Istoria calculatorului: „Mașinăria” lui Babbage

  de Special Arad | 28 noiembrie 2014, 12:35 PM | IT

  0

  Prima mașină de calcul a fost creată de Charles Babbage în 1822. Ideea lui nu a fost să creeze un calculator cum le știm pe cele din prezent, ci de a crea o mașină care să calculeze probleme de matematică. Babbage este considerat inventatorul primului computer. Mașina lui – mașina Babbage – a fost prima mașină programabilă, analitică și a fost o mașină complet automată. Fundamental, calculatoarele de astăzi fac același lucru, citesc un program și execută.

  Născut în Anglia, Charles Babbage și-a petrecut viața și cariera acolo. O parte dintre operele lui sunt expuse la muzeul din Londra. Charles a urmat cursurile Trinity College de la Universitatea Cambridge, și-a încheiat studiile la Peterhouse Cambridge în matematică. Calculatoarele au evoluat de la ideea lui Babbage, ideea sa originală este încă baza tuturor computerelor.

  Invenția calculatoarelor electronice, care ne sunt familiare astăzi, a fost realizată de Alan Mathison Turing, un om de știință englez.

  Alan Turing s-a născut în 23 iunie 1912 la Londra, a fost interesat de matematică și științe. Cu toate că a mers la o școală publică, Sherbourne, unde accentul a fost pus pe teme clasice și nu pe știință sau matematică, acest lucru nu îl oprește să învețe termeni complecși de matematică.

  A început să exploreze posibilitățile de calcul atunci când a urmat Colegiul King din Cambridge pentru diploma de licență în matematică. El a scris o lucrare notabilă luând în calcul numărul și aplicarea acestuia. A reformulat, de asemenea, aritmetica lui Kurt Gödel, limbajul formal universal cu ipoteze pe legendara mașină Turing. Mașina Turing a fost primul aparat pe care se puteau utiliza algoritmi pentru rezolvarea problemelor aritmetice. Pentru mulți experți, acesta a fost primul concept, teoretic al unui calculator modern.

  Bazat pe mașina Turing, el a început să dezvolte Motorul automat de calcul sau ACE (Automatic Computing Engine) 1945-1947. El a prezentat, de asemenea, un document referitor la posibilitatea computerelor de a executa stocarea de programe, ceea ce fac computerele actuale.

  Sursa: AGERPRES / (Documentare, editor: Marina Bădulescu)

  Charles-BabbageCharles Babbage (n. 26 decembrie 1791 – d. 18 octombrie 1871) a fost un matematician și inginer mecanic englez. A fost cel dintâi care a imaginat o mașină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi. Din acest motiv este privit ca un „părinte” al informaticii.

  Babbage a început să-și proiecteze „Mașina analitică” în 1837, dar nu a reușit să o construiască până la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice ale vremii. Cu toate acestea, o mașină construită în 1991 după schițele sale s-a dovedit a funcționa perfect. Ideile lui Babbage erau atât de revoluționare pentru vremea sa încât n-au fost înțelese decât de o singură persoană dintre contemporanii săi. Aceasta era matematiciana Ada Lovelace, cea care a și scris primul program pentru Mașina analitică a lui Babbage, rămânând astfel în istorie ca primul programator.

  De asemenea, Babbage a propus tratarea mai generală a ecuațiilor funcționale reduse la diferențe finite. A încurajat studiul seismologiei, al mareelor, al metrologiei, al magnetismului. (Wikipedia)

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.