vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  O clasă cu copii „izolați și discriminați” pune din nou într-o lumină proastă Școala Gimnazială „Caius Iacob” din Micălaca

  de Tomck@t | 3 octombrie 2018, 2:10 PM | Educaţie | Topic special

  3

  Problemele se țin lanț la Școala Gimnazială „Caius Iacob” din cartierul Micălaca. După scandalul de săptămâna trecută, legat de programul „Step by step“ (o alternativă la educaţia tradiţională), părinții unei clase vin cu alte acuzații, de data aceasta țintite direct spre directoarea școlii, Andrea Vida. Nemulțumirea părinților? Copiii acestora au fost mutați într-o sală izolată de restul claselor și prost iluminată, asta după ce chiar părinții au investit bani în fosta clasă. Varianta directoarei diferă puțin.

  Problema a început anul trecut: părinții susțin că la începutul clasei zero, copiii lor au primit o sală de clasă (o fostă cancelarie), aflată într-o stare deplorabilă. Părinții au luat decizia să renoveze clasa, iar școala le-a pus la dispoziție materialele necesare renovării. Niciun părinte nefiind de meserie însă, aceștia au plătit un muncitor (portarul școlii, de altfel), fiecare părinte punând din buzunar 300 lei. Părinții au cumpărat, de asemenea, perdele, dulăpioare și perinițe și s-a rașchetat parchetul. Din 23 de elevi din această clasă pregătitoare, la începutul anului școlar curent au mai rămas doar 16 (dintre care doi nou-veniți), mai mulți copii fiind înscriși în alte clase între timp. De aici a început să se umple paharul cu adevărat.

  Părinții sunt revoltați deoarece elevii (acum în clasa I) au fost mutați în acest an școlar într-o altă sală, tot una recondiționată, dar de data aceasta exclusiv pe banii școlii. Clasa în care au fost repartizați elevii a fost un vestiar al sălii de sport și, pe acest etaj, nu are în vecinătate altceva decât sala de sport și o toaletă. Copiii sunt acum „total izolați de restul școlii” – spun părinții – „sala este foarte întunecoasă, copiii petrec patru ore pe zi cu lumină în sală, toaleta fetițelor este la un etaj inferior, pe acest etaj (etajul 2) fiind o singură toaletă, unde vin și copiii care fac sport în sala de sport. Ba mai mult, geamurile sunt la nivelul copiilor și pot fi ușor deschise de către cei mici”. Problema a fost înaintată și Inspectoratului Școlar Județean, printr-o petiție semnată de părinți (vezi în galeria foto), la începutul anului școlar. Cităm un părinte: „un inspector s-a deplasat la școală, doamna Raluca Layer, care nu a văzut nimic în neregulă cu sala de clasă. Ba mai mult, a glumit spunând că «ce? Le este frică părinților că se aruncă copiii pe geam?»”.

  În plus, părinții mai acuză că de câte ori au avut loc ședințe cu părinții, conducerea școlii nu a participat, deși a fost invitată.

  Ce vor, mai exact, părinții? Vor ca elevii din clasa I D. să fie mutați înapoi în sala în care au fost în urmă cu un an, sau măcar într-o altă clasă de la parter, așa cum li s-a promis inițial. Altfel, părinții sunt hotărâți să se adreseze unui avocat, bazându-se pe Ordinul nr. 6134/2016, care stipulează că într-o instituție de învățământ, copiii nu pot fi segregați pe criterii etnice, ale dizabilității sau ale cerințelor educaționale speciale, pe criteriul statutului socioeconomic al familiilor, al mediului de rezidență și al performanțelor școlare ale beneficiarilor primari ai educației.

  Am fost acolo, ca să vedem cum arată și cât de izolată e sala de clasă

  Special Arad a vizitat clasa respectivă și a stat de vorbă cu directoarea Școlii Gimnaziale „Caius Iacob”, ca să ne convingem dacă aceste acuzații au sau nu o bază reală. Am nimerit fix în cel mai neoportun moment pentru conducerea școlii, deoarece școala tocmai atunci a avut o inspecție de la ISJ, dar de data aceasta cu privire la cazul „Step by Step” (Pe scurt, având în vedere că Special Arad nu a prezentat acest scandal, o profesoară al programului „Step by step” a fost acuzată că nu a lăsat copiii la toaletă, le-a băut apa şi i-a învăţat cântece religioase. Despre aces caz separat, directoarea a vrut să comenteze doar că profesoara în cauză nu îi va mai pune pe copii să cânte cântece religioase, iar celelalte acuzații nu sunt întocmai adevărate).

  Am solicitat o întrevedere atât cu directoarea școlii, cât și cu inspectorul prezent în școală marți dimineață, dar… până la urmă, inspectorul a ieșit pe o altă ușă, singura care ne-a întâmpinat fiind directoarea, după aproximativ jumătate de oră.

