marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ISJ le dă peste nas părinților revoltați din cauza unei săli de clasă de la „Caius Iacob”. Copiii „nu sunt nici izolați, nici discriminați”

  de Tomck@t | 12 octombrie 2018, 5:03 PM | Educaţie | Topic special

  3

  O echipă a Inspectoratului Școlar Județean a efectuat un control la Școala Gimnazială „Caius Iacob”, unde – așa cum a relatat Special Arad săptămâna trecută, pe 3 octombrie – părinții reclamau faptul că micuții lor, din clasa I.D., sunt „izolați și discriminați”.

  Părinții erau revoltați deoarece elevii din această clasă au fost repartizați într-un fost vestiar trasformat într-o sală de clasă, care nu are în vecinătate altceva pe acest etaj decât sala de sport și o toaletă. Părinții mai reclamau și faptul că sala este foarte întunecoasă.

  Noi am fost acolo și ne-am convins: sala nu dă niciun semn că ar fi fost vreodată un vestiar, s-a zugrăvit, s-a vopsit, s-a schimbat instalația electrică și ușa de la intrare, parchetul s-a schimbat cu parchet laminat, s-a schimbat corpul de iluminat, iar sala beneficiează de bănci și scaune în stare bună, un televizor LCD și un calculator (pentru diferite proiecții educaționale), imprimantă și tablă magnetică.

  Directorul școlii, Andrea Vida, a motivat mutarea clasei în această sală, recondiționată pe cheltuiala școlii, cu numărul mic de elevi din I.D. (16 elevi, față de 24-34 din alte clase, care învață în săli mai mari). De asemenea, directoarea nu consideră că acești copii ar fi segregați, ci din contră, mai protejați. De altfel, copiii din I.D. au acces pe holurile celorlalte etaje, coborând câteva scări.

  Părinții copiilor au înaintat o scrisoare Inspectoratului Școlar Județean și au semnat și o petiție pentru soluționarea cerințelor lor, care e simplă: vor o altă sală de clasă, ori cea în care au învățat copiii anul trecut (renovată, parțial, din banii lor – așa cum susțin aceștia), ori o altă clasă de la parter.

  Răspunsul Inspectoratului Școlar?

  În mare parte, exact ce am constatat și noi… iar concluzia este următoarea: „Nu se justifică afirmația că există segregare generată de etnie, dizabilitate și/sau cerințe educaționale speciale, statutul socio-economic al familiilor, mediul de rezidență sau performanțele școlare”, se arată în comunicatul ISJ Arad.

  Iată însă și un rezultat al controlului ISJ ce ar putea enerva părinții în cauză, deoarece aceștia susțin că în vechea clasă (în care au învățat copiii lor anul trecut) au investit câte 300 lei/părinte, chiar dacă materialele pentru renovarea sălii au fost furnizate de către școală:

  „Conform informărilor cu nr. 1205/21.09.2018 și nr.1289/04.10.2018 primite cu ocazia controlului de la conducerea școlii, s-a constatat că nu sunt dovezi și cadre didactice implicate în privința aspectelor referitoare la contribuția financiară individuală a celor 23 de părinți în valoare de 300 lei. Conform documentelor furnizate de unitatea de învățământ, rezultă că toate materialele necesare renovării sălii de clasă unde și-au desfășurat activitatea instructiv-educativă elevii clasei pregătitoare (actuala clasa I.D.), în anul școlar 2017-2018, inclusiv dotarea sălii de clasă cu mobilier școlar modular, cu LCD, calculator, copiator, dulap pentru cadrul didactic, au fost achiziționate de școală”.

  Rezultatele acestor verificări, descrise mai sus, au fost menționate în răspunsul Inspectoratului Școlar Județean Arad, înregistrat cu nr. 2496/09.10.2018, la sesizarea nr. 2496/17.09.2018, răspuns transmis colectivului de părinți al elevilor clasei I D.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pentru oricine a avut un copil la scoala este evident, absolut evident, ca ultima parte din adresa inspectoratului este doar o musamalizare a platilor ilegale practicate in scoli. Este evident ca afirmatia parintilor este corecta. Cu toate astea, parintii, ca sa nu se ajunga la situatii de bullying impotriva copiilor lor (bullying practicat de scoala, de profesori) vor lasa de la ei, asta si pentru ca, ramanul s-a cam obisnuit sa fie umilit si nu mai reactioneaza ca un om liber ci ca un iobag, ca un animal de povara.
   Chiar daca vor vrea sa faca ceva, lucru de care ma indoiesc, le va fi foarte greu, fiindca casta dascalilor este foarte mare si puternica, cu radacini adanci in politica, si astfel cu influenta mare in alte caste care ar trebui sa faca lumina (nu avem justitie).

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Foarte corect! BRAVO!

    ESTE INADMISIBIL CA NICI MACAR UN ZIAR SAU JURNALIST N-A AVUT VREODATA CURAJU’ SA ATINGA SUBIECTUL IN MODUL CUM L-ATI ATINS DVS! NICI MACAR UN POLITIST NU S-A AUTOSESIZAT, DE PARCA EI N-AU AVUT PRUNCI IN SCOLILE ARADENE! DE ANAF NU M-AI VORBIM! Culmea e ca se plang ca n-au subiecte! IREAL!

    EU AM CONTRIBUIT CA FRAIERU’ PRIN PARINTII MEI 8 ANI DE ZILE LA FOSTA GENERALA 21 DIN VLAICU PENTRU CA ATUNCI CAND MATUR FIIND SCOALA SA-MI BATA COPILU’ IN 2016 PRIN AI SAI „DASCALI” !

    SA VA FIE RUSINE PRESEI SI ORGANELOR STATULUI DIN ARAD PENTRU CA ACEST FENOMEN TRECE PE LANGA VOI IMPUTIT CA APA MURESELULUI…

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.