așa s-a ajuns în situația în care angajați ai penitenciarelor, pompieri, jandarmi sau militari au ajuns să stea acasă, cu pensii care depășeau și 1.000 de euro pe lună, deși erau în deplinătatea forței de muncă, mai scrie pressalert.ro.

  Poșiar a fost trimis în judecată pentru două fapte de luare de mită, alte două fapte de trafic de influenţă şi de două fapte de fals intelectual în formă continuată.

  În fapt, procurorii au reţinut că, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, Eugen Poşiar a primit de la două persoane care doreau să se pensioneze anticipat 3.400 lei.

  „De asemenea, medicul a mai pretins de la aceleași persoane 300 lei și o sumă neprecizată de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă pensionarea celor două persoane din motive medicale. Pentru a crea aparența că persoanele respective sufereau de afecțiuni care permiteau această modalitate de încetare a raporturilor de serviciu, medicul Poșiar Eugen Silviu și asistenta Iliuță Elena Corina au făcut mențiuni nereale în dosarul medical al celor două persoane (internări fictive, presupuse proceduri medicale, etc.)”, arătau procurorii în rechizitoriu. Medicul a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare și a fost condamnat, în urma contopirii pedepselor, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru o perioadă de patru ani și obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 zile. De asemenea, i s-a interzis dreptul de a exercita profesia de medic pe o durată de patru ani.

  Instanța a dispus confiscarea extinsă a sumei de dispune confiscarea extinsă de la inculpat a sumei de 68.581,4836 euro din 156.950 de euro găsiți la percheziții, 6.480 lei, şi a celor două monede din metal prețios, în valoare de 5.200 lei. Instanța a considerat că pentru aceste sume medicul nu are justificare.

  Asistenta a fost condamnată la patru luni de închisoare de suspendare sub supraveghere. Sentința nu este definitivă, putând să fie atacată în termen de 10 zile la Curtea de Apel Timișoara.

  De menționat este faptul că medicul a fost condamnat pentru faptele descrise mai sus în anul 2019, primind 3 ani cu suspendare, iar sentința a fost contestată la Curtea de Apel Timișoara. Acesta a decis următoarele: „Desființează sentința primei instanțe și dispune rejudecarea de către instanța a cărei hotărâre a fost desființată pentru motivul că judecarea cauzei la acea instanță a avut loc în lipsa unei părți nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate, invocată de acea parte”. Așadar, sentința de ieri a venit ca urmare a rejudecării cauzei.

   

  Citește și: Dosarul „Samariteanul”. Medicul Poșiar Eugen Silviu și asistenta Iliuță Elena Corina, trimiși în judecată de procurorii DNA

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.