sâmbãtã, 23 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Cum moare sănătatea. Complexul Matern-Pediatrie Arad – cronica unui eșec anunțat

  de Adriana Barbu | 15 septembrie 2023, 3:11 PM | Administraţie | Politikos

  2

  Un an și două luni pentru niște acte, în fapt pentru a justifica introducerea pe listă a unor criterii politice în selecția proiectelor care să intre pe lista PNRR. O listă din care Complexul Matern-Pediatrie a fost tăiat de curând și Aradul lăsat cu buzele umflate.

  Vinovații, în opinia USR, sunt nimeni alții decât PSD, ministrul Rafila, PNL, întreaga guvernare.
  Când s-ar putea, în condițiile de acum, ca Maternul din Arad, scos de pe lista fondurilor europene şi trecut pe o listă a realizării pe bani de împrumut, să fie ridicat şi finalizat?

  Probabil undeva prin 2030, cred liderii USR din Arad, pentru că PNRR punea presiune pe autorități când venea vorba de termene, bani, realizări, pe când ce credite lucrurile stau altfel. Doar că termenele dilatate la maximum de către Guvernarea PNL-PSD a făcut ca șase complexe spitalicești să fie aruncate la gunoi, iar sănătatea, sistemul sanitar din România să fie din nou pus în pericol.

  Wiener Complex Matern Pediatrie

  Adrian Wiener şi Răzvan Anghel, detaliind eşecul finanţării Complexului Matern-Pediatrie

  Eşecul Complexului Matern-Pediatrie

  Vineri, la sediul USR Arad, deputatul Adrian Wiener a detaliat problemele care au dus la eșecul de acum al PNRR (aprobat de Comisia Europeană în septembrie 2021, cu toate componentele cu calificative maxime) pe componenta sănătate, o cronică a unui eșec uşor de anticipat.

  „Una dintre primele componente ale PNRR aprobate de Comisia Europeană a fost cea pe sănătate – un set de reforme și investiții menite să crească eficiența și calitatea actului medical, să îmbunătățească infrastructura.

  Sunt cuprinse investiții în medicina prespitalicească – cabinetele medicilor de familie, caravane medicale mobile, ambulatorii de specialitate, cabinete de planificare familială și centre comunitare integrate; inclusiv crearea unei rețele de centre de îngrijire de zi și de reabilitare pentru persoanele în vârstă – apropos de grozăviile din azilele din Ilfov.

  Toate aceste investiții sunt, și ele, în întârziere! În ceea ce privește investițiile în spitale, au fost alocate aproape 2 miliarde de euro, din care peste 1 miliard pentru infrastructură spitalicească nouă. Aici intra și Complexul Matern-Pediatrie din Arad.

  Comisia Europeană a evaluat pozitiv PNRR-ul României în septembrie 2021, Consiliul Uniunii Europene a aprobat PNRR în octombrie 2021. Toate criteriile din regulament au primit cel mai mare rating posibil – A; inclusiv cel referitor la calarea reformelor și investițiilor pe nevoile reale ale țării.

  Simulările arătau că, în urma aplicării reformelor structurale din PNRR, PIB-ul României ar putea crește cu 17%. A fost un proiect de țară făcut de USR, la care s-a muncit enorm și care era șansa modernizării României, fie că vorbim de zecile de reforme sau sutele de investiții.

  În decembrie 2021, Comisia a eliberat pre-finanțarea de 3,7 mld euro care, teoretic, putea fi startul investițiilor. Sigur că investițiile mari, la care proiectarea și execuția durează mai mult, trebuiau prioritizate pentru că termenul final de implementare era august 2026.

  Ce a făcut ministrul Rafila? NIMIC. Lista posibilelor obiective de investiții în spitale a găsit-o la minister, când am plecat noi de la guvernare era acolo. O listă de 48 de spitale sau secții noi – lista cu ce era prin țară ca nevoie stringentă, proiecte aflate în diverse stadii de maturitate. O listă fără culoare politică (…)”, a contextualizat pentru început Adrian Wiener.

  Un an şi două luni care prefigurau catastrofa

  Ce a urmat a fost catastrofal şi a dus la dezastrul de acum pentru Arad şi pentru alte cinci complexe spitaliceşti din România.

  „Criteriile (pentru a ajunge la 24-26 de spitale care puteau fi finanţate din banii primiţi – n.r.) au fost anunțate prin noiembrie 2022, iar Hotărârea de Guvern, cu lista finală, a trecut de-abia în februarie 2023. După 1 an și 2 luni de la aprobarea PNRR și intrarea pre-finanțării. Atât a furat Alexandru Rafila din timpul limitat care le aveau aceste proiecte. Lene și incompetență. Nepăsare criminală. UN AN ȘI DOUĂ LUNI!”, a indicat pașii eșecului deputatul USR.

