miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Arădenii vor plăti mai mult pentru încălzire de anul viitor. Primăria însă va acoperi o parte prin subvenții

  de Raluca Medeleanu | 13 decembrie 2021, 2:01 PM | Administraţie | Topic special

  3

  După ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat în această toamnă liberalizarea prețului la gaz, acest lucru a produs automat și scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, iar efectul a început deja să se resimtă în mai multe orașe. Aradul, din păcate, nu este o excepție. Chiar dacă municipalitatea a încercat să întârzie măsura, astăzi primarul Călin Bibarț, împreună cu cei doi viceprimari, Faur și Cheșa, au anunțat că arădenii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata încălzirii, însă doar începând cu anul viitor. Totuși, arădenii vor plăti doar o parte din această sumă, restul urmând să fie acoperită din bugetul local, prin subvenții.

  Pentru a înțelege situația, primarul Bibarț a explicat că odată ce ANRE a liberalizat piața gazului, prețul a ajuns de 10 ori mai mare față de cel din februarie 2021, iar tariful final de producție și distribuție a gigacaloriei a ajuns să fie la Arad de două ori și ceva mai mare, însă arădenii nu vor resimți întreaga scumpire, ci vor plăti doar cu 100 lei mai mult.

  Primarul a explicat că este o măsură pe care nu au dorit să o ia, însă situația la nivel național i-a lăsat fără alte opțiuni. Tocmnai de aceea, pentru a nu împovăra arădenii în perioada sărbătorilor, scumpirea va fi propusă în ședința de Consiliu Local din 17 decembrie, astfel că se va resimți doar din 15 ianuarie. A mai ținut să menționeze că în alte orașe, de exemplu Oradea, majorarea tarifului s-a pus în aplicare încă din noiembrie.

  Viceprimarul Lazăr Faur a explicat că în urma avizării tarifului de ANRE, la Arad se va propune prețul de 1156,06 lei per gigacalorie, sumă din care se va acoperi o mare parte prin subvenție (65,57%), populația urmând să plătească 398 lei pe gigacalorie.

  Speranțe pentru continuarea finanțării guvernamentale

  Pentru a putea susține din bugetul local aceste costuri, Primăria Arad speră ca Guvernul să continue să ofere sprijin financiar și în următoarele luni de iarnă. Dacă până acum, Aradul a primit din partea Guvernului circa 16,5 milioane de lei, iar în această lună va mai primi încă 5 milioane, municipalitatea speră să primească un astfel de ajutor și până în luna martie inclusiv.

  Călin Bibarț a afirmat că Primăria plătește aproximativ 15 milioane de lei pe lună din bugetul local pentru plata gazului. „Să înțelegem că pe ce avem alocat până acum de la Guvern și ce se va mai aloca luna asta, vom rezista pentru luna decembrie si apoi sperăm să mai primim. Sperăm să se aplice prevederea legală ca o parte din prețul plafonat la gaz si cel care îl plătim să fie acoperit de Guvern, ca să trecem de această iarnă și anul viitor sp fie mai bine”, a spus primarul.

  Taxele și impozitele rămân „înghețate”

  Cu toate că subvențiile pentru acoperirea diferenței de preț la gaz va împovăra mai mult bugetul local, primarul și cei doi viceprimari au ținut să sublinieze că acest lucru nu va avea o consecință asupra taxelor și impozitelor.
  „Nu dorim să majoram taxele și impozitele locale, doar acolo unde se cere prin legea inflației, ca în fiecare an. Pentru anul viitor rămânem cu taxele la fel, deși am fi avut nevoie pentru buget, din cauza tuturor scumpirilor. Vom vedea cum vom face cu bugetul anului viitor, pentru că nu dorim să fim doar o instituție care funcționează, ci să și dezvoltăm”, a mai spus Bibarț.

  Vicele Faur a sfătuit arădenii să apeleze la ajutorul de încălzire în acest sezon rece.

  „Evident va fi un efort mare pentru bugetul local cât și pentru cetățeni. Sfătuim arădenii care au prebleme pentru a suporta costurile să apeleze și să facă cerere pentru ajutor la încălzire la Direcția de Asistență Socială, pentru a trece cu bine iarna. Nu suntem fericiți cu ce se întâmplă cu piața liberă a gazului și sperăm să se mai echilibreze anul viitor prețurile”, a spus Lazăr Faur.

   

   

  •Citește și: ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei. Aradul, printre orașele cu cele mai mari creșteri din țară – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.