luni, 4 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Liceul Național de Informatică ar urma să devină colegiu

  de Raluca Medeleanu | 10 septembrie 2022, 3:44 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

  0

  Liceul Național de Informatică – unitate de învățământ care devine tot mai bine cotată la ora actuală în municipiu – dorește să-și schimbe statului și să devină colegiu, iar în acest sens a fost introdus un proiect de hotărâre pe ordinea de zi a viitoarei ședințe de Consiliu Local, din 14 septembrie.

  Supunerea la vot a acestei schimbări are la bază solicitarea emisă către Primăria Arad din partea Liceului Național de Informatică Arad, înregistrată în 8 septembrie 2022, prin care unitatea de învățământ cere avizul consultativ pentru acordarea acestui titlului de Colegiu.

  Potrivit istoricului de pe site-ul oficial al Liceului Național de Informatică, aflăm că unitatea de învățământ a fost înființată în anul 1966, pe atunci cu denumirea Liceul Industrial Arad, cu profil construcții de mașini. În anul 1972, liceul asimilează Școala Profesională Arad, cu începuturi legate de Școala de Arte și Meserii, ce funcționa încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. S-a construit astfel Grupul Școlar pentru Construcții de Mașini Arad, numit ulterior şi Liceul Industrial nr.2 Arad. Din 1994, numele unităţii devine Grupul Școlar Industrial „Iuliu Maniu” Arad, din anul şcolar 2005-2006 denumirea se schimbă în Grupul Școlar „Iuliu Maniu” Arad, iar de la 1 septembrie 2012, denumirea se schimbă în Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” Arad. Apoi, din anul şcolar 2016-2017, Şcoala Gimnazială nr.5 şi Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” au fuzionat sub titulatura de Liceul Naţional de Informatică Arad.

  Care este diferența dintre un liceu și un colegiu?

  Potrivit metodologiei de acordare a titlului de Colegiu naţional/Colegiu unităţilor de învăţământ preuniversitar publicată în Monitorul Oficial în 2013, unităţilor de învăţământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică, ce fac parte din sistemul naţional de educaţie, li se poate acorda, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, titlul de Colegiu naţional/Colegiu, ca urmare a îndelungatei activităţi educaţionale şi a performanţelor profesionale. Practic, vorbim de o recunoaștere suplimentară a calității actului învățării în acea unitate care primește acest titlu.

  Titlul de Colegiu naţional pentru filiera teoretică ori Colegiu pentru filiera tehnică sau vocaţională se oferă dacă sunt îndeplinite cumulativ șapte criterii minimale:

  1. Documente justificative care să ateste contribuţia deosebită privind dezvoltarea învăţământului, ştiinţei, culturii, la nivel local, regional, naţional şi/sau internaţional, în ultimii 10 ani.

  2. Performanţe profesionale înregistrate de elevii unităţii de învăţământ (premiul I, al II-lea, al III-lea)

  3. 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic, pentru acordarea titlului de Colegiu naţional, respectiv 50 de ani de activitate, cu statut de liceu industrial/liceu tehnologic/grup şcolar/liceu vocaţional, pentru acordarea titlului de Colegiu.

  4. Calitatea personalului didactic titular (ponderea personalului didactic calificat, cu grade didactice sau doctorat; implicarea personalului didactic al unităţii de învăţământ în activitatea de cercetare ştiinţifică sau pedagogică; lucrări ştiinţifice sau pedagogice publicate de către personalul didactic al unităţii de învăţământ; implicarea personalului didactic al unităţii de învăţământ în formarea continuă a cadrelor didactice, în calitate de formatori).

  5. Calitatea absolvenţilor unităţii de învăţământ (personalităţi ale vieţii ştiinţifice, culturale, sociale, sportive la nivel regional, naţional şi/sau internaţional; rata de promovare la examenul de bacalaureat peste media naţională, pe ultimii 3 ani).

  6. Existenţa a cel puţin două niveluri de învăţământ acreditate care să funcţioneze în unitatea de învăţământ, cu statut de liceu teoretic sau liceu vocaţional, în ultimii 5 ani.

  7. Implementarea cel puţin a unui proiect cu finanţare externă relevant pentru dezvoltarea unităţii de învăţământ, în ultimii 5 ani.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.