  Directoarea Andrea Vida spune că nu înțelege revolta părinților, motivul repartizării clasei I.D. în sala de clasă actuală (aflată la etajul al II-lea) fiind faptul că această clasă are efectivul cel mai mic de elevi. De la 23 de elevi înscriși în clasa pregătitoare s-a ajuns în acest an la un număr de 16 elevi (dintre care doi sunt nou-veniți). Pentru a nu avea program după amiază pentru o singură clasă (așa cum le-ar fi convenit părinților, în ultima instanță) și din cauza lipsei de spațiu, conducerea școlii a ales transformarea fostului vestiar într-o sală de clasă, unde s-a zugrăvit, s-a vopsit, s-a schimbat instalația electrică și ușa de la intrare, parchetul s-a schimbat cu parchet laminat, s-a schimbat corpul de iluminat, iar sala beneficiează de bănci și scaune în stare bună, un televizor LCD și un calculator (pentru diferite proiecții educaționale), imprimantă și tablă magnetică. Totodată, directoarea consideră că este un avantaj și faptul că acești copii au o toaletă separată pe acest etaj.

  Fiind acolo, putem confirma toate acestea. Problema semnalată cu geamurile „prea joase”, în schimb, pare exagerată, dar ca să nu judecăm noi, vă punem la dispoziție o fotografie făcută ieri:

  IMG 2077

  Iluminarea sălii? Fotografia s-a făcut cu luminile stinse. S-a aprins becul… s-a făcut lumină. Sincer să fim, nu există nicio problemă notabilă sau alarmantă cu privire la sala de clasă.

  Problema poate fi, în schimb, așa-zisa izolare a clasei. E adevărat, copiii trebuie să coboare câteva trepte ca să ajungă la primul etaj, sau încă câteva trepte ca să ajungă la parter. Putem numi asta izolare? Părinții spun că da, directoarea școlii spune că nu, precizând, încă o dată, că motivul repartizării copiilor din I.D. se datorează lipsei de spațiu disponibil în școală și faptului că este singura clasă cu mai puțin de 24-34 de elevi, față de celalalte clase.

  Lipsa spațiilor disponibile în școală, spune directoarea, se datorează și fapului că numărul claselor a crescut de la un an la altul. Anul trecut au fost în total 29 de clase, anul acesta 31.

  O altă problemă, dar pe care părinții au rezolvat-o pe cont propriu pe vremea respectivă, este că direcțiunea școlii nu a oferit condiții optime în vechea sală de clasă (cea de la parter), ci s-a rezumat la a oferi materiale de construcții necesare renovării, lăsând părinții să recondiționeze sala. Directoarea nu ne-a lăsat să fotografiem și sala respectivă (nu am înțeles de ce) și consideră că renovarea părinților a fost opțională, de îmbunătățire a condițiilor. Din moment ce nu știm cum a arătat sala înainte și după renovare (din nou, vorbim acum despre sala în care au fost acești copii anul trecut), nu ne putem pronunța și nu putem judeca problema obiectiv. Am solicitat, totuși, conducerii Școlii Gimnaziale „Caius Iacob” să ne comunice suma investiției în sala de clasă în care au învățat copiii în cauză anul trecut (exceptând sumele investite de părinți), precum și suma investiției în noua sală, a clasei I.D. Vom reveni cu aceste date de îndată ce vom primi un răspuns.

  Totodată, părinții revoltați menționează că nu au primit niciun răspuns scris nici de la conducerea școlii și nici de la ISJ, iar pe zi ce trece, o fetiță din clasa I.D., operată la ochi, e nevoită sa accepte „condițiile de studiu cu bec patru ore pe zi într-o sală întunecoasă”.

  42790990 178742279689555 5346933661579083776 n

  Directoarea Andrea Vida susține că, din contră, a trimis un răspuns în scris părinților, exact cu motivele prezentate mai sus. Aveți, mai jos, o copie printată și scanată:

  rasp sgci parintilor

  Cât despre răspunsul oficial al Inpectoratului Școlar Județean, directoarea a opinat că aceștia au la dispoziție, conform legii, 30 de zile. Conform legii 544/2001, instituția e obligată să răspundă în termen de ZECE zile lucrătoare în cazul în care răspunsul nu necesită o documentație amplă, doar în caz contrar fiind vorba de 30 de zile. Special Arad a înaintat, de asemenea, o solicitare ISJ-ului în acest sens. Vom reveni cu răspunsul oficial.

  UPDATE

  ISJ le dă peste nas părinților revoltați din cauza unei săli de clasă de la „Caius Iacob”. Copii „nu sunt nici izolați, nici discriminați”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • frate iepure…faptu’ ca ai modernizat o clasa nu-ti da drept de veto intr-o institutie a statului! BAGATI-VA BINE IN CAP CHESTIILE ASTEA! NU TI-A STAT NIME’ CU PISTOLU’ LA CAP …ESTE DEJA DERANJANT CA IN FIECARE SCOALA VEZI PARINTI CARE INTRA SI IES LA ORICE ORA…SAU SE COMPORTA CA VOI …CREZAND CA E SCOALA LOR DACA AU ZUGRAVIT SAU AU PLATIT 300, 1000 SAU 10000 DE LEI! GRESIT! VREI SCOALA ASA CUM VREA INIMA TA ITI DAI ODORU’ LA PRIVAT…S-ACOLO POTI AVEA IMPRESII!

    +8 voturi
    +1
    -1
  1. Foarte rău că am aflat despre clasă doar în prima zi a școlii.Directorul a trebuit să ne notifice în timpul verii și să nu ascunde acest lucru.Este lipsit de respect față de noi.Să nu mai vorbim de minciună că nu ne-a fost promis nimic.
   Îmi pare rău pentru gramatică, nu prea vorbesc bine limba română.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.