vineri, 17 mai, 2024

Special Arad Logo

    Prescripția l-a salvat pe Dănuț Leș. Asociatul Dey Bodyguard International 2012 scapă de condamnare

    de Ioana Costaș | 19 octombrie 2023, 2:09 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    3

    Dănuț Leș, asociatul unic al firmei de pază Dey Bodyguard Internațional 2012 a scăpat de condamnare în dosarul în care a fost trimis în judecată, alături de un alt bărbat – Dumitru Stan, agent de pază în cadrul aceleiași societăți – pentru săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violențe și lipsire de libertate în mod ilegal, cei doi fiind acuzați că au lovit și sechestrat un angajat al firmei de pază.

    De altfel, la unul din termenele anterioare, cel care îi acuzaseră pe cei doi de loviri sau alte violențe și lipsire de libertate a arătat că s-a împăcat cu cei doi inculpați și nu îl mai interesează dosarul.

    Sentința a venit astăzi de la Judecătoria Reșița și a avut un drum lung de parcurs, atât de lung încât pe parcursul acestuia a intervenit prescripția.

    8 ani au trecut de când un tânăr, angajat pe atunci al societății comerciale Dey Bodyguard International 2012, a depus plângere reclamând că a fost lovit și sechestrat de șeful său de tură, de asociatul unic al firmei și de încă un bărbat, agent de pază. Dosarul a trecut pe la trei procurori și a avut aceeași soartă: clasarea, de fiecare dată decizia fiind întoarsă de judecători în urma formulării contestațiilor de către avocatul tânărului bătut. Într-un târziu, dosarul a ajuns pe biroul prim procurorului, care a dispus redeschiderea urmăririi penale în vederea continuării cercetărilor.

    Între timp, în dosar au apărut trei martori – care au declarat că l-au văzut pe tânăr în ziua în care a spus că a fost sechestrat și că nu avea semnele unei bătăi – toți în favoarea celor acuzați de lovire și alte violențe și lipsire de libertate în mod ilegal. Împotriva acestora, apărătorul tânărului bătut a formulat plângeri pentru mărturie mincinoasă. Patru ani mai târziu, adică în anul 2019, martorii au fost găsiți vinovați pentru mărturie mincinoasă, fiind condamnați ulterior la pedepse cu suspendare, unul dintre cei găsiți vinovați de instanță fiind fost administrator al societății Dey Bodyguard International 2012.

    Așa cum am menționat, trei bărbați au fost acuzați de loviri sau ale violențe și lipsire de libertate: Dănuț Leș, Dumitru Stan și Cosmin Crainic – șef de tură, angajat al firmei de pază. Acesta din urmă a fost condamnat de Judecătoria Arad, în luna noiembrie 2020, pentru comiterea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și purtare abuzivă la 1 an și 10 luni închisoare. Pedeapsa primită a fost suspendată, instanța fixând un termen de supraveghere de 3 ani.

    După această condamnare s-a decis clasarea dosarului în ceea ce-i privește pe Leș și Stan, așa cum am menționat mai sus, însă după trei clasări, tot atâtea contestații, prim procurorul a avut ultimul cuvânt, iar dosarul a ajuns la judecată. Deja trecuseră patru ani…

    Judecătoria Reșița a constatat prescripția în dosarul lui Dănuț Leș

    Judecătoria Reșița a decis că pentru infracțiunea de loviri sau alte violențe, încetează procesul penal care-l privește pe Dănuț Leș „întrucât lipsește plângerea prealabilă a persoanei vătămate”. La fel s-a decis și în privința lui Dumitru Stan.

    La fel s-a hotărât și cu privire la infracțiunea de lipsire de libertate: încetează procesul penal, în acest caz, în urma intervenirii prescripției. În fapt, se calculase deja la termenele anterioare de judecată că a intervenit prescripției, astfel că decizia de astăzi nu a surprins.

    Iată soluția, pe scurt, a Judecătoriei Reșița, postată pe portal.just.ro: „Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Dănuț Pavel Leș pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe întrucât lipsește plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

    Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Dănuț Pavel Leș pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Dumitru Gheorghe Stan pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe întrucât lipsește plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

    Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Dumitru Gheorghe Stan pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Ia act că persoana vătămată Dănuț Gheorghe Răzăilă nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei hotărârii”.

    Sechestrarea din 2015

    Ce s-a întâmplat însă în 15 mai 2015? Tânărul asigura paza la o fermă de porci din Sintea Mare, iar reprezentanții acesteia au acuzat că a fost furată – din incinta societății – hrana pentru porci, fiind vorba despre aproximativ două tone de cereale. Cosmin Crainic, agent de pază și șef de zonă la acel moment, a venit la tânăr, la ferma de porci unde asigura paza, și l-a lovit cu pumnul în față și cu piciorul în zona coastelor, spunându-i totodată să urce în mașină.

    Tânărul a fost dus pe strada Mărășești, la sediul firmei de pază a cărui angajat era. Tânărul a susținut că a fost ținut în sediul firmei de pază de la 08:00 până la ora 15:00 și că, la un moment dat, a fost lovit de Stan cu pumnul în față, iar despre Leș a precizat că l-a lovit cu piciorul în zona coastelor.

    De ce a fost ținut tânărul în sediul firmei de pază și lovit? Conform acestuia, trebuia ori să recunoască că a furat cele două tone de cereale, ori, dacă nu le-a furat, să le spună cine a făcut-o și să dea o declarație în acest sens. Tânărul însă a susținut mereu că nu el a comis furtul și că nu știe cine ar fi putut să o facă.

    Într-un final, în jurul orei 15:00-16:00, tânărul a fost urcat în mașină și dus acasă, la Sintea Mare.

    Ulterior, tânărul s-a dus la Poliție și a depus o plângere având în vedere cele prin care a trecut. În urma bătăii, tânărul a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale, având timpanul spart și fracturi ale oaselor feței. La Postul de Poliție Chișineu-Criș i-au fost fotografiate leziunile, însă, ulterior, aceste fotografii nu ar mai fi fost găsite.

    Citește și: Sentința Tribunalului Arad în procesul bodyguardului înjunghiat pe ștrand: 7 ani și 4 luni de închisoare

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Era de așteptat. Mafia de la DEY nu poate fi spartă. Păi dacă l-a adus ca director la firmă (plătit cu mii de euro) pe fostul adjunct al șefului IPJ Arad (Nicolae Bătrân), te pui cu Leș? Te mai miri că victima și-a retras plângerea sau că nu se respectă principiul de drept conform căruia nu intervine prescripția atâta vreme cât se desfășoară cercetarea penală?

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Aceasta idioțenie”prescripția” este inventata de jigodiile din parlament in cârdășie cu sistemul de “injustiție” , prin tergiversarea dosarelor pana la aceasta prescriptie . Astfel toti tâlharii, corupții, violatorii chiar si criminali sunt scăpați prin aceasta măsura care fentează dreptatea. Daca trec anii si nu se da o sentința înseamnă ca fapta nu a avut loc???!!!Numai intr-un stat mafiot si cu conducatori jigodii mafiote este asa ceva! Cred ca SUA si dupa 50 de ani daca se descoperă o fapta gravă se judeca si făptașul își primește pedeapsa meritata!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.