duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Investițiile în Cartierul Athena din Arad – blocate ritmic de o administrație „sătească” pusă pe băgat piedici și un Consiliu Local Municipal cu atitudini de „Gică contra”

  de Raluca Medeleanu | 9 decembrie 2021, 9:21 AM | Administraţie | Dezvăluiri | Telefonul cititorului

  8

  Subiectul proiectelor imobiliare din Arad a devenit un soi de „hot topic” în ultima vreme, atenția îndreptându-se mai ales asupra anomaliilor precum blocuri în zone de case, însă acest „război” se poartă din păcate doar în ultima fază, în ședințele de Consiliu Local, după ce au fost primite deja toate aprobările necesare, iar dezvoltatorii au investit sume mari de bani după ce aveau deja – teoretic – garanția că lucrările pot începe. Piedici și presiune se pun însă tot mai mult și pe proiecte care în mod normal nu ar trebui să ridice probleme, iar acest lucru începe să-i sperie pe oamenii de afaceri care se tem pentru reușit investiției.

  Într-o astfel de situație este și Mircea Pereș, de la Eidos Achiziții SRL, care dorește să-și extindă cartierul privat „Athena”, de la ieșirea din oraș, zona 6 Vânători. Proiectul lui imobiliar vizează strict case, așadar nu ar trebui să existe nicio problemă pentru extinderea pe care dorește să o realizeze, însă deja se confruntă cu o luptă cu morile de vânt, pentru obținerea avizului de oportunitate, întrucât funcționarii Primăriei i-au făcut o serie de solicitări care depășesc, spune el, cerințele legii. Mai mult, chiar și pentru partea de cartier ridicată din 2018 a întâmpinat multe dificultăți.

  Un proces pentru un lucru atât de simplu

  Deși majoritatea parcelelor de pe terenul său proprietate privată au cam aceeași dimensiune, există câteva care sunt mai mari, astfel că Mircea Pereș a hotărât să construiască pe ele câte două case în loc de una, propriu-zis să le împartă în două. Dacă în urmă cu trei ani a obținut fără nicio problemă certificat de urbanism și autorizație de construcție pentru una dintre parcelele de acest fel, anul acesta s-a văzut în situația în care – pentru același lucru, în baza aceleiași documentații – i s-a cerut să întocmească și câte un Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

  plangere prealabila eidos achizitii srl

  Vorbim de câte circa 6000 euro ori două parcele, deci de circa 12.000 euro ceruți din senin (fără a adăuga costurile pentru avizele din document), fără nicio justificare suplimentară, doar că „așa vă cerem acum”. Neexistând nicio cerință legală pentru o astfel de procedură, Pereș a dat Primăria în judecată în urmă cu câteva luni, în baza unei plângeri prealabile, iar procesul este la ora actuală în plină desfășurare. „La noi nu prea se înțelege ce înseamnă proprietate privată”, ne-a spus dezvoltatorul imobiliar.

  O parte dintr-un teren cumpărat din bani privați, cedat Primăriei pentru a acoperi o greșeală a unor funcționari

  În ideea de a extinde cartierul existent, Mircea Pereș a cumpărat în 2020 un teren de câteva hectare în partea sudică, înspre Penitenciar, teren pe care a plătit 550.000 euro. După cumpărare, la cartea funciară i-a fost respinsă cererea de actualizare a datelor cadastrale, pe motivul că terenul era intabulat ca fiind al Primăriei Arad. După cum ne-a explicat Pereș, acesta a făcut „săpături” și a descoperit că a fost vorba de o eroare comisă de funcționarii municipalității care notaseră greșit localizarea. În fapt, Primăria deținea teren care se afla în curțile oamenilor care locuiesc pe strada Cedrului, fiind în locuri împrejmuite de gard, iar funcționarii au „încercuit” partea de teren pe care au observat-o ca fiind liberă la acel moment, „în câmp”. Pentru a rezolva problema, dezvoltatorul imobiliar s-a văzut nevoit să cedeze cam un hectar din proprietatea pe care o cumpărase, fără vreo compensație financiară din partea Primăriei.

