joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivLucian Lengyel, liderul de sindicat al Takata, dezvăluie pentru Special Arad amănunte din culisele celui mai discutat subiect al momentului: „Concedierile din companie”

  de Mihai Todoca | 27 iulie 2020, 3:01 PM | Interviuri | Topic special

  1

  Takata, acum Joyson Safety Systems Arad, o fabrică cu o puternică rezonanță în Arad de mulți ani încoace, a trecut prin multe schimbări de-a lungul anilor, așa cum e normal pentru orice companie uriașă.

  Deși în martie anul acesta, fabrica era în căutare de oameni, fiind anunțate vacante 125 de locuri de muncă, pandemia a lovit puternic în industria auto, afectând bineînțeles și unitatea de la Arad, unde zvonurile că urmează concedieri în masă circulau și circulă ca pâinea caldă.

  După mai multe apariții în presă, chiar în paginile ziarului nostru, în care anunțam faptul că se pregătesc concedieri în masă, am dorit, chiar dacă într-un al „doișpelea ceas” simbolic, să aflăm adevărul chiar de la sursă, nu de la conducerea companiei, aceasta fiind greu de „găsit”, ci de la liderul de sindicat al muncitorilor din Takata, Lucian Lengyel.

  Așa că, fără alte acolade, puteți afla care sunt răspunsurile lui Lucian Lengyel la cele câteva întrebări ale noastre:

  Special Arad: În contextul pandemiei, câți angajați din Joyson Safety Systems Arad se preconizează că vor rămâne fără locuri de muncă?

  Lucian Lengyel: „Într-adevăr, pe fondul crizei economice generată de pandemia Covid-19 , clienții noștri pentru care producem volane și centuri de siguranță autovehicule, au intrat la rândul lor într-o decadență economică, pe fondul lipsei de comenzi de autoturisme, contractându-și semnificativ activitățile de fabricație. E vorba aici de toată gama de mărci de autovehicule de pe tot mapamondul, unele dintre ele branduri de renume mondial, cum ar fi BMW, DAIMLER, Porsche, VW, Honda, Toyota, Renault, și multe, multe altele.
  Prin urmare și noi, ca producători de componente auto pentru fabricile auto ca și cele enumerate mai sus, am resimțit inevitabil scăderea comenzilor din partea acestora, în unele cazuri chiar anularea lor.
  Așadar, ca o consecință a acestor fenomene de retracție economică în industria auto globală, board-ul companiei noastre a decis că singura soluție pentru a putea depăși această situație, este, în opinia lor, o profundă restructurare a activității întreprinderii noastre, prin reduceri de posturi, implicit concedierea salariaților titulari ai acestor posturi.
  Astfel, la începutul lunii Iunie, angajatorul a transmis către ITM, AJOFM Arad și Sindicatului, notificarea prealabilă privind intenția de desființare a 1100 de posturi, respectiv concedierea muncitorilor de pe aceste posturi.

  Și astfel a început marea „bătălie” a intereselor: Conducerea locală să ducă la îndeplinire „porunca” board-ului central pe care-l au în Germania, adică sacrificarea socială a atâtor oameni, care în alte împrejurări, mai puțin dramatice, erau „găina cu ouăle de aur” pentru profitul obținut de corporație, iar Sindicatul, în modestia lui și cu puținul cadru legislativ favorabil care i-a mai rămas, să apere interesele și locurile de muncă ale lucrătorilor, condamnați la mizerie și promiscuitate socială, prin concediere, mulți dintre ei având și 20 de ani vechime în această fabrică care le este leagăn spiritual și material, lor și familiilor lor.

  Și totuși… până în acest moment am reușit. Nu vreau să rostesc vorbe mari, nici să intru în detalii, dar la ora actuală, în urma ședințelor de consultări, a măsurilor propuse de sindicat, a unor anumite concesii făcute, am reușit ca la ora actuală să mai rămână în pericol doar 241 de oameni, care sunt în perioada de preaviz, ceilalți până la 1100 fiind salvați. Să nu confundăm preavizul cu concedierea efectivă, deci încetarea contractului individual de muncă, urmează pentru acești oameni o perioadă de 20 de zile lucrătoare în care se mai pot întâmpla multe, perioadă în care mi-am propus să duc „bătălia” și pe mai departe și să chemăm pe cât mai mulți din cei 241 înapoi la lucru, dacă ar fi după inima mea pe toți, fără să se mai producă încetarea contractelor.
  Să știți că nu mă exprim aprioric. Din păcate, am mai trăit astfel de momente în 2009, când și atunci se dorea concedierea a 230 de oameni de la secția centuri. Nu a mai plecat nimeni. Unitatea de acțiune juridică dată de membri de sindicat, și-a spus și atunci cuvântul. Rețineți vă rog, că nici unul dintre directorii actuali, nu erau directori în vremea aceia… dar noi eram aici, vrem să rămânem și pe mai departe!”

