Jeff Bezos va zbura astăzi în spațiu timp de 11 minute | Video

  de - | 20 iulie 2021, 8:32 AM | Internaţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: CNN)

  Pe 20 iulie va fi lansată de la baza Blue Origin din Texas racheta New Shepard care va duce în spațiu patru oameni până la altitudinea de peste 105 km, iar printre aceștia se numără și cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, cu o avere de peste 200 miliarde dolari.

  Va fi un zbor de 11 minute, viteza maximă atinsă va fi de 3.700 km/h, iar oamenii din capsulă ar trebui să se bucure de patru minute de imponderabilitate, scrie hotnews.ro.

  Bezos a înființat Blue Origin în anul 2000 și a făcut progrese în pași foarte mici. De succesul lansării de acum depinde viitorul companiei în care Bezos a investit în anumiți ani și peste un miliard de dolari. Dacă totul merge bine, cu New Shepard vor călătorii și primii turiști spațiali, dar prețul unui astfel de mini-voiaj excentric nu a fost comunicat.

  Va fi el „primul turist în spațiu” sau a fost deja Richard Branson?


  Foto: Daily Express

  Față de Virgin Galactic, care duce vehiculele până la aproximativ 88 km altitudine, Blue Origin poate ajunge la 105 – 110 km cu sistemul rachetă – capsulă New Shepard.

  Miliardarul Richard Branson și echipa lui au ajuns cu succes pe 12 iulie la „marginea spațiului” cu misiunea Unity 22, la bordul unui avion Virgin Galactic. Unii au început să-i conteste însă „marea realizare”, deoarece avionul lui Richard Branson a atins doar altitudinea de 85 km.

  Linia Kármán este o distanță de 100 km, determinată în 1957 și adoptată de Federația Elvețiană de Sporturi Aeronautice pentru a stabili dacă o activitate este aeronautică sau astronomică.

  În schimb, US Air Force și NASA își determină frontiera la 80 km, unde personalul militar dobândește „aripi de astronaut”. Altitudinea a fost atinsă de avioane specializate, ca X15 și remarcabilul StarShipOne, cu finanțare privată, care a ajuns la 112 km, mult peste realizarea lui VSS Unity. Blue Origin țintește la 106 km. Chiar dacă altitudinea permite perspective excelente asupra Pământului, nu este o orbită.

  Pentru a orbita la această altitudine trebuie să zbori într-o direcție orizontală cu o viteză minimă de 7,85 km/s. Unity a fost doar o accelerare puternică în sus, urmată de o coborâre controlată. Este relativ simplu de făcut, dar este mult mai dificil de a transforma aceasta într-o orbită. Definiția limitei spațiului nu este lipsită de importanță. Spațiul nu este acolo unde ai senzația că nu mai ai greutate, deoarece aceasta poate fi atinsă pentru scurt timp în camere în cădere speciale sau zboruri parabolice.

  Citește continuarea pe HotNews.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.