sâmbãtã, 23 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  6000 de euro lunar, chirie pentru Spitalul Matern actual. Contractul de proiectare tehnică a Complexul Matern-Pediatrie a fost semnat

  de Mihai Todoca | 13 septembrie 2023, 5:38 PM | Administraţie | Topic special

  3

  Spitalul Matern mai are de stat în chirie minim 3 ani. Contractul de realizare a proiectării tehnice a fost semnat azi la sediul Consiliului Județean Arad. Firma câștigătoare a fost Tesseract Architecture (reprezentată prin administratorul Raluca Claudia Șoaită), însă semnarea acestui contract, care are un termen de realizare de șase luni, nu a fost lipsită de unele săgeți aruncate către Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, din partea președintelui CJA.

  Menționăm, din nou, că proiectul Complexului  este pe lista neagră a celor șase spitale aflate în pericol de a pierde finanțarea prin PNRR, din cauza „riscului de nerealizare” potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o la Bruxelles. Datele au fost obținute de jurnaliștii  G4Media, alături de cei de la Economedia (detalii AICI).

  Nici o adresă oficială către CJA

  Deși Ministrul Sănătății a declarat pe mai multe posturi TV că nu se pierde finanțarea spitalelor, ci doar se transferă de pe PNRR pe Banca Europeană de Investiții, nimeni din administrația județeană nu a primit vreo informare oficială în acest sens. Întrucât există un contract semnat chiar de ministrul Rafila încă din martie anul acesta, decizia de a modifica termenii și condițiile contractului asumat de Guvern poate fi catalogată ca fiind una fără precedent.

  Însă nu putem spune că ne miră o asemenea situație. Bani s-au mai pierdut și, din păcate, atâta timp cât va exista distanțarea aceasta politică între Centru și provincie, se vor mai pierde.

  Maternul stă în chirie de 6000 de euro pe lună, cel puțin până 2026

  După cum se știe, clădirea în care funcționează la această oră spitalul a fost retrocedată Fundației Caritatea, după ani și ani de procese (detalii AICI). În lumina acestei situații construirea unui spital este cu atât mai necesară. Un lucru care, dacă Guvernul își respectă promisiunea asumată prin semnarea contractului, ar trebui să aibă termen anul 2026.

  „Un termen destul de strâns”, recunoaște și Iustin Cionca, președintele CJA. Astfel, cel puțin până în 2026, Spitalul de pe Episcopiei va trebui să plătească o chirie lunară. Momentan încă nu este semnat contractul , fiind necesare ca unele detalii să fie stabilite, însă suma de 6000 de euro este una reglementată deja.

  Mingea e în curtea Guvernului

  noul spital Matern Pediatrie Arad simulare(Viitorul Complex Matern, simulare)

  Reiterăm. Cu toate că există un contract semnat între CJA și Guvern, ministrul Sănătății a anunțat că finanțarea celor șase spitale de pe listă, printre care și Complexul din Arad, va fi transferată către Banca Europeană de Investiții. Ceea ce înseamnă, de fapt, că vor fi bani împrumutați, iar acest împrumut va pune din nou greutăți pe bugetul național. O finanțare pe linie de credit însă, înseamnă și un termen de execuție a lucrărilor mai mare.

  Lista celor șase spitale care vor pierde finanțarea PNRR: Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, (96 milioane euro), corp nou Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro), Complexul nou Matern-Pediatrie Arad (95 milioane euro), Spitalul nou de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota (202 milioane euro), Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov (96 milioane euro). respectiv relocare și modernizare secție oncologie și compartiment cardiologie intervențională Spitalul de Urgență Alba Iulia (46 milioane euro).

  Acest transfer al finanțării însă va fi posibil doar dacă Comisia Europeană va pleca urechea la cererea Guvernului de a modifica PNRR-ul.

  Termene prea scurte de realizare a proiectelor

  În acest timp, premierul Ciolacu exlică la G4Media de ce nu are motive să-l certe pe Rafila pentru decizia de a tăia 740 de milioane de la Sănătate pe PNRR:

  „Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitație, nici studiu. Aveau o schiță și o sumă «cam atât ar fi trebuit pentru acel spital». Acel spital se va face. Trece pe fonduri europene și pe împrumut BEI, oricum ne încadram după 2026. Nu a fost lăsat”.

  Însă nu se spune nimic despre faptul că Ministerului Sănătății i-a trebuit 8 luni de zile să semneze contractele de finanțare cu instituțiile publice beneficiare.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 1. „… Acel spital se va face. Trece pe fonduri europene și pe împrumut BEI, oricum ne încadram după 2026. Nu a fost lăsat”.
   .
   Da, măăă Ciolacule, …, poate că „acel spital se va face”, dar PE BANII NOȘTRI , nu pe bani de la mă-ta…, clar?
   … și asta, în loc să fie făcuți pe bani europeni ! 😡
   .
   Ca să vă puteți face de cap, voi, dinozaurii-politici, și să „sifonați” bani, la greu, cu firmele voastre clientelare, că prin PNRR v-ați fi „lins pe bot”… 😠
   .
   2. „… anumite spitale care nu aveau nici licitație, nici studiu.”
   Da’ unde sunteți bă, „șobolanilor” , parteneri de Coaliție, care de ani de zile DOAR TRĂNCĂNIȚI și n-ați făcut nimic?
   Tăceți chitic sau mai aveți impertinența de a „recomanda” împrumutul, în locul finanțării gratuite?
   Ce-ar fi ca în locul Pensiilor Speciale, a banilor pt partide sau pt cabinetele parlamentale, să vă oferim și noi, cetățenii, niște LINII DE CREDIT, de unde să va luați banii pe care, apoi, TOT VOI SĂ-I RETURNAȚI ?!
   Pt că, exact asta ne oferițî voi, la schimb …😎
   .
   Da’ ce-ar fi dacă aceste Spitale s-ar face din:
   – indemnizațiile parlamentarilor din județele in care s-a pierdut finanțarea PNRR, din partidele aflate la Putere;
   – banii alocați pentru partide;
   – salariile Conducătorilor NUMIȚI POLITIC ale Consiliilor Județene care au pierdut finanțarea?
   Etc.
   Nu vi s-ar părea echitabil așa…?🤔
   .
   Că vă văd cu CÂTĂ LEJERITATE VORBIȚI ca acea finanțare să treacă din banii GRATUIȚI ai UE , în BIRURILE puse pe spatele boului de român…!😣

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Și uite-așa, din diverse cauze neînțelese de omul de rând, nu cred că vom primi ceva consistent din cele 80 de miliarde promise de UE și clamate de Iohannis – sluga străinilor. Dar rămânem un membru fidel, cotizant la zi și furnizor consecvent de mâini, creiere și resurse pentru neocolonialismul democratic.
   Noi cu ei! Dar ei cu noi?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.