joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Majorarea prețului gigacaloriei, aprobată în Consiliul Local. Impozitele rămân la fel

    de Raluca Medeleanu | 17 decembrie 2021, 1:56 PM | Administraţie

    0

    Vestea a fost anunțată încă de luni, 13 decembrie, iar în ședința de Consiliu Local Municipal de astăzi a fost transformată în fapt. Începând cu factura de anul viitor, arădenii vor scoate mai mult din buzunar pentru a plăti încălzirea și apa caldă din locuințe, întrucât a fost majorat tariful gigacaloriei.

    În şedinţa publică extraordinară, proiectul ce prevede majorarea preţului a trecut de vot cu 15 voturi pentru și 7 abțineri, astfel că noul preț al gigacaloriei este de 1156,06 lei (TVA inclus), însă Primăria va acoperi cea mai mare parte a acestei majorări, printr-o subvenţie de 758,06 lei/gigacalorie, iar populaţia va plăti 398 lei/gigacalorie (deci cu 100 lei mai mult faţă de cât plătea până acum).

    Ca reprezentant al grupului USR PLUS (singurul care s-a abținut de la vot), consilierul Florin Stana a afirmat că atunci când a studiat calculul pus la dispoziție de ANRE, i-a sărit în ochi pierderile înregistrate de CET, anume circa 80 milioane de lei într-un an. Dat fiind faptul că sumele puse la dispoziție pentru dezvoltare sunt de circa 200 milioane de lei, consecința va fi că orașului îi vor rămâne foarte puțini bani pentru investiții, a spus Stana. Din cauza acestor subvenții, cei 25 mii abonați la sistemul de încălzire centralizat, care au nevoie de acest ajutor, sunt favorizați în detrimentul restului de 60 mii de cetățeni care trebuie să suporte acest lucru, a mai spus consilierul, cerând pe această care o dezbatere și o consultanță serioasă pentru găsirea unei soluții în problema termoficării.

    Primarul Bibarț a recunoscut că într-adevăr municipiul se află într-o situație dificilă, însă întreaga țară este acum într-o situație de criză. „Azi și acum municjpalitatea nu are o soluție. Și așa alocările bugetare au nevoie de sprijin guvernamental”, a spus Bibarț, amintind că de încălzire nu depind doar 25 de mii de asociații de proprietari, ci și unitățile școlare și spitalele din municipiu. „Sunt sume foarte mari și vrem și noi soluții concrete. De un an ne rugăm de Ministerul Dezvoltării pentru tehnologizare”, a spus primarul, amintind că anul trecut s-a reușit modernizarea unei părți din rețea, iar acum speră să primească în continuare sprijin de la Guvern pentru plata cheluielilor care să asigure agentul termic.

    Tot în şedinţa de azi au fost aprobate și taxele şi impozitele locale pentru anul viitor (nemajorate propriu-zis, decât actualizate din pricina inflației, așa cum prevede legea), cuantumul şi numărul burselor şcolare, respectiv regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor în municipiu (citește detalii despre acest subiect aici: „Șșșșșș!”. O nouă ediție revizuită a „Regulamentului puritan” al orașului, pusă la transparență de Primărie).

    „Şedinţă cu multe puncte pe ordinea de zi şi dezbateri multe pe marginea PUZ-urilor. Important este că am primit bani pentru burse şi i-am alocat şcolilor, am aprobat şi preţul la gigacalorie în parametri mai mult decât decenţi, dar cu o presiune mare pe bugetul local şi nu în ultimul rând am aprobat taxele şi impozitele locale pentru anul viitor, care au rămas la nivelul ultimilor ani, fără nicio majorare decât cea prevăzută de lege, cu rata inflaţiei”, a declarat primarul Călin Bibarţ la finalul şedinţei.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.