marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Mai mult de 2,5 milioane de euro scoate Primăria din bugetul Aradului ca să acopere pierderile CET-ului

  de Raluca Medeleanu | 14 octombrie 2019, 1:19 PM | Administraţie

  0

  Sistemul centralizat de termoficare al Aradului e tot mai păgubos, de la un an la altul. Nu mai puțin de 12.577.032 lei, adică echivalentul a 2,6 milioane de euro, trebuie să mai scoată municipalitatea din „buzunar” ca să acopere pierderile pe care le-a înregistrat CET Hidrocarburi în decursul anului 2018.

  Proiectul de hotărâre prin care se va aproba acoperirea acestor pierderi va fi supus la vot în ședința Consiliului Local Municipal din data de 16 octombrie, însă se știe de pe acum că totul e doar o formalitate, acoperirea acestor pierderi fiind o necesitate. Cu toate acestea, așa cum ne-am obișnuit și până acum, mai mult ca sigur va stârni reacții negative în rândul unor consilieri care blamează de fiecare dată lipsa de eficiență a sistemului centralizat din orașul nostru, care „înghite” în fiecare an sume colosale din banii orașului.

  Banii pentru acoperirea acestor pierderi vor fi luați din excedentul bugetar al Aradului.

  Pe lângă pierderile masive pe care le înregistrează compania, menționăm că anul trecut CET a anunțat chiar intrarea în insolvență, din pricina marilor datorii pe care le are. Pe atunci, directorul Robert Maloș explica motivul care l-a împins spre acea mișcare, anume deblocarea conturilor pe care exista atunci poprire, despre care spunea că efectiv „strangulează” funcționarea societății. CET Arad a început să adune datorii atât pentru neplata transportului, cât și pentru cumpărarea de cărbuni.

  Conducerea companiei susține că o parte a datoriilor sunt „moștenite”, acestea provenind încă de dinainte ca societatea să fi fost preluată în 2002 de municipalitate. Restul sumelor au fost acumulate în timp, în mare parte mai ales din cauza unei lipse de susținere financiară din partea Guvernului, în ultimii ani.

  De-a lungul timpului s-a încercat reabilitarea și susținerea financiară sub formă de subvenții. Potrivit directorului actual al societății, se pare că susținerea s-a reușit până în 2012, „alocându-se circa 40 milioane de RON, bani cash. Apoi, încă aproximativ 23 milioane prin 2013… însă în 2014 s-a oprit”, declara acesta anul trecut.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.