  Special Arad: De ce orele lucrate în plus sunt recompensate cu zile libere și nu bani, cum ne-au sesizat unii angajați, constrângând astfel muncitorii să realizeze ore suplimentare de teama eventualelor repercusiuni care se pot răsfrânge asupra lor sub forma pierderii locului de muncă?

  Lucian Lengyel: „În conformitate cu prevederile legale, munca suplimentară se compensează cu timp liber plătit corespunzător orelor suplimentare prestate, repet, timp liber plătit. Aceasta este regula prevăzută de lege. Doar prin excepție de la aceasta regulă, când angajatorul nu poate acorda timp liber plătit, atunci se aplică spor la salariul de bază. Pentru conformitate, vă rog să consultați Legea 53/2003-Codul Muncii, actualizat.

  Mai mult decât atât, prin natura Contractului Colectiv de muncă la nivel de unitate, am negociat reglementări mult mai favorabile și avantajoase, care reglementează materia orelor suplimentare, mult peste caracterul minim și obligatoriu prevăzut de Codul Muncii. Nu avem o problemă pe zona asta în Takata, vă dați seama că eram primul care acționa dacă era ceva în neregulă.”

  Special Arad: În cazul în care compania se va redresa, există un plan de a-i reangaja pe salariații concediați? Au întâietate?

  Lucian Lengyel: „Da, în situația în care totuși intervine încetarea contractului de muncă, pe motive care țin exclusiv de angajator, în speța noastră concedierea de tip colectiv, în termen de 45 de zile calendaristice, salariatul afectat de concediere va fi chemat în primul rând la muncă, pe un nou contract, doar dacă acesta refuza oferta, abia atunci putem sa angajăm pe acel post altă persoană, decât cea concediată.”

  Special Arad: În cazul concedierii mai multor angajați, exista pachete salariale compensatorii? 

  Lucian Lengyel: „Da, salariații concediați beneficiază în Takata de un anumit număr de salarii compensatorii, calculate în raport cu salariul mediu brut pe unitate și vechimea în unitate a salariatului concediat. Este un drept câștigat prin instituția negocierii, între sindicat și angajator și garantat de Contractul Colectiv al unității, unde sindicatul este parte. Rețineti vă rog, Codul Muncii nu reglementează nici măcar minimal un astfel de drept al muncitorului român concediat, ca sarcina și obligație a angajatorului!”

  Cam atât cu prima ocazie în care am stat de vorbă cu liderul de sindicat de la Takata. În măsura în care situația descrisă de el se va modifica, o să revenim.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sa nu amestecam borcanele, Lengyel reprezinta doar angajatii Takata membri ai sindicatului Europa, o minoritate in firma.

   Faptul ca vine el si prezinta cu emfaza niste realizari imaginare e opinia lui insa in realitate el nu face altceva decat sa isi faca imagine pe drama oamenilor si a firmei pana la urma.

   Sunt curios, de data asta pe ce liste electorale se va regasi asa cum a procedat in 2012 cu o retorica bazata pe fondul crizei din 2008-2009.

   Personal ma indoiesc ca exista in firma vreun manager sau sef de departament care ar intoarce spatele si nu si-ar salva vreunul dintre sub-ordonati daca ar putea.

   Incetati retorica asta toxica impotriva corporatiilor pentru ca daca n-ar fi „plantatiile” astea, cum le persifleaza unii, ar paste caprele in Zona Industriala iar multi dintre voi, copiii sau nepotii vostri si-ar rupe spatele la muncile agricole prin tarile Uniunii Europene.

   Bune sau rele, firmele astea pun paine pe masa multor aradeni ca doar n-om lucra toti sa facem bani din pix si nici din carici ca angajati la stat.

   +21 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.