Lucrările pentru traseul de transport peste viitorul pod arădean peste Mureș avansează, însă două străzi au fost „uitate” din proiect





Lucrările avansează la amenajarea traseului de transport în comun care va face legătura între zona UTA și str. Ștefan cel Mare, și care va fi practic o rută de ocolire a orașului pentru autoturisme, pe un nou pod peste Mureș. Cu toate acestea însă, este încă incert dacă Primăria va reuși să primească partea de bani europeni pe care i-a câștigat de la ADR Vest, iar anumite omisiuni din proiect ne pun semne de întrebare asupra modului în care va fi afectat traficul pe străzile din Aradul Nou.
Amplul proiect a fost împărțit pe bucăți, întrucât avea mai multe componente: partea pentru care s-a câștigat finanțarea europeană vizează amenajarea stațiilor de autobuze, achiziționarea a 10 autobuze electrice, 22 stații de închiriere biciclete (cu 15 biciclete fiecare), două stații de încărcare autobuze, semaforizarea, respectiv amenajarea/asfaltarea rampelor de acces la viitorul pod. Dintre acestea, aflăm că autobuzele și bicicletele au fost deja achiziționate (chiar dacă bicicletele încă nu au fost amplasate în stații), iar cele două stații de încărcare au fost și ele amplasate.
Semafoarele însă nu au fost încă montate, doar stâlpii, și nici accesul spre pod de pe ambele părți ale râului Mureș nu a fost finalizat încă, motiv pentru care ADR Vest a semnalat proiectul ca fiind în pericol de a pierde finanțarea, notând că progresul financiar este de 64,23% (vezi AICI). Termenul de finalizare pentru cele enumerate este 31 decembrie, după această dată Primăria fiind nevoită să achite banii din bugetul local.
(stâlpi pentru semafoare, montați pe str. Ogorului)
(Urcarea pe pod, dinspre str. Andrei Șaguna)
Amintim că încă de la bun început, Primăria obținuse finanțare europeană doar pentru acoperirea unei mici părți din totalul la care se ridică investiția. Din cauza deciziei de a permite și autoturismelor accesul pe pod (pe lângă autobuzele electrice și biciclete), suma obținută de la ADR Vest s-a diminuat considerabil. Astfel, din totalul de 49 milioane euro, au fost câștigate 13.6 milioane euro, pentru acestea fiind termenul limită de 31 decembrie 2023 de implementare a proiectului.
Viitorul pod are un alt termen limită. Investiția nu e din fonduri europene
Dacă pentru lucrările de urcare pe pod PAB România e contra cronometru, pentru podul în sine (și alte părți de drum) are la dispoziție un alt termen de finalizare, investiția fiind suportată de Primăria Arad printr-un împrumut bancar. Potrivit contractului, constructorul trebuie să finalizeze aceste lucrări până în iulie 2024, termen despre care dirigintele de șantier ne-a spus că va fi respectat.
Noul pod peste Mureș va avea lățimea tabloului de 23,5 metri, cu câte o bandă de mers pe sens (de câte 5,5 m fiecare), lângă care va fi câte o pistă de bicicletă (de 2,5 metri fiecare) și trotuarele (de câte 2 metri fiecare). Va fi un pod de tip hobanat, ceea ce înseamnă că va fi alcătuit dintr-un pilon din care vor porni mai multe cabluri care susțin tablierul podului.
La șantierul de la pod lucrează constant câte 60-70 muncitori.
Tablierul este montat în proporție de 70% (când va fi finalizat, va avea peste 2000 tone, de dimensiuni de 300 m pe 23,5 metri), urmând ca în data de 17 noiembrie să fie transportată încă o grindă de 120 tone, care odată montată va prelungi podul mai mult către partea cu strada Andrei Șaguna. Pilonul este ridicat la 52 metri înălțime, din cei 88 metri pe care îi va avea la final. De acest pilon vor fi prinse toate cablurile de oțel.
(peste această structură va veni o bandă de circulație, plus o pistă de biciclete și un trotuar)
(Vedere înspre str. Andrei Șaguna de pe tablierul podului. Când lucrările vor ajunge la final, se va reînchide partea de dig care acum e liberă)
Pe partea cu strada Andrei Șaguna, s-au montat bordurile și fundația la intersecția care duce către urcarea către pod și se lucrează la partea de urcare. În ceea ce privește partea de traseu care continuă coborârea de pe pod, a fost finalizat podețul care trece peste canalul Țiganca, cu noul drum construit acum de la zero, pe partea cu Aradul Nou. A fost amenajată și intersecția acestui drum cu Câmpia Turzii.
Pe str. Ticu Dumitrescu, muncitorii au început acum să dea al doilea strat de asfalt. Trotuarele din pavaj sunt în mare parte deja amenajate, acum pregătindu-se baza pentru a pune pavajul pe o porțiune care duce către str. Ogorului.
Analizând proiectul tehnic însă (realizat de Aduro Impex SRL), ne-a captat atenția un aspect care pare inadecvat: dacă va rămâne așa, pe Ticu Dumitrescu o porțiune din pista de biciclete va face „slalom” printre stâpii de iluminat amplasați pe trotuarul din pavaj, iar abia după aceea va fi coborâtă pe carosabil, pe asfalt.
Un alt aspect care ne-a „dat cu virgulă” este porțiunea de drum după intersecția străzii Câmpia Turzii cu strada Economului. Dacă de la pod până în acel punct, noul drum realizat de PAB este mai lat (fiecare dintre cele două benzi are 3 m lățime), de acolo traseul intră pe strada Economului care este mai îngustă, iar apoi dă direct într-o casă, în sensul că pentru a continua pe strada Coloniștilor, și ea mai îngustă, e nevoie să se ia o curbă de 90 grade. În aceste condiții, ne punem întrebarea dacă nu se vor crea ambuteiaje.
(strada Economului către intersecția cu strada Coloniștilor)
Două străzi deteriorate, „uitate” în afara proiectului
Dacă PAB Romania se ocupă și de amenajarea unor porțiuni care vor face parte din noul traseu de transport public, două străzi din Aradul Nou, care sunt într-o stare deplorabilă, au fost lăsate pe dinafară de la început, la momentul în care a fost întocmit proiectul tehnic. Este vorba de strada Coloniștilor și strada Economului, cele despre care spuneam că au o lățime mai mică decât cea de pe care vor coborî mașinile de pe pod.
Cele două străzi au multe gropi, au locuri în care asfaltul este în valuri, iar din ce am înțeles de la locuitori canalizarea este defectuoasă. Pe aceste străzi, în cadrul proiectului au fost amenajate doar ieșirile laterale pe care vor fi amenajate stațiile de autobuz (foto jos) și ar urma să se marcheze doar piste de biciclete, pe ambele sensuri de mers.
(stația de autobuz de pe str. Coloniștilor, pregătită să primească pasageri)
Nu avem încă informații cu privire la motivul pentru care s-a decis excluderea acestor străzi din proiect, însă este clar că este necesară amenajarea lor. Acest lucru va trebui însă realizat din bugetul local. Anul acesta, Primăria nu a alocat vreo sumă în acest sens, însă ar putea să includă astfel de investiții în bugetul pentru anul viitor. Pentru a afla intențiile municipalității, am trimis o solicitare în urmă cu două săptămâni, însă nu am primit încă un răspuns.
Vom reveni cu informații asupra subiectului, la momentul în care vom primi răspunsul Primăriei.
Update, 16.11.2023: Primăria ne-a informat că urmează reparații pe aceste străzi anul viitor, dar nu se va interveni asupra lățimii străzilor.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)