duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria mai trebuie să scoată „din buzunar” încă 10 milioane lei pentru șantierul de la Ghiba Birta

    de Raluca Medeleanu | 29 octombrie 2024, 8:53 AM | Administraţie | Dezvăluiri | Topic special

    10

    Întârzieri, probleme legate de modul de execuție, necesitatea de a face lucrări suplimentare celor prevăzute inițial… șantierul de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta pare sub semnul ghinionului. Sau al lipsei de profesionism. Aceste lucruri vor urma a fi stabilite însă abia la momentul recepției lucrărilor. Acum, cu o listă întreagă de alte intervenții necesare, consilierii locali vor fi nevoiți să aprobe majorarea bugetului alocat pentru investiție cu cca. 10 milioane de lei – un punct pe ordinea de zi a ședinței CLM care va avea loc joi, 31 octombrie.

    Dacă proiectul inițial din 2019, câștigat de Primărie prin PNDL, se ridica la 15 milioane lei, în martie 2023 au mai fost alocați încă 6 milioane lei din bugetul local (cu acești bani s-a mai schimbat și instalația de curenți slabi și s-au recompartimentat unele încăperi, pentru a avea mai multe săli de clasă).

    Acum, consilierilor le va fi solicitat să aprobe o actualizare la suma calculată inițial, pentru a putea duce la bun sfârșit lucrările.

    Documentația actualizată acum ridică prețul proiectului inițial la 24.546.770 lei (cu TVA), din care pentru dotări sunt alocați 904.080 lei (cu TVA). Adică rezultă alocarea a încă cca. 10 milioane lei din bugetul local (întrucât cei 6 milioane lei bugetați anul trecut erau separați).

    Controale peste controale și întâlniri peste întâlniri… efectele încă nu sunt vizibile

    Luna octombrie a fost una cu controale și întâlniri între municipalitate și constructor (Meșteri Pricepuți SRL), în urma incidentului cu desprinderea unei bucăți de tencuială de pe casa scărilor, care a lovit o profesoară pe cap. În ziua incidentului (4 octombrie), s-au deplasat la fața locului și reprezentanți de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliție și Inspectoratul de Stat în Construcții, cu toții deschizând câte un dosar pentru a stabili vinovații și măsurile care trebuie luate. Dacă ITM a refuzat să ne ofere concluziile invocând că nu sunt de interes public: „informațiile nu pot fi furnizate, întrucât nu se regăsesc printre cele prevăzute la art. 5 din Legea 544/2001”, iar Poliția încă nu a dat un „verdict” final, reprezentanții ISC pe de altă parte ne-au răspuns în 28 octombrie că au dispus următoarele:

    „Prin procesul verbal de control întocmit s-au dispus investitorului următoarele măsuri: verificarea tuturor suprafețelor finisate la pereți și tavane; luarea tuturor măsurilor de punere în siguranţă a zonelor de circulație în vederea evitării unor accidente similare”.

    Din fericire, profesoara nu a rămas cu răni serioase, revenind următoarea săptămână la ore (incidentul a fost într-o zi de vineri), însă dat fiind faptul că desprinderea tencuielii a fost într-o porțiune din clădire care nu a fost inclusă în proiectul de reabilitare, ci unde s-a efectuat doar o zugrăveală sporadică, a fost necesar să se facă controale pentru a stabili în ce grad este deteriorată și acea zonă.

    • Citește și: Săptămână de controale la lucrările executate la Colegiul Național Elena Ghiba Birta · Special Arad.

    Pe de altă parte, chiar și lucrările incluse în proiect sunt departe de a fi gata, profesorii, elevii și părinții fiind cu toții nemulțumiți de situație. După cum ne declara recent chiar directoarea colegiului: „Este o frustrare că nu se mai termină”.

    Mai mult, anumite părți din lucrările deja executate trebuie refăcute

    Ghiba schele

    După cum aflăm chiar din raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre prin care se vor aloca mai mulți bani investiției:

    „Pe parcursul execuției s-a constatat necesitatea unor suplimentări ale cantităților de lucrări aferente instalației de securitate la incendiu după schimbarea amplasamentului, refacerea canalizării menajere, modificarea culorilor fațadelor cu vopsea pe bază de minerale și rășină siloxanică, monocomponentă cu grad ridicat de permeabilitate la vapori, precum și extinderea listei de dotări, care conduc la modificarea indicatorilor tehnico-economici (…).