  Tăcerea complice a PNL şi ce se putea face pentru Arad

  Ce se putea face de la Arad ca acest dezastru să nu se lase peste Arad?
  În viziunea liderilor USR, „La Arad, PNL știa aceste lucruri; putea să pună presiune politică pe ministrul Rafila pentru urgentarea procedurilor și semnarea contractelor de finanțare. Aveau premierul acelui Guvern – Nicolae Ciucă. Aveau toate pârghiile politice.

  Puteau să denunțe neglijența administrativă criminală de la Ministerul Sănătății. Au preferat să tacă. Ăsta e prețul parteneriatului politic cu PSD: tăcerea complice”.

  Adrian Wiener a mai subliniat că poate Aradul avea mai multe șanse acum la finanțarea pe PNRR dacă se licita şi proiectarea şi execuţia spitalului, sau dacă Consiliul Județean Arad s-ar fi replicat pe un proiect mai mic – doar Maternitate fără Pediatrie, spre exemplu, dacă anticipau întârzierile – proiect mai fezabil în timpul rămas.

  Acum, însă, Aradul a rămas şi fără Matern- Pediatrie şi fără proiectele “mărunte” ale Aradului- spre exemplu cel pe nosocomiale, la care Ministerul Sănătății a renunțat pentru cel mare.

  Pierderea Matern-Pediatrie, eşecul nimănui

  Numai că eşecul de acum nu pare că ar vrea să şi-l asume nimeni: nici USR, care susţine că PNRR a fost foarte bine întocmit de ei, nici PNL şi nici măcar PSD, care au preluat PNRR şi l-au dus la mai departe. „Se cârpește comunicațional eșecul prin punctajele de partid ale PSD și PNL: nu s-a pierdut nimic – spitalele vor fi finanțate din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții.

  Problema este că dacă proiectele erau mai avansate, chiar dacă s-au ajustat sumele din granturi – cele nerambursabile, banii gratis, putea fi extinsă componenta de împrumut dinspre Comisia Europeană – partea de împrumut din PNRR fiind cu dobândă 0. Împrumutul de la BEI e cu dobânda pieței – mare pentru România. Și, cum spun, proiectele nu vor mai avea termen 2026. Improvizațiile și condițiile de magherniță se vor prelungi”, a punctat Adrian Wiener.

  Vulnerabilităţi pentru pacienţi şi cadre medicale

  La final, deputatul s-a întors la timpul de care Ministerul Sătătăţii a avut nevoie pentru a reduce de la 48 la 24-26 de spitale lista pentru finanţare: „Etapa dependentă strict de Ministerul Sănătății a durat un sfert din toată perioada rămasă pentru implementare! Contractele de finanțare au fost semnate de-abia a acum 5 luni. L-am auzit declarând (pe ministrul Rafila -n.r.) că nu e absolut nicio problemă că se vor întârzia cu un an proiectele.

  Asta în timp Maternitatea din Arad funcționează într-o clădire în mare parte retrocedată, veche, în care nu se poate investi. În care, indiferent cât ai investi, circuitele nu permit îndeplinirea a doar 50% dintre criteriile de acreditare pentru blocul operator, spre exemplu. Se urcă și se coboară adeseori pe scări cu incubatoare, nou-născuți și tărgi. Pediatriile sunt în clădiri vechi, pavilionare, la distanță de corpul principal al Județeanului. Orice zi cu activitate medicală în aceste condiții reprezintă o vulnerabilitate pentru pacienți și cadre medicale”.

  Moţiunea, replica democratică la un dezastru de proporţii

  Ce face USR în situaţia de acum? Ce poate face opoziţia într-o ţară democratică, spune liderul USR: depune moţiune. „USR a depus o moțiune împotriva ministrului Rafila. Mai degrabă decât un simplu instrument democratic, este vorba de un strigăt de disperare”.

  O moţiune împotriva unui om, care în viziunea doctorului Wiener, „a făcut praf Planul Național de Cancer, care nu reușește să gestioneze criza medicamentelor, care, iată, a făcut praf și PNRR-ul României. Un om sub care TOATE, dar absolut toate serviciile județene de ambulanță sunt conduse de manageri interimari. Toți, cu numiri din șase în șase luni, prin ordin al ministrului Rafila. Toți stau cuminți în pixul ministrului.

  Bineînțeles că niciunul nu se va plânge de ambulanțe vechi, unele de 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurși. Nu veți auzi decât, poate, lideri de sindicat denunțând riscul la care sunt supuși ambulanțierii, asistentele și medicii la fiecare misiune; sau să zică ceva de personalul insuficient și suprasolicitat”.

