„Bătălia” a fost câștigată de părinții de la Liceul Național de Informatică. Elevii nu se mai mută în clădirea de pe str. Eminescu
După ce și-au unit forțele și au depus un memoriu susținut și de Special Arad, prin care s-au opus categoric ca elevii din cele 18 clase de ciclu primar de la Liceul Național de Informatică să fie mutați în clădirea de pe str. Eminescu, iată că părinții au reușit să iasă victorioși, astfel că autoritățile locale au găsit o soluție – cea chiar stipulată în solicitarea părinților.
Zilele trecute au fost problematice pentru conducerea Liceului Național de Informatică, Inspectoratul Școlar Județean și reprezentanții Primăriei, întrucât au fost luați „cu asalt” de către părinții total nemulțumiți de prospectul de a avea elevii duși în încăperile nepotrivite pentru învățare în imobilul Fundației Goldiș de pe str. Eminescu, pentru care Primăria plătește chirie lunară de 4000 euro. După multe discuții și întâlniri între factorii de decizie, iată că s-a ajuns la concluzia că se poate lua altă măsură pentru a putea desfășura lucrările de renovare care vor începe din februarie 2025.
Soluția e cea stipulată de părinți în memoriul prezentat și în articolul publicat în ziarul nostru (vezi aici: Situație de criză la Liceul Național de Informatică), anume: două săli festive, laboratoarele și birourile direcțiunii se vor transforma în săli de clasă, evitându-se astfel mutarea și inclusiv varianta de a desfășura ore de după-masă.
Apel pentru asigurarea unor lucrări de calitate
O parte din părinți au asistat astăzi la ședința de Consiliu Local Municipal, iar unul dintre aceștia a luat cuvântul, rugând pe această cale Primăria să se asigure că viitoarele lucrări care se vor efectua în școală să fie de calitate:
„Societatea românească a fost martoră în ultimii ani la câteva tragedii cu mare impact pe plan moral, în urma cărora s-au descoperit o serie de nereguli tolerate de autoritățile responsabile de siguranța publică. «Se poate și așa» este un mod de a face lucrurile pe care, noi părinții, nu mai dorim să îl acceptăm și facem apel pe această cale să dăm dovadă cu toții de maximă responsabilitate, în special când e vorba de drepturile copiilor. De aceea, într-un timp foarte scurt, peste 90% din părinții copiilor din ciclul primar au aderat la acest memoriu și profit de ocazie să le mulțumesc public pentru atitudine și implicare. De asemenea, doresc să mulțumesc și ziariștilor care au tratat acest subiect cu maximă seriozitate, aducându-l în atenția opiniei publice arădene.
Ne bucurăm că demersul nostru a găsit înțelegere la factorii implicați și putem anunța azi bucuroși că aseară am fost invitați de către doamna director la o sedință cu toți președinții de clasă, care va avea loc în cursul zilei de joi. Ni s-a transmis că s-au identificat în cadrul școlii spații care vor putea găzdui orele de curs în perioada în care se vor desfășura lucrările de reabilitare.
Chiar dacă reabilitarea clădirii în care își desfășoară activitatea copiii noștri reprezintă o veste bună, ne manifestam totuși îngrijorarea cu privire la faptul că o firmă ce avea anul trecut doar 11 angajați va avea capacitatea să lucreze concomitent la 3 școli din municipiul Arad (LNI, Liceul German și Scoala Gimnazială Caius Iacob), cu respectarea normelor de calitate și a termenelor de execuție.
Rugăm reprezentanții administrației locale să facă toate demersurile pentru ca firma câștigătoare a licitației să execute o lucrare de calitate și să respecte termenele de execuție, facem apel la personalul tehnic de specialitate să sesizeze din timp și cu maximă atenție orice nereguli care ar putea interveni în desfășurarea lucrărilor”, a spus Sebastian Bulumac, președintele comitetului de părinți de la clasa a III-a D.
Lazăr Faur: „Noi de la Primărie nu am avut deloc intenția să-i mutăm”
Viceprimarul Lazăr Faur a fost cel care i-a răspuns în numele municipalității, susținând că a fost vorba de o neînțelegere, că Primăria nu a fost de acord cu mutarea încă de la început (uitând parcă despre contractul prelungit pentru închirierea imobilului de pe Eminescu) , iar în urma unei analize mai aprofundate s-a identificat soluția de a folosi anumite spații existente ca săli de clasă.
„Vreau să vă asigur că noi am ținut și ținem categoric cont de îngrijorările dumneavoastră și de ce ne sugerați ca să facem spre binele copiilor, al elevilor de la Liceul Național de Informatică. Vreau să vă spun că în acest moment nimeni nu vrea să mute elevii de la Liceul Național de Informatică pe str. Eminescu. A fost doar o discuție din cele 3 sau chiar 4 variante care au fost luate în discuție pentru a duce șantierul la bun sfârșit pentru reabilitarea termică a liceului. Însă cu toată responsabilitatea vă spun că noi de la Primărie nu am avut deloc intenția și nici nu am fost de acord cu această mutare, mergând mereu pe o soluție găsită la fața locului. Vă mai spun că am fost și astăzi, am fost și ieri acolo, cu constructorul, și cu cei de la Tehnic, cu conducerea școlii și, într-adevăr, se identifică o posibilitate să facem reabilitarea termică fără să mutăm copiii acolo. Într-adevăr va trebui să facem o mutare dintr-un corp în altul, de la Iuliu Maniu în spate. Maniera în care va face constructorul această lucrare ne va permite să lucrăm într-o parte a clădirii, să-i mutăm pe copii în cealaltă, iar când este gata, să-i mutăm înapoi și să le oferim câteva spații suplimentare, cu ajutorul Primăriei, vor fi amenajate săli de clasă în sălile festive, dar va rămâne la dispoziția copiilor atât curtea și sala acoperită de relaxare, cât și dincolo, o parte din curte, cât se face intervenția, cu terenul de sport, unde vom face o intrare nouă, din stradă, ca ei să poată să vină”, a explicat viceprimarul Lazăr Faur.
Firma Nedav Constar SRL va începe lucrările în februarie, având termen de ducere la bun sfârșit al șantierului 10 luni, dintre care 3 luni vor coincide cu vacanța școlară. Viceprimarul a mai specificat că există în discuție și varianta ca înainte de luna februarie, dacă vremea va permite, să se înceapă deja cu intervenția la nivelul acoperișului, ceea ce ar pune în mișcare mai repede lucrările.
• Citește și: Inspectorul școlar general Marius Göndör comentează criza de la Liceul Național de Informatică
Comentariile portalului
Demagogi în slujba sieși!
Nu vreau sa fiu cârcotaș, da' cu electrod dă lemn, ați încercat!?
Slogan 2024: ROMÂNIA EMIGRATĂ!