vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Joi debutează evenimentul muzical al sezonului: Toamna Muzicală Arădeană

    de Tomck@t | 15 octombrie 2014, 4:04 PM | Cultură | Muzică | Video

    0

    Festivalul „Toamna Muzicală Arădeană” ajunge anul acesta la ediția a III-a, iar primul eveniment din seria celor propuse publicului meloman va aduce la Arad una dintre cele mai mari opere ale litarturii muzicale universale: „Madama Butterfly”, de Giacomo Puccini. Evenimentul este unul deosebit, fiind vorba de un spectacol de operă semiscenică, adică o fuziune între un concert simfonic, operă, dar și puțin teatru. Cel mai important eveniment muzical al sezonului debutează în seara de joi, 16 octombrie.

    „De ce atâta muzică simandicoasă la Filarmonica din Arad? De ce atâţia solişti de rang mondial ne „în-cântă”? De ce atâta muncă asiduă din partea artiştilor locali? De ce atâta tumult de energie pentru muzica bună? Pentru că doar aşa putem fi vecini cu impermeabilul muzicii, cu paradisul sonor… pentru că doar muzica sfinţeşte absolutul din noi… Privilegiaţi – noi, prezenţii, cei care ascultăm capodopera pucciniană „Madama Butterfly” în deschiderea celei de a III-a ediţii a Festivalului Toamna Muzicală Arădeană”, spune dr. Alin Văcean, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

    La pupitru se va afla maestrul italian Roberto Salvalaio, cel care se declară foarte mulțumit de rezultatul efortului depus de corul și orchestra Filarmonicii arădene: „MADAMA BUTTERFLY este o operă complexă, de mare actualitate, și care reprezintă o probă de forță, de mare dificultate pentru orchestră. Sunt bucuros că am reușit, într-un timp atât de scurt, să ajungem la rezultatul dorit. Mă bucură foarte mult și buna colaborare pe care am avut-o cu toți cei implicați în acest proiect, un rol important deținându-l și cel care a realizat concepția scenică, regizorul Nicolae Mihai Brânzeu”, mărturisește Roberto Salvalaio.

    Rolurile principale vor fi interpreetate de trei invitați speciali: Hasmik Papian, din Austria (Cio-Cio-San), Mario Malagnini (Pinkerton) și Valentino Salvini (Sharpless), ambii din Italia, alături de ei mai evoluând soliștii Liliana Mattei Ciucă (Suzuki), Cristian Bălășescu (Goro), David Buzgău (Prințul Yamadori Bonzo), Bogdan Ilisie (Comisarul Yakuside), Lucia Aioanei (Kate), Florica Burduleanu (Mama lui Cio-Cio-San), Luminița Becheș (Mătușa lui Cio-Cio-San), Mirela Cusursuz (Verișoara lui Cio-Cio-San). Dirijorul corului va fi Robert Daniel Rădoiaș iar concepția scenică îi aparține lui Nicolae Mihai Brânzeu.

    Aniversarea a 60 de ani de activitate a Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad

    Chiar dacă nu face parte din programul Toamnei Muzicale Arădene, și seara de duminică, 19 octombrie, va fi, la rândul său, una cu totul și cu totul specială, întrucât va fi dedicată aniversării a 60 de ani de activitate a Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad. De fapt, sunt mai mult decât 60 de ani, dar asta e varianta oficială.

    Prilej de mare sărbătoare, evenimentul va fi marcat de o lucrare monumentală care emoționează oricând public și interpreți, deopotrivă: CARMINA BURANA, de Carl Orff, bagheta dirijorală aparținându-i maestrului Dorin Frandeș, în timp ce Robert Daniel Rădoiaș va fi dirijorul Corului Academic arădean și al Corului VOCI DE PRIMĂVARĂ al Liceului de Artă Sabin Drăgoi din Arad. Soliștii invitași sunt Annamaria Kaszoni (soprană), Ioan Moțiu (tenor) și Adrian Mărcan (bariton). Dar, fiind vorba despre un eveniment special, duminică seara nu vom avea parte doar de un concert, ci și de momente gândite anume pentru a rememora activitatea acestui cor și, mai ales, a oamenilor care, de-a lungul deceniilor, au activat pe scena Filarmonicii de Stat Arad în calitate de coriști. Așadar, duminica ce urmează va fi  una cu adevărat specială, atât pentru public, cât și pentru corul și orchestra filarmonicii arădene.

    tma

    Toamna Muzicală Arădeană este o adevărată chemare la muzică de înaltă calitate și la performanță interpretativă, dovadă în acest sens stând și celelalte concerte programate în cursul lunii octombrie. Astfel,

    joi, 23 octombrie, Sala Ferdinand a Primăriei Arad va găzdui, începând cu ora 19,00, un recital de clavecin susținut de Nicola Lamon, din Italia. Programul cuprinde Toccata a II-a (vol.I) de Girolamo Frescobaldi, Ciaccona de Bernardo Storace, Unter der Linden grüne de Jan Pieterszoon Sweelink, La Ménetou, La Basque, La Chazé, Les Amusemens de François Couperin, Sonata K.181; Sonata K.17 de Domenico Scarlatti și Concertul în re minor BWV 974 de Johann Sebastian Bach.

    Sâmbătă, 25 octombrie, ora 19,00, maestrul Roberto Salvalaio revine la pupitru, pentru a dirija un concert simfonic ce va cuprinde lucrări de Ottorino Respighi – Antiche arie e danze per liuto, Johann Sebastian Bach – Concertul brandenburgic nr. 5 în re major BWV 1050, Oscar Emilio Tirao  – Conciertango Buenos Aires concert pentru chitară şi orchestră și de  Aldemaro Romero – Baile de la Corte Insana  (P.A.A.), Suita Onda Nueva.  Solişti – Florin Gherghel (vioară), Constantin Tălmaciu (flaut), Nicola Lamon (clavecin – Italia), Minár Monika (chitară – Ungaria).

    Ultimul concert al Festivalului TOAMNA MUZICALĂ ARĂDEANĂ se va desfășura într-un spațiu cu o mare încărcătură emoțională – Catedrala Catolică Sfântul Anton de Padova, locul în care orchestra și corul academic, alături de soliștii Cristian Bălășescu (tenor) și Valentino Salvini (bariton – Italia) vor oferi MESSA DI GLORIA, preludio sinfonico, de Giacomo Puccini. Dirijorul orchestrei va fi Roberto Salvalaio (Italia) iar cel al corului Robert Daniel Rădoiaș. Data concertului – joi, 30 octombrie, ora 19,00.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.