  La final, Adrian Wiener a mai punctat faptul că „Tragediile din spitalele din România din ultima vreme sunt la intersecția nepăsării, ticăloșiei, politizării și a neputinței. Iar deasupra tuturor este ministrul Rafila”.

  Citeşte şi:

  CJ Arad ar urma să piardă finanțarea de 95 milioane euro pentru Complexul Matern-Pediatrie. Ce se va întâmpla cu proiectul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnilor de la USR, ce simplu e să stai doar pe margine și să areți cu degetul, DEȘI FACI PARTE DIN CLASA POLITICĂ , care are reprezentanți aleși cam la toate nivelurile polititce…😎
   .
   Eu și cei din Presă, da, putem doar „să lătrăm” , pt că, alte pârghii și timp alocat NU AVEM pt a putea face mai mult, dar dvs. ALEȘII NOȘTRI, chiar dacă „nu sunteți la butoane”, CE ALTE DEMERSURI CONCRETE ați fâcut, pt atenua cât-de-cât DEZASTRUL dinozaurilor din FSN (PSD, P(D)NL și toatș „șleahta” cu origini comune – FSNul Iliescian!) ??? 🤔
   .
   Dacă tot ziceți „un an şi două luni care prefigurau catastrofa”, în anul ăsta și douâ luni, NU V-AM AUZIT IMPLICÂNDU-VĂ în vreun fel mai concret, ca să PREVENIȚI această catastrofă.
   Ați preferat „să stați pe margine, rânjind”, cuntificând DOAR șirul eșecurilor unei Guvernări și Administrații impotente.
   Atât ați făcut!
   .
   Nici, chiar, reacțiile publice, nu îmi amintesc să fi fost prea frecvente și vocale , pe această temă;
   – Oooo, daaa…, pe vremea COVIDeriadei, l-am auzit des pe dl.Doctor CONVINGÂNDU-NE să ne „vaccinâm” anti-COVID, amestecând – voit sau nu…- noțiunea de VACCINARE (cu vaccinuri testate și de o EFICIENȚĂ MAXIMĂ) , cu aceste „experimente umane grotești”, care doar au umplut buzunarele unor giganți farmaceutici!!!😡
   Da, atunci l-am auzit mai des „lătrând” pe dl. Wiener, dar pe tema acestui Spital, nu…
   .
   Aș vrea să știu, dvs ce pârghii ați folosit ca să-i treziți pe „adormiții” ăștia și să încercați evitarea „unui dezastru anunțat” ?
   Pt că, în alte județe, reprezentanți locali, DIN PARTIDE DIFERITE, chiar în Opoziție fiind, „trag la aceeași căruță” când e vorba de INTETERESELE COMUNITĂȚII pe care o reprezintă.😔
   .
   PS: eu am să vă spun exact ce reprezintă tăierea acestor proiecte de pe lista PNRR:
   ” UN TROC MIZERABIL !!!”👹
   .
   Pt că ÎNTREAGA CLASĂ POLITICĂ nu a fost dispusă să facă NIMIC CONCRET (doar declarații „sforăitoare”), pt REDUCEREA DEVALIZĂRII Bugetului Național (prin eliminarea Pensiilor Speciale și a Pensionărilor anticipate, pt colectarea eficientâ de la MARII EVAZIONIȘTI CLIENTELARI politic, pt „sifonarea la greu” a banilor din toate Proiectelor di investiții, etc.), deci, pt ca să nu fie nevoit să transfere întreaga povară a „prădătorilor politico-economici” pe umerii unei populații și așa GÅRBOVITE DE POVARA UNOR PRETURI ASTRONOMICE (și total nejustificate!!!!!), Ciolacu a fost NEVOIT să facă unele concesii Bruxellesului, pt a i se accepta un Deficit Bugetar mărit, care „să împace și hoții și proștii” în preajma unui an electoral dificil.
   Iar renuțarea la bugetarea acestor investiții, a fost unul din preturile plătite pt acest FAVOR. 😈
   .
   Voi, USR la câte din aceste „privilegii nesimțite” ați renunțat benevol și definitiv, – cauza reală a acestui dezechilibru bugetar-, ca să aveți dreptul „să arătați cu degetul”…?
   Aud…?

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Dar Wiener ce a făcut ca parlamentar de Arad pentru acest proiect? Nimic! Ce viteaz e acum în declarații. Pentru mine este la fel de vinovat sau poate chiar și mai vinovat, că de la București putea face mai multe decât ăștialalți de la Arad. Dar nu a făcut. Își ia salariul mare de parlamentar și atât. Încă un profitor de la Uniunea Salariaților Degeaba din România.

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.