marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Dosarul bodyguarzilor. Peste 8 ani s-a chinuit Justiția să se achite de sarcini și să achite inculpații acuzați de o faptă de lipsire de libertate

    de Ioana Costaș | 12 iulie 2023, 9:25 AM | Știri Arad | Topic special

    5

    O faptă de lipsire de libertate în mod ilegal comisă în luna mai 2015, tărăgănată ani de zile prin sălile Judecătoriei Arad, iar apoi prin cele ale Judecătoriei Reșița –  își va găsi inevitabilul sfârșit – după mai bine de 8 ani – din cauza intervenirii prescripției răspunderii penale. Cum ar veni, Justiția și-a făcut datoria, Justiția poate să plece…

    Cauza a fost strămutată de la Judecătoria Arad la Judecătoria Reșița, la cererea inculpaților pe motiv de… concurență. Aceștia au motivat că doar concurența ar putea profita de pe urma problemelor lor și că se urmărește prejudicierea lor.

    Faptele trimise spre judecată – lipsire de libertate în mod ilegal și purtare abuzivă – au avut loc în 15 mai 2015. Atunci, un tânăr din Sintea Mare, angajat de doar o lună de zile la firma de protecție și pază Dey Bodyguard Internațional 2012, a fost sechestrat și bătut. Acuzați de aceste fapte, iar ulterior trimiși în judecată, au fost Cosmin Crainic, angajat al firmei de pază, Dumitru Stan și Dănuț Leș – asociat unic a aceleiași firme de pază.

    Ce s-a întâmplat însă în 15 mai 2015? Tânărul asigura paza la o fermă de porci din Sintea Mare, iar reprezentanții acesteia au acuzat că a fost furată – din incinta societății – hrana pentru porci, fiind vorba despre aproximativ două tone de cereale. Cosmin Crainic, agent de pază și șef de zonă la acel moment, a venit la tânăr, la ferma de porci unde asigura paza, și l-a lovit cu pumnul în față și cu piciorul în zona coastelor, spunându-i totodată să urce în mașină.

    Tânărul a fost dus pe strada Mărășești, la sediul firmei de pază a cărui angajat era. Tânărul a susținut că a fost ținut în sediul firmei de pază de la 08:00 până la ora 15:00 și că, la un moment dat, a fost lovit de Stan cu pumnul în față, iar despre Leș a precizat că l-a lovit cu piciorul în zona coastelor.

    De ce a fost ținut tânărul în sediul firmei de pază și lovit? Conform acestuia, trebuia ori să recunoască că a furat cele două tone de cereale, ori, dacă nu le-a furat, să le spună cine a făcut-o și să dea o declarație în acest sens. Tânărul însă a susținut mereu că nu el a comis furtul și că nu știe cine ar fi putut să o facă.

    Într-un final, în jurul orei 15:00-16:00, tânărul a fost urcat în mașină și dus acasă, la Sintea Mare.

    Justiția noastră… Dosarul a trecut pe la trei procurori

    Lucrurile nu au rămas așa pentru că tânărul s-a dus la Poliție și a depus o plângere având în vedere cele prin care a trecut. În urma bătăii, tânărul a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale, având timpanul spart și fracturi ale oaselor feței. La Postul de Poliție Chișineu-Criș i-au fost fotografiate leziunile, însă, ulterior, aceste fotografii nu ar mai fi fost găsite.

    Plângerea tânărului și-a urmat cursul firesc, dacă acest lucru înseamnă ca în dosar, luni întregi, să nu se întâmple nimic. Apoi, după un an și jumătate, au apărut trei martori – în favoarea inculpaților – care au declarat că atunci când tânărul a fost adus cu mașina la Sintea Mare de către Crainic, acesta nu prezenta leziuni când a coborât din autoturism.

    Celor trei le-au fost făcute plângeri pentru mărturie mincinoasă, iar patru ani mai târziu, adică în anul 2019, aceștia au fost găsiți vinovați, fiind condamnați ulterior la pedepse cu suspendare, unul dintre ei fiind fost administrator al societății Dey Bodyguard International 2012.

    Însă parcursul dosarului a fost mai complicat de atât.

    După aproximativ trei ani – timp în care au fost formulate cereri de recuzare a procurorului, s-au depus memorii, s-au schimbat procurorii – s-a disjuns din dosarul de lipsire de libertate în mod ilegal și purtare abuzivă, încă un dosar, care-l privea doar pe Cosmin Crainic.

    Dosarul de lipsire de libertate în mod ilegal și purtare abuzivă în care inculpați sunt Dănuț Leș și Dumitru Stan a avut nevoie de aproape cinci ani pentru a ieși din birourile procurorilor și a ajunge la judecată. După ce Crainic a fost trimis în judecată, procurorul a decis să claseze dosarul în ceea ce-i privește pe Stan și pe Leș. Lucrurile nu au rămas așa deoarece a fost formulată plângere împotriva soluției de clasare dată de procuror. Judecătoria Arad a hotărât să admită plângerea și să dispună retrimiterea dosarului către procuror în vederea completării urmăririi penale în ceea ce-i privește pe cei doi.

