miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Jurnaliștii englezi de la BBC iau în vizor pasiunea României pentru construcția de biserici costisitoare

    de Raluca Medeleanu | 26 august 2014, 2:50 PM | Internaţional

    7

    BBC a publicat un articol, scris foarte migălos, prin care pune în lumina reflectoarelor modul în care România „scoate pe bandă rulantă” tot mai multe biserici, ridicându-se la costuri aberant de mari în comparație cu situația economică a țării.

    În timp ce în Scoția multe biserici sunt transformate în locuințe sociale și asta pentru a nu fi dărâmate (lumea lăsându-le altfel goale, pentru că nu mai sunt considerate utile),  România se află într-o febră a construcției, făcându-și apariția tot câte 10 noi biserici în fiecare lună, iar catedrala gigantică a Mântuirii Neamului fiind, în continuare, în curs de construire.

    Iată ce spun reporterii BBC despre asta:

    „Unii dintre români văd aceste cheltuieli ca fiind o problemă – în una dintre cele mai sărace țări din Europa – datorită folosirii fondurilor din domeniul public.

    Atunci când traversezi nordul României, din Suceava, în Moldova, către Maramureș, ești amețit de minunății religioase rafinate. Oriunde te uiți, vezi biserici – mari, mici, medievale, noi, cu acoperiș de tablă, de lemn, pictate – fiecare își are propria atracție.

    Ceea ce este cu adevărat remarcant, în timp ce te deplasezi, scuturându-te, pe drumurile pline de gropi care fac legătura între ele, este numărul lor. După Revoluția din 1989, Biserica Ortodoxă a devenit o putere foarte mare în România.

    c

    Marea majoritate a populației – aproximativ 90% – este ortodoxă, iar în momentul căderii regimului lui Ceaușescu, Biserica și-a capitalizat poziția pe care o avea în țară, prin construirea de biserici noi, la o rată de una la fiecare trei zile, asta incluzând ridicarea unei biserici enorme, actualmente încă în construcție, în centrul Bucureștiului.

    În momentul finalizării, planul este ca imensa Catedrală a Mântuirii Neamului să fie cea mai înaltă clădire religioasă din sud-estul Europei și să rivalizeze cu „vecina” ei, enorma Casă a Poporului construită sub ex-dictatorul Nicolae Ceaușescu.

    d

    România este, fără doar și poate, o țară extrem de spirituală, cu ritualuri religioase, icoane și sărbători ce alcătuiesc esența vieții multor oameni.  Însă, în ultima vreme, au început să apară tot mai multe întrebări legate de fondurile noii catedrale și ale Bisericii Ortodoxe în general, fonduri ce provin de la statul golit de bani. Biserica primește din fondurile guvernamentale mai mult de 1oo milione de euro pentru salariile preoților și multe alte millioane pentru construcția și renovarea bisericilor.

    Fondurile curg și de la consiliile locale, primarii orașelor, companiile de stat și parohiile – deși nu am găsit pe nimeni care să poată confirma cu exactitate la cât de ridică suma primită de Biserica Ortodoxă în fiecare an (…).

    Cu tate acestea, în timp ce Patriarhul cere tot mai mulți bani pentru noua catedrală, numărul celor care cred că suma alocată construcției este prea mare e în continuă creștere.”

    a

    Majoritatea tinerilor cu care cei de la BBC au stat de vorbă, mai ales cei din București, spuneau că nu merg în mod regulat la biserică și considerau că banii cheltuiți ar fi putut fi folosiți în alte scopuri. Însă reporterii au descris, pe urmă, experiența pe care au avut-o, participând la sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, în Maramureș, invitați fiind acasă la enoriașa Elena. Ei au descris cum femeia purta costum tradițional și au observat casa ei modestă,  în care „icoanele stăteau agățate la fiecare colț” .

    Finalul articolului a fost dedicat cuvintelor pioasei enoriașe, care sună cam așa:

    „Suntem oameni religioși – suntem oameni care cred. Nu lăsăm tradițiile și obiceiurile noastre să piară. Așa este aici.”

    (Citiți articolul complet pe bbc.com)

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Oare de ce nu se recunoaste si munca Pr.Mihail legat de constructia bis.de pe Satul Nou,pt.ca omul acesta a facut si lucruri bune pt.comunitatea noastra si ar trebui sa ne bucure acest lucru,intr-adevar nu e corect sa lase el urmasi la bis.in locul sau daca acum s-a pensionat,mai ales ca omul propulsat de el este foarte slab si ca preot si ca conducator de oficiu ,nu stiu cum a fost numit protopop ca el nu-i in stsare sa conduca parohia in care se afla momentan,dar apoi un protopopiat,dar totusi nu cred ca Arhiepiscopul Timotei ni-l va trimite chiar noua:

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Oameni buni !
      Chiar nu intelegeti ca pe IPS Timotei
      NU IL INTERESEAZA ceea ce se intimpla in Arhiepiscopia Aradului
      Luativa gindul de a mai face IPS Timotei ORDINE SI DISCIPLINA eventual STRICA SI CE E BUN
      Daca il interesa de Arhiepiscopie nu il numea pe VID Consilier Bisericesc, pe POPOVICI Consilier Cultural, pe FAUR Secretar si alti pt ca sunt
      INCOMPATIBILI SI . . .
      Nu se lasa condus de BUPTE si NESTOR de la Bodrog
      Rezolva problemele de la MICALACA NOUA
      Rezolva problemele Preotilor CU DATORII
      Rezolva problemele Preotilor DIVORTATI
      Rezolva problemele Preotilor care AU VINDUT BUNURILE Parohiei
      Si multe alte PROBLEME SI NEREGULI

      Dar ce sa faci daca P.F. DANIEL il lasa pe IPS Timotei sa isi faca de cap
      Probabil si P.F. DANIEL este la fel ca si IPS Timotei

      +3 voturi
      +1
      -1
    3. Ce mai tot vorbiti de Sebis,se stie foarte clar ca de la 1.09.vine protopopul asta nou pe Satul Nou,doar a confirmat si doamna preoteasa si Pr.Mihail,iar daca vorbesti cu oricine de la Prunisor iti va spune ca si popa lor le-a vorbit apropiatilor ca pleaca la Sebis.PACAT DE POA CATALIN DE LA PRAJESTI!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.