    În principal, suplimentările de cantități au intervenit în timpul execuției, ca urmare a: modificării amplasamentului bazinului de apă pentru stingerea incendiilor și a legislației privind securitatea la incendiu a construcțiilor (Normativ P118/2018), care a avut loc după întocmirea Proiectului Tehnic, ceea ce a condus la suplimentări pentru instalații de stingere incendiu (echipamente stație de pompare, grup electrogen, detecție și semnalizare incendiu); necesității de refacere a instalației de canalizare menajeră, după constatarea unor deficiențe majore de funcționare; unitatea de de învățământ a cerut suplimentarea listei de dotări necesare pentru reamenajarea cantinei, a sălii festive și a spațiilor tehnice;

    Necesitatea suplimentării cantităților pe obiectele Arhitectură și Rezistență s-a datorat cutremurului din luna mai 2023. În urma expertizei tehnice s-au identificat soluțiile tehnice și măsurile ce se impun pentru punerea în siguranță a calcanelor afectate, pentru ambele corpuri de clădire”.

     

    • Citește și: Banii guvernamentali pierduți pentru „Ghiba”, din cauza întârzierilor. Câte penalizări a primit constructorul din partea Primăriei · Special Arad

    • Citește și investigația Special Arad: Reabilitarea de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta – o sifonare a banului public sau incompetență · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu e foarte clar specificat în articol banii suplimentari îi alocă aceleiași firme care a lucrat până acum?
      Dacă da mi se pare halucinant, primăria ar trebui să recupereze din banii dați până acum pt lucrările neconforme.
      Cereți va rog toate devizele de lucrări, materiale, manopera, dotări și comparați-le cu prețurile de pe piața liberă.
      Se discută de reparații la o lucrare nereceptionata încă va dați seama ce profesioniști în primăria aia în același timp vor sa le dea alți bani în plus.
      Ca și cum cineva ți-a pus gresia încet urat și strâmb acasă după vrea bani mai mulți să repare și sa termine lucrarea tu ești de acord cu speranța ca nu își va bate joc de casa ta și a doua oară un om întreg la cap nu ar accepta asa ceva niciodată.

      +18 voturi
      +1
      -1
    2. In sfarsit vedem ca s-a facut o citire a DEX ului si nu mai apare ” tavan” ce era foarte grav ci ” tencuiala in zona unde nu s-au efectuat lucrari”. Este un lucru bun. Din pacate nu se scrie ca primaria are un reprezentant care urmareste lucrarile si care este atestat de Ministerul Cultelor si Culturii ( reprezentant care a dat un examen pentrtu aceasta specializare). De aruncat cu pietre este usor, dar hai cu totii sa ne luptam pentru schimbarea modului de licitatie. In proimul rand firmele de constructii ar trebui sa primeasca o nota sau un calificativ de comisia de receptie, apoi ca pretul cel mai mic sa dispara si la adjudecarea unei lucrari sa intre criteriul notei medii a constructorului ( rezultata din notele primite la toate lucrarile executate si receptionate). Numai atunci vom vorbi de lucrari de mare calitate. Doamna ziarista v-am ridicat un subiect la fileu, sa vad acum cum il abordati.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Perfect de acord. De altfel, este o idee pe care am mai mentionat-o in articole anterioare. Daca accesati linkul catre investigatie, veti observa catre finalul acelui text chiar o referire pe tema, in subcapitolul numit „Tot mai mult se optează ca aceeași firmă să facă proiectarea și execuția lucrărilor la pachet, iar acest lucru se reflectă în lipsa calității”.

        +3 voturi
        +1
        -1
      • Totuși, unde este prevăzut și reglementat acest criteriu de atribuire a contractelor de lucrări („nota medie a constructorului”)? În Legea privind achizițiile publice, nu-s prevăzute decât patru criterii, altele decât cel pe care l-ați pomenit…

        +2 voturi
        +1
        -1
    3. Inca 9 meleoane ca nu-i din banii lor.
      Ce fain sa ai privilegiul sa cheltui banii altora.
      Daca se finalizeaza inseamna ca ”ei au facut”. Daca nu, noi mai scoatem niste bani, ca sa se ajunga, totusi, la: ”ei au facut”. Si pentru ca ”au facut” sa-i revotam.
      Fara numar, fara numar!
      Macar cocalarii platesc dedicatii din buzunarul lor .. ai nostri e mai smecheri, ei are dedicatii fiindca plateac fara sa scoata un ban din propriul buzunar. La final vor fi mandri si vor spune ”ce ne-am distrat!” Da, toti ne-am distrat, dar unii mai bine ca altii.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.