duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Pro Arhitectura ar urma să primească proiectul Matern-Pediatrie. Gheorghe Falcă: „Nu comentez eu lucrurile de business ale firmei”

  de Raluca Medeleanu | 16 martie 2024, 6:51 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  8

  De mai bine de jumătate de an, realizarea proiectului tehnic în vederea construirii noului Complex Matern – Pediatrie stagnează din cauza mai multor contestații, depuse de firma soților Falcă, împotriva ofertei firmei câștigătoare. Acum, în urma deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, care a solicitat Consiliului Județean o nouă analiză, contractul se pare că ar urma să fie atribuit firmei Pro Arhitectura. Europarlamentarul Gheorghe Falcă nu a dorit să comenteze aceste schimbări.

  Amintim că, în primă fază, la licitația pentru realizarea documentației tehnice pentru Complexul Matern – Pediatrie s-au depus 12 oferte, după care, în urma primei analize, au rămas 6. Dintre acestea, cea desemnată câștigătoare, în data de 11 iulie 2023, a fost Tesseract Architecture SRL, din Sibiu.

  Rezultatul a fost însă contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) în data de 24 iulie 2023, de către S.C. Pro Arhitectura S.R.L. și de către asocierea Unith2B S.R.L și Asix Design S.R.L. Ambele contestații au fost respinse, astfel că au depus plângere la Curtea de Apel Timișoara. Dacă plângerea depusă de către asociere a fost respinsă, cea depusă de Pro Arhitectura a fost admisă în parte, Consiliul Judeţean Arad fiind nevoit să reevalueze ofertele de pe locurile 1, 2 și 3, adică cele „mai sus” în listă decât Pro Arhitectura.

  Apoi, firma europarlamentarului Gheorghe Falcă și a soției sale, Ela Falcă, a mers mai departe și a intentat un nou proces Consiliului Județean. Practic, Pro Arhitectura considera că firma câștigătoare nu a respectat toate cerințele stipulate în caietul de sarcini în oferta depusă.

  „Ne încurajează faptul că până acum CNSC și instanța de judecată ne-au dat dreptate, în contestațiile precedente și vom continua să ne apărăm interesele în conformitate cu ce prevede legea. În final credem că ne dorim cu toții același lucru: un proiect întocmit profesionist, pentru o lucrare importantă pentru comunitate, atribuit în urma unei proceduri care respectă legea și drepturile competitorilor”, declarase pentru Special Arad firma Pro Arhitectura, în februarie, la câteva zile înainte de primul termen al procesului amintit. Instanța a dat câștig de cauză firmei și a dispus o reanaliză a ofertei depuse de Tesseract.

  Pe surse, aflăm că rezultatele noii evaluări a comisiei din cadrul Consiliului Județean ar fi, de această dată, în favoarea celor constatate de Pro Arhitectura. Contactată telefonic, Dorina Pușcaș, directorul executiv adjunct de la Direcția Tehnică Investiții din cadrul Consiliului Județean Arad nu a putut să ne confirme informațiile, motivându-ne că se află în comisie și că, potrivit legii, nu are voie să divulge nicio decizie până la finalizarea tuturor procedurilor.

  „Încă nu avem un document final”

  „Suntem încă în proces de reevaluare, dar nu avem astăzi un document final ca să spunem exact care este situația finală. Facem următorii pași conform procedurii, dar nu avem documentul final al reevaluării. Încă nu suntem în momentul la care să comunicăm celor implicați în procedură rezultatul. Mai avem puțin, dar încă nu. Este o legislație a achiziției publice, noi ne-am chinuit să o respectăm, dovadă că CNSC nu a cerut schimbarea echipei”, a  declarat pentru Special Arad Dorina Pușcaș.

  Europarlamentarul Gheorghe Falcă nu a dorit să comenteze această modificare. „Aveți informația, decizia este dată de instanță, deci nu are nicio legătură, nu comentez eu lucrurile de business ale firmei”.

  Pentru construirea Complexului Matern – Pediatrie, Consiliul Județean a câștigat proiectul de aproape 100 milioane euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar conform contractului, finanțarea e valabilă dacă ducerea la bun sfârșit a construcției are loc până în 2026. Președintele Iustin Cionca nu este optimist în legătură cu încadrarea în timp, dar nu consideră că se va ajunge în situația în care Consiliul Județean ar trebui să apeleze la un împrumut bancar, opinând că Guvernul ar muta finanțarea, după termenul limită, pe alte programe.

  Citește și:

  Îngerii și demonii noului Spital Matern din Arad. Investiția de 100 de milioane de euro este „arestată” de familia Falcă · Special Arad

  6000 de euro lunar, chirie pentru Spitalul Matern actual. Contractul de proiectare tehnică a Complexul Matern-Pediatrie a fost semnat · Special Arad

  Cum moare sănătatea. Complexul Matern-Pediatrie Arad – cronica unui eșec anunțat · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cum plm să câștige când aveau a 4-a ofertă, deci erau pe locul 4? Ăia care au analizat ofertele ( din nou ) ori sunt idioți, ori PNL-iști ori ambele. Clar aranjament, care într-o lume normală era penalizat, dar trăiască PNL că proștii latră ( și votează ) apoi se plâng de cum a ajuns orașul ăsta. Nu ne mai scapă nimeni de molima asta, poate al 3-lea război mondial și nici atunci nu e sigur.

   +34 voturi
   +1
   -1
  2. Sper ca acum să înțeleagă arădenii ce înseamnă să dai puterea pe mâna prostului.

   Istoria se repetă acum si cu actualul pădurar aflat la cârma oraşului.

   P.S. Citire de la unul dintre profesorii Facultății de Construcții din Timişoara, specializarea CFDP (căi ferate, drumuri si poduri) – unde a terminat si falcă:
   „Falcă candideazā cu succes la top 5 cei mai tâmpiți studenți din istoria CFDP. Nu îmi imaginez cum a ajuns primar.”

   +39 voturi
   +1
   -1
  3. Revoltator si jalnic! Mai nocivi decat cei dinainte de ‘89 sunt ASTIA!
   Vorbele sunt prea sarace si-ntr-un fel educatia ne opreste sa le folosim dar cate citate celebre – despre nulitati ajunse si lupi paznici la oi si…- li se potrivesc!
   E un cosmar cu increngaturi la nivelul intregii tari dar pentru noi, aradenii cei inca putini aradeni ramasi care am trait si simtit orasul atunci cand era Arad, Mica Viena, pe drept – e o mare tristete si durere! Decaderea e dramatica, trista – aveam alte asteptari nici intr-un caz aceasta mare ingaleala girata de injustitie!

   +36 voturi
   +1
   -1
  4. Meritul pt. promovarea prostocratiei la nivel de conducere îi aparține lui Băsescu! El a aplicat această schemă apv-isto marinăresca unde un șef prost își pune un subaltern prost.Pe baza acestui principiu se creează o regresie a valorilor.Pericolul vine de la prostul care e fudul!

   +20 voturi
   +1
   -1
  5. Distrugătorul ,,partid național al Lăcustelor”!
   Distrugerile ăstora pe plan local sunt cataclisme, un sfert din populație plecată din oraș, în schimb Oradea și Timișoara se dezvolta economic și social.
   Aceste lacuste doar distrug…

   +23 voturi
   +1
   -1
  6. La cum merg lucrurile in Arad in ultimele luni, fix acum inainte de alegeri (vezi toate terenurile si cladirile oferite diferitelor culte gata sa isi ofere voturile), vom afla ca de fapt spitalul nici nu va mai fi Matern, ci vor construi urmatorul Spital Penticostal. 🙂

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.