duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sentimente, experiențe și mentori: o expoziție personală, marca Matei Păcurar la Galeria Alfa | Video

  de Raluca Medeleanu | 13 aprilie 2023, 8:24 PM | Cultură | Topic special

  0

  O expoziție care nu poate fi încadrată în canoanele clasicului, ci mai degrabă un „happening” a fost joi seara, la Galeria Alfa din centrul Aradului, unde iubitorii de artă au putut să-i descopere chintesența lui Matei Păcurar.

  Fără tipicul discurs de vernisaj, Matei Păcurar, modest și jovial, s-a perindat printre prieteni și printre lucrările desprinse parcă dintr-un vis îndepărtat – macrameuri, bibelouri, perne și obiecte de mobilier, care evocă parcă timpurile copilăriei, apoi membrele și dosul unui manechin fără haine care ne trimite către gânduri adolescentine. Găsim tot soiul de bucăți din puzzle-ul minții unui om: obiecte simbolice precum o Biblie, sculptura autoritară a unui om al legii… însă figura centrală a expoziției rămâne portretul tatălui său, cel a cărei fizionomii a fost aleasă și pentru afișul evenimentului: regretatul sculptor și profesor Mihai Păcurar.

  Practic, aflăm că expoziția intitulată sugestiv „Cool seeds” a adus laolaltă diferite persoane și obiecte care fac parte din sufletul artistului, acele elemente care au contribuit la clădirea personalității lui de-a lungul timpului.

  După cum ne-a spus și Matei, în scurta declarație pe care puteți să o ascultați și în înregistrarea video: „e o poveste personală, autobiografică: sentimentele și experiențele mele… am încercat să includ atât familia cât și oamenii din jurul meu care mi-au fost mentori la un moment dat și au clădit niște chestii bune pentru mine. Despre asta vorbesc, despre mine și ei, în același echilibru”.

  Prezentarea de pe panoul aflat între simeze merge mai departe, explicând mai detaliat relația dintre exponate și artist: „Picturile lui Matei Păcurar sunt o fereastră către interior. Spectatorul are ocazia să privească prin această fereastră, să cerceteze și să contemple și apoi să iasă din visarea cotidiană, să se transpună în universul interior al artistului și aproape ca în Divina Comedie a lui Dante Aligheri, să coboare în infern, să treacă prin Purgatoriu și, în final, să se trezească.

  La capătul labirintului, se poate intui povestea acestei opere de artă vizuală, care începe cu mult timp în urmă, atunci când semințele creației au fost sădite cu grijă de maestru în sufletul discipolului; acolo au încolțit și au crescut, iar acum înfloresc.

  De sus, din eternitate, ochii maestrului văd minunea creației” ( Ciprian Budișan).

  •  Citește și: Tânărul artist din familia Păcurar se afirmă prin „Contraste” • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.