sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ticăie ceasul pentru finalizarea podului hobanat de la capătul străzii Șaguna. În ce procent sunt realizate lucrările (Galerie foto)

  de Raluca Medeleanu | 20 iunie 2024, 1:15 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  2

  Podul hobanat care va face legătura între strada Andrei Șaguna și cartierul Aradul Nou începe încet să arate ca un pod în toată regula, dar muncitorii încă mai au de lucru, iar termenul limită din contract e tot mai aproape. Investiția se ridică la aproape 200 milioane lei și face parte dintr-un amplu proiect de amenajare a unui nou traseu de transport în comun în municipiu.

  Întregul proiect din care face parte construcția podului prevede realizarea unui nou traseu de transport în comun, care ocolește orașul cu autobuze electrice, de la UTA, pe str. Șaguna, traversare peste Mureș, în cartierul Aradul Nou, pe str. Ștefan cel Mare. Dacă pentru mijloacele de transport în comun, stații de autobuz, semafoare, stații de închiriat biciclete etc. lucrările sunt realizate din fonduri europene (circa 68 mil. lei), pentru podul în sine Primăria Arad a trebuit să asigure mare parte din finanțare din fonduri proprii, astfel că a realizat un împrumut bancar – acesta este și motivul pentru care termenul limită pentru construirea podului era de la început unul diferit față de restul elementelor incluse în proiect (care au depășit data stipulată în acel contract separat).

  Strict construirea podului se ridică la 197.352.957,33 (fără TVA), fiind și suma cea mai mare din întregul proiect. Din această sumă, Primăria Arad a achitat până în prezent plăți de 165.087.488,42 lei (fără TVA), diferența urmând să fie asigurată în următoarea perioadă.

  Lucrările la pod trebuie finalizate, conform contractului, în iulie

  santier noul pod peste mures prelungire str andrei saguna 5

  Termenul limită pentru construcția podului, conform contractului semnat între Primărie și PAB Romania, este de 3 iulie 2024, însă nu pare unul realist privind situația de la șantier, chiar dacă lucrările sunt într-un stadiu avansat, iar muncitorii lucrează constant.

  În această perioadă, sunt câte 40 de muncitori la fața locului.

  Pentru a ne face o idee cum avansează lucrările, la ultima vizită pe care am realizat-o pe șantier, la mijlocul lunii noiembrie 2023, tablierul era montat în proporție de 70%, acum a ajuns la 95%. Montarea pilonului, care pe atunci era la 52 din cei 88 metri, a ajuns la final, iar la ora actuală se instalează hobanele (cablurile din oțel prinse de pilon și tablier). Sunt instalate 10 din 12 pe partea din față și 7 din 11 pe partea din spate.

  Dirigintele de șantier ne-a explicat că după ce vor fi instalate toate hobanele: „Urmează placa de suprabetonare, hidroizolația, trotuarele, parapeții de siguranță, asflatul și a doua tensionare a hobanelor, tensionarea finală. Aceste operațiuni nu pot fi realizate decât după instalarea 100% a hobanelor”, ne-a explicat acesta.

  Mai este cam o săptămână și jumătate până în iulie. Primăria Arad ne-a informat că momentan nu a fost semnată vreo prelungire pentru termenul contractual de finalizare a lucrărilor.

  Două străzi momentan răblăgite

  Nici străzile Coloniștilor și Economului, pe care vor circula autobuzele odată cu inaugurarea noului pod, care sunt într-o stare destul de proastă și pentru care Primăria ne aducea asigurări anul trecut că vor fi reparate anul acesta, nu au fost încă asfaltate.

  strada Economului Arad parte a traseului uta stefan cel mare pod peste mures

  În prezent, ele sunt încă în aceeași stare, însă purtătorul de cuvânt al Primăriei ne-a spus că nu s-a renunțat la reparațiile promise, doar că se așteaptă finalizarea podului, întrucât cele două străzi sunt situate pe traseul mașinilor de mare tonaj care au transportat elementele de la pod.

  „Primăria Arad are în vedere lucrări de reparații pe străzile Economului și Coloniștilor precum și pe toate arterele afectate de construirea noului pod peste râul Mureș, însă doar după finalizarea lui”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei.

  Când va fi finalizarea lui, momentan nu ne-a oferit nimeni o dată exactă.

   

  • Citește și: Valeriu Iftimie, Sandu Ion și Călin Bibarț au semnat contractul de aproape 80 milioane euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din ochi este pe la 80% nicidecum 95% un termen optimist ar fi octombrie noiembrie anul în curs dar până atunci prevăd o actualizare a prețului cu câteva milioane de euro în plus dacă pt Mărului, Catedralei s-a aprobat de ce ar fi mai proști cei de la PAB să nu ceară și ei bani în plus.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.