Lecţie despre destin, oferită elevilor de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară de actorii care au interpretat drama Năpasta de I. L. Caragiale

  de Special Arad | 10 noiembrie 2017, 11:27 AM | Educaţie

  0

  Într-o vreme în care mulţi se gândesc la manifestaţiile organizate recent, elevii Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară au înţeles că cea mai eficientă revoluţie trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi şi poate fi realizată prin educaţie şi prin cultură, întrucât acestea îi ajută să devină  persoane oneste, conştientizând că fiecare gest reprobabil se întoarce împotriva celui care l-a comis şi generează tragedii în lumea înconjurătoare.

  Această importantă lecţie, cei 160 de elevi de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară au deprins-o intrând în spaţiul artei autentice la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, unde au urmărit drama Năpasta, de I. L. Caragiale în regia lui Valentin Voicilă. Modul în care actorii Dan Covrig, Oltea Blaga, Valentin Voicilă şi Constantin Florea au intrat în pielea personajelor i-a determinat şi pe liceeni să simtă că fac parte din acţiune.

  Funcţia de catharsis, specifică adevăratei arte, a fost atinsă prin interpretarea rolului principal, care, prin  zbuciumul lăuntric din ce în ce mai intens a convins spectatorii că cel vinovat nu poate fugi de propria conştiinţă, chiar dacă încearcă să se ascundă în aburii alcoolului şi că fapta lui va fi sancţionată în cele din urmă. Victimă a nedreptăţii, personajul Ion este perceput de semeni drept un nebun, deşi acesta este cel mai lucid dintre personaje şi  în manifestările sale se lasă ghidat de transcendent. Iubirea, ţelul suprem al tuturor,  este inaccesibilă unei lumi care încă nu a învăţat să comunice suficient de bine, motiv pentru care multe destine se frâng lamentabil.

  Dacă pe pământ o mare iubire nu poate supravieţui într-o lume confuză, ea rămâne în amintirea femeii iubite şi a celui care l-a ucis cu nesăbuinţă, fără a şti că în felul acesta şi-a omorât cea mai bvună parte din el, aceea care avea şansa de a se bucura de compania unui prieten şi de a fi liber, mai presus de instincte.

  Prof. Adriana Bulc

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.