    Dosarul a ajuns la un alt procuror. Acesta a întocmit rechizitoriul și până să ajungă să fie trimis la instanță, procurorul a ieșit la pensie. Astfel, dosarul a ajuns la un al treilea procuror, care a decis clasarea. Și de această dată a fost întocmită o plângere împotriva soluțiilor procurorului de clasare, aceasta ajungând pe biroul prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, care a dispus redeschiderea urmăririi penale în vederea continuării cercetărilor în dosar. Astfel, cauza a ajuns la judecată, într-un final, la Judecătoria Arad.

    Procurorul a sezizat intervenirea prescripției răspunderii penale

    În luna noiembrie 2020, Judecătoria Arad l-a condamnat pe Cosmin Crainic pentru comiterea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal  și purtare abuzivă la 1 an și 10 luni închisoare. Pedeapsa primită a fost suspendată, instanța fixând un termen de supraveghere de 3 ani.

    În ceea ce-i privește pe Dănuț Leș și Dumitru Stan, dosarul – trimis Judecătoriei Arad spre soluționare – a fost strămutat la Judecătoria Reșița, unde, primul termen de judecată a avut loc în luna noiembrie 2019. Iar de atunci au avut loc peste 20 de termene de judecată.

    La termenul de judecată care a avut loc în 2 mai, la Reșița, procurorul de ședință a arătat că având în vedere data comiterii faptei – luna mai 2015 – pentru această faptă a intervenit prescripția răspunderii penale.

    În asentimentul procurorului de caz a fost și unul dintre apărătorii celor doi inculpați care a susținut în fața instanței, potrivit rejust.ro că „fapta este oricum prescrisă pe decizia Curţii Constituţionale 152/2022. Dacă nu e astăzi prescrisă se va prescrie peste trei zile”, că nu va mai solicita intervenirea prescripţiei, că procesul este aproape finalizat „probe nu mai sunt de administrat şi în principal va solicita achitarea inculpatului”.

    Cauza a fost amânată pentru 30 mai, pentru citarea părții vătămate, aceasta urmând să precizeze – în urma schimbării încadrării juridice din purtare abuzivă în loviri și alte violențe (infracțiunea care se urmărește la plângerea prealabilă) – dacă formulează sau nu plângere prealabilă.

    Tânărul a arătat că s-a împăcat cu cei doi inculpați și nu îl mai interesează dosarul.

    Au vrut să schimbe lipsirea de libertate în mod ilegal în loviri și alte violențe

    De asemenea, la același termen de judecată, unul dintre avocații lui Stan și Leș a depus la dosar o cerere de schimbare a încadrării juridice prin care solicită schimbarea încadrării juridice a faptelor imputate inculpaţilor din infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi loviri sau alte violențe, în infracţiunea de loviri sau alte violențe.

    Avocat a solicitat admiterea cererii de schimbare a încadrării juridice și a argumentat prin faptul că deja a fost condamnată definitiv o persoană pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și purtare abuzivă, fiind vorba despre Cosmin Crainic și că instanţa care l-a condamnat a apreciat că infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi loviri sau alte violenţe au fost săvârşite de Cosmin Crainic singur, şi nu sub forma participaţiei și există o decizie definitivă care se bucură de autoritatea de lucru judecat.

    Avocatul a mai susținut, potrivit rejust.ro că: „Pe cale de consecință, având în vedere dispozitivul și considerentele deciziei din 26.06.2019, apreciază că infractiunea de lipsire de libertate nu mai poate fi analizată în prezenta cauză, devreme ce s-a reţinut deja săvârşirea ei în mod exclusiv de către o altă persoană. Precizează că această situație in drept trebuie coroborată și cu situația de fapt ce conturează elementul material al infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, situație de fapt ce rezultă din însăși declarația părții vătămate dată în fata instanţei în data de 25.02.2021 prin care aceasta arată în mod clar că «arăt că inculpatii Stan și Leș nu m-au ținut, ci doar i-au cerut lui Crainic să mă ducă la maşină”.

    Instanța a respins însă cererea de schimbare a încadrării juridice și a amânat procesul pentru luna septembrie „pentru ca părțile să pregătească apărarea cu privire la încadrarea juridică reținută, pentru a se pune concluzii pe fondul cauzei”.

    Așadar, după mai bine de 8 ani de la faptă, cauza își va afla sfârșitul – previzibil de altfel – în toamna acestui an.

    Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani.

    Termenul de prescripție pentru această infracțiune este de 8 ani „când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani”.

     

    Citește și: Anchetă de urgență în cadrul Poliției Arad, ordonată de Ministrul de Interne, după scandalul cu bodyguardul de la firma Dey

    Citește și: Sentința Tribunalului Arad în procesul bodyguardului înjunghiat pe ștrand: 7 ani și 4 luni de închisoare

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Trebuie sa stie toata lumea,in Arad nu exista coruptie in randul procurorilor si a judecatorilor. Ei isi desfasoara activitatea pe baza legii,cu maxima competenta si operativitate.Mai mult,unii sunt chiar recompensati material pentru aceste calitati. Ei nu au nici o vina ca timpul trece prea repede pentru puterea lor de intelegere si nu mai pot trage la raspundere infractori,care azi se plimba liberi printre noi . Deci nu umblati cu vorba defaimatoare !

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.