vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Gary Lineker a marcat din nou, dar meciul rămâne în continuare indecis…

    de Lajos Notaros | 16 martie 2023, 7:15 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    1

    BBC Match of the Day / Twitter

    Eram pregătit să scriu despre doctorii și aspiranții la doctorie arădeni din lumea politică, așa cum ni-i prezintă colega Adriana Barbu într-un material de acum câteva zile (vezi AICI). Dar prezentarea nu s-a terminat încă, a apărut doar prima parte, voi reveni după ce „tabloul” va fi complet.

    Nemaivorbind de faptul că, în sfârșitul de săptămână care a trecut, s-a întâmplat ceva absolut deosebit în lumea politică și a presei. Asta ca să nu spun și a sportului. Un eveniment exemplar, cel mai semnificativ eveniment din presa europeană și mondială din ultima vreme, așa cum a ținut să mă asigure Lucian Dănilă, colegul care cam știe tot în fotbal și în sport. Și le are și cu presa, asta mai mult să nu îl provoc prea tare.

    Este vorba de cazul Lineker, ca să nu o mai lungesc atâta.

    Pentru cei care nu au informațiile lui Lucian Dănilă, doar câteva cuvinte despre ce s-a întâmplat, cine este Gary Lineker și despre ce este vorba, în fond și la urma urmei, din moment ce m-am apucat eu aici, în Aradul pierdut printre vise mai mult coșmaruri, să scriu despre un caz din Marea Britanie. Fără să mai vorbim că este vorba de televiziunea publică britanică, BBC, așa cum îl alintă lumea, un etalon, cel puțin așa ne gândeam până acum, al presei libere dintr-o țară democratică.

    Pentru cei care nu le au deloc cu fotbalul, chiar dacă asta în Arad mai nou pare imposibil, câteva cuvinte despre Lineker.

    Fotbalist de prim rang în anii optzeci și în anii de început din deceniul următor, jucător și al Barcei și golgeterul Campionatului Mondial din 1986, Gary Lineker, după ce s-a lăsat de fotbal a devenit moderatorul, mai precis, gazda emisiunii Match of the Day, cea mai longevivă – anul viitor face 60 de ani – și cea mai populară emisiune despre și cu fotbal din Anglia. Și nu numai…

    cat castiga influencerii din fotbal la tv 4

    Numai că Gary nu este așa un fotbalist ajuns la televiziune și care se bălăcește acolo în „înțelepciuni” de doi bani (penny) despre meciurile din campionatul englezesc, el este, printre altele, autorul uneia dintre cele mai celebre și citate definiții ale fotbalului. S-a întâmplat la CM din 90, atunci când selecționata Angliei, cu Lineker pe teren, a pierdut, la 11 metri, semifinala împotriva Germaniei.

    După asta, ar fi zis Lineker că fotbalul este un joc în care 22 de oameni aleargă după o minge, iar în final câștigă întotdeauna Germania. Această formulare, venind de la un fotbalist, îl ridică pe Gary deasupra lumii fotbaliștilor, îl așează, chiar dacă forțăm un pic nota, în lumea oamenilor de spirit. Nu-i așadar nicio mirare că este gazda celei mai celebre emisiuni TV despre fotbal de peste două decenii. Tot așa, nu-i de mirare că „omul de televiziune” are în continuare idei pe care le împărtășește semenilor.

    Ultima a fost pe Twitter, unde altundeva, privind politica de imigrație a guvernului actual de la Londra. A fost, de fapt, motivul pentru care conducerea BBC a decis să îl suspende pe Lineker, căutând un alt moderator pentru celebra emisiune.

    Ca să vă faceți o imagine exactă despre ce este vorba de fapt, imaginați-vă pe cineva din conducerea unei instituții subordonate administrației arădene, criticându-l pe Falcă sau Cionca, eventual Bibarț. Să zicem directorul teatrului sau al filarmonicii. Sau gândiți-vă la schimbarea conducerii de la aradon, de acum câteva săptămâni.

    Numai că acolo, în Anglia, la BBC, s-a întâmplat ceva surprinzător, mai ales pe aici, pe la noi, chiar dacă presa românească nu a insistat, poate tocmai de asta, pe eveniment. Nimeni nu a acceptat să îl înlocuiască pe Gary, dimpotrivă toți, ziariști, fotbaliști, oameni de media, și-au exprimat solidaritatea cu fostul fotbalist, actuală vedetă de televiziune.

    match of the day

    Match of the Day de sămbăta trecută a fost fără gazdă și moderator și invitați, doar niște imagini cu meciurile jucate în campionatul englez. Încă odată, nimeni nu a dorit să îl înlocuiască pe Lineker, toți considerând că exprimarea unei opinii critice despre guvern sau vreun politician nu poate fi motiv pentru îndepărtarea cuiva din postul pe care îl ocupă. Chiar dacă e vorba de BBC, televiziunea publică britanică sau cu atât mai puțin. Sau mai mult, depinde unde punem accentul. Sau la Arad, imaginați-vă că Andrei Ando se apucă să spună ceva critic despre Falcă…

    Dar ceea ce a urmat a fost și mai suprinzător. Pe aici, pe la noi, poate fi considerat chiar imposibil. Directorul de la BBC și-a cerut scuze de la Lineker și i-a suspendat „suspendarea”, repunându-l la Match of the Day, acolo unde îi era locul. Din acest week-end, ca să rămânem în Anglia, fanii vor avea din nou întâlnire cu Gary să vadă ce mai are de spus, cu cine mai discută despre jocul acesta pe care întotdeauna îl câștigă nemții.

    Trecând dincolo de întâmplare, căutând învățăminte și semnificații mai adânci, e cazul să observăm că democrația modernă a fost inventată în Anglia. Aflată în seculară luptă cu cei care sunt deranjați de o astfel de alcătuire socială, extremiști de dreapta, dar și de stânga, și cei prostiți de aceștia, este firesc ca din când în când s-o mai ia în freză. Însă este nefiresc ca să se facă că plouă, și cu atât mai mult să abdice de la principii.

    Și în timp ce pe aici, pe la noi, prin părțile mai apropiate de URSS, pardon, Rusia, abdicarea de la principiile democrației este o regulă, la ei nu. Este o excepție.

    Care trebuie urgent corectată…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Frumoasă analiză. Și corectă…!
      .
      Dar aș mai adăuga, și eu, ceva, la Concluzie:
      – ca aceste „principii democratice” SĂ FUNCȚIONEZE, mai este nevoie de ceva:
      REACȚIA POPULAȚIEI, „taxarea” oricăror derapaje de la Principiile Democrației, a conducătorilor și a tuturor forurilor decidente !!! 😉
      .
      Credeți că șeful BBC ar fi revenit asupra deciziei și „si-a pus cenușă-n cap” așa, că l-a mustrat conștiința, sau la PRESIUNEA POPULAȚIEI ? 🤔
      .
      Dar, la noi, unde FIECARE AȘTEAPTĂ SĂ FACĂ CELĂLALT, iar el să tragă DOAR FOLOASELE (ba, dacă pot, „cozile noastre de topor” mai și TRĂDEAZĂ CAUZA COLECTIVĂ, pt niște beneficii suplimentare 😡), să nu ne mirăm că o ducem cum o ducem…., dar „salivăm” după cum trăiesc alții !😣

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.