marþi, 25 martie, 2025

Special Arad Logo

    Săptămână de controale la lucrările executate la Colegiul Național Elena Ghiba Birta

    de Raluca Medeleanu | 16 octombrie 2024, 11:42 AM | Administraţie | Topic special

    1

    Incidentul care a revoltat un oraș întreg, petrecut la începutul acestei luni la Colegiul Național Elena Ghiba Birta, atunci când o profesoară a fost lovită pe cap de o bucată de tencuială desprinsă în casa scărilor, este încă în atenția autorităților abilitate, fiind în desfășurare un control. Ieri, la colegiu, a avut loc și o întâlnire cu părinții și direcțiunea, unde primarul Călin Bibarț și viceprimarul Lazăr Faur au explicat ce demersuri se fac pentru a preveni astfel de întâmplări să mai survină pe viitor, iar joi municipalitatea urmează să aibă o ședință și cu constructorul.

    Pentru a afla ce discuții s-au purtat la întâlnirea cu părinții, am contactat-o pe directoarea Colegiului Național Elena Ghiba Birta care ne-a declarat următoarele:

    „Am fost și noi și reprezentanta elevilor, a fost mai întâi o discuție între domnul primar, domnul viceprimar și părinți, pe urmă am rămas și eu și am discutat cu părinții despre alte probleme ale școlii, chiar am fost acolo. Ideea este că părinții au solicitat, și noi am solicitat, să se verifice toate lucrările, să se expertizeze, să știm că suntem în siguranță la școală și deja a fost ieri o echipă de la Primărie care a venit să vadă unde nu s-a intervenit în proiect, anume la casa scărilor, ne-am uitat la toate scările, scara principală și scara de la corpul B. Mai vin și mâine și se vor verifica toate locurile care ar putea fi problematice, dar o să vină alții oameni trimiși de Primărie, nu constructorul o să vină. Joi este și o întâlnire cu constructorul, pentru că problema aceea cu groapa din curte nu se avizează proiectul, sau nu se găsește variantă unde să fie săpată mai bine”, a spus directoarea Laura Putnic.

    În legătură cu zugrăveala de pe casa scărilor, directoarea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” a susținut și dumneaei că nu a fost o lucrare care să facă parte din proiectul de reabilitare, ci a fost făcută separat. Această zugrăveală a fost făcută înaintea venirii elevilor înapoi în școală, în 2023, astfel că informațiile pe care le are directoarea sunt cele comunicate de constructor și de Primărie.

    • Citește și: Primăria Arad susține că specialiștii care au expertizat clădirea nu au prevăzut niciun fel de intervenții în zona respectivă

    „Așa mi s-a spus și mie că nu face parte din proiect, și era clar că era dat strat de zugrăveală. Nu știu de ce nu era prevăzut în proiect, așa a făcut proiectantul. Dar vă dați seama, sunt câțiva metri, nu puteau să îi lase nezugrăviți. Nu știu, nu sunt constructor, de aceea am și evitat să spun ceva, întrucât constructorul tot a spus că totul e conform proiectului. Eu ce puteam să zic…Dar am fost acolo. Mai sunt și exagerări. A fost un viciu ascuns, nu aveam cum să realizăm”, a explicat doamna Putnic.

    Chiar dacă termenul pentru finalizarea lucrărilor incluse în proiect a fost cu mult timp depășit, mai sunt destul de multe aspecte de rezolvat. Nici acum liftul exterior nu a fost pus în funcțiune, deși cadranul a fost amplasat demult, lipsesc încă jaluzelele (momentan fiind lipite provizoriu hârtii care să oprească soarele să deranjeze elevii în timpul orelor), nu sunt finalizate încă nici sala festivă și cantina, curtea este în haos.

    Ghiba curte

    „Asta s-a discutat la ședința cu părinții, că totuși ar trebui să se termine lucrările și la Ghiba, după atâția ani… e o frustrare că nu se mai termină. Joi va fi întâlnirea cu constructorul, acolo se va decide ce va urma”, a spus directoarea.

    Despre doamna profesoară care a fost victima desprinderii bucății de tencuială, care a refuzat să discute cu presa, doamna director ne-a informat că este bine, nu se află în concediu medical, după controlul din acea zi de la spital a fost trimisă acasă de către medici, întrucât rana era superficială.

    „Nu și-a luat concediu medical. Spaima a fost mai mare, nu și-a dat seama ce se întâmplă. Știți, când se întâmplă așa un incident, e panică. Cu toții am fost speriați, am vrut să luăm măsuri. S-a sunat la 112, a venit toată lumea și normal că a mai fost discuția că de ce nu am evacuat școala. Dar acolo a fost un pompier și s-a uitat și ne-a spus să securizăm doar zona și că este în regulă. Nu am luat decizii fără să ne consultăm cu cei care știu să evalueze situația”, ne-a declarat directoarea Laura Putnic.

    ITM și Inspectoratul de Stat în Construcții au de asemenea în desfășurare o anchetă.

     

    Citește și: Video | Tavanul din Colegiul Național Elena Ghiba Birta s-a prăbușit peste o profesoară

    Citește și investigația Special Arad: Reabilitarea de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta – o sifonare a banului public sau incompetență. Inspectoratul de Stat în Construcții își asumă lucrările de proastă calitate · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Uitati-va la exteriorul scolii daca mergeti pe langa. Stiu ca pentru domenii politiceni ce o dau cu rundele, dar si altii, Aradul se vede doar din masina, dar e destul sa mergi pe langa scoala sa vezi calitatea lucrarilor. Uitati-va la gratiile puse la salile de sport din lateral si salile de clasa din subsol din fata. Sun prinse in niste surburi cu care nu prinzi decat poate un calendar pe perete. Toate diblurile sunt pe jumatate iesite de la ele, se vede ca au fost puse la misto. Poti scoate gratiile si daca esti un copil de 10 ani, pentru ca deja sunt toate indoite si diblurile iesite din tencuiala. Uitati-va la burlane si la detaliile de pe cladire. Cred ca firma constructoare a cerut preturi de bunca nuclear si a livrat servicii de ghereta de termopan, pentru ca tot proiectul e o bataie de joc.

      Spui ca toata scoala e reabilitate, cum facea domnul Faur pe Facebook acum ceva vreme, iar acum dintr-o data ce sa vezi, au reabilitate scoala din temelii, dar fix bucata prabusita nu era inclusa in proiect, ca doar asa faci cand reabilitezi ceva, lasi tavanul cum era?!?!

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. Controalele preventive se fac înainte de începerea lucrării și înainte de lansarea proiectului de execuție.
      Ce experți au fost ăia care au spus că într o parte sau în alta nu trebuie făcute lucrări. Așa cum bine spunea înainte Andrei lucrările sunt făcute în dorul lelii, nu vizionați din mașină, dați vă jos verificați fiecare metru cu metru de lucrare.
      Cine, a verificat devizul de lucrări, ce specialitate are, cât se pricepe la restaurare ?
      Puneți frizerii să verifice, faceți-i șef de comisii de recepție și atunci sigur veți avea lucrări de calitate.
      Bătaie de joc a ajuns tot Aradul, începând de la piața catedralei, trotuarele cu granit așa se spune care arată ca vai și amar.
      Priviți cât de mizerabil arată toate fațadele clădirilor, așa zis renovate. Priviți le când bate lumina pe ele și veți vedea câte denivelări și nuanțele de culori.
      Halal.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.