  „Până la urmă am plătit eu toate lucrările topografice și am cedat din suprafața de teren achiziționată, ca să fie totul OK…”, ne-a spus acesta.

  Nu e singurul caz în care Primăria are pretenția să primească gratuit o parte din trenul lui însă. Capătul vestic al cartierului Athena se încheie unde începe un drum de exploatare pe care municipalitatea intenționează să-l lărgească, astfel că îi vor fi luați câțiva metri din lățimea și câteva sute de metri din lungimea proprietății lui private. L-am întrebat de ce permite acest lucru, iar domnul Pereș a dat cumva resemnat din umeri, explicându-ne că nu are timpul și banii necesari să se tot ducă în instanță pentru fiecare lucru ce-l face Primăria care-i pare incorect. La ora actuală, își concentrează însă eforturile pentru a extinde cartierul pe terenul cumpărat anul trecut.

  De luni bune, bate pasul pe loc și începe să se teamă pentru reușită, din cauza mai multor cerințe pe care le consideră absurde

  extindere cartier athena arad
  (în chenarul roșu: extinderea cartierului)

  De regulă, pașii pe care trebuie să-i facă un dezvoltator imobiliar pentru a putea începe lucrările propriu-zise sunt obținerea unui certificat de urbanism, apoi a unui aviz de oportunitate (în aceste etape de regulă se vine cu specificații, cerințe de modificare a proiectului etc din partea Primăriei), după care realizarea PUZ-ului (de către un arhitect autorizat) care va fi apoi supus la vot în Consiliul Local Municipal. Potrivit codului administrativ, consilierii locali, în momentul în care supun votului acest document, decid doar dacă „portofoliul” de acte din PUZ e complet și întocmit conform legii și nu dacă ei consideră oportun sau nu proiectul în sine, întrucât acest lucru a fost stabilit în fazele anterioare. Revenind la extinderea cartierului Athena, momentan toate demersurile sunt blocate la obținerea avizului de oportunitate. Pentru acesta așteaptă deja de 4 luni (legea prevede, de regulă, pentru orice astfel de act, o perioadă de maxim 30 de zile). După ce a depus documentația necesară, Mircea Pereș a primit un răspuns de la Primărie după o lună și ceva, însă cu cerințe pe care le consideră unele explicabile (pe care le-a și rezolvat între timp), dar pe altele neclare, vagi, fără fundamente legale.

  De exemplu, i se cere să suplimenteze spațiul verde mai mult decât se cere în lege, însă nici măcar nu i s-a specificat cu cât, i se cere să asigure loc de joacă pentru copii (cu mobilier urban specific), într-un cartier privat de case care oricum au fiecare propria curte, ori să asigure locuri de parcare într-un perimetru la intrarea în cartier pentru cei care vin în vizită. „Dacă erau blocuri, era perfect normal să ceară locuri de parcare, dar vorbim de un cartier de case. Eu nu cred că cineva ar merge în vizită aici în cartier și și-ar parca mașina la ieșire ca mai apoi să meargă pe jos până la o anumită casă. Toți parchează în fața casei familiei pe care o vizitează”, ne-a spus acesta. Mai mult, susține că astfel de cerințe nu există în legislație, ci vin strict din „imaginația” celor de la Primărie. Tot așa i s-a cerut și să facă o intrare suplimentară în cartier, tot de pe 6 Vânători, cu care a fost de acord apoi, deși inițial își dorise un cartier privat cu circuit închis, iar locul în care se cere cea de-a doua cale de acces era prevăzut în schimb un sens giratoriu care să întoarcă mașinile înapoi către singura intrare. „Noi ne-am dorit să avem circuit închis, să putem controla cine intră și cine iese din cartier, dar ne conformăm, chiar dacă la alte proiecte nu s-a cerut așa ceva…”, ne-a spus dezvoltatorul imobiliar.

  Mircea Pereș ne-a explicat că s-a confruntat cu o sumedenie de piedici și când a construit prima parte a cartierului. De exemplu, Compania de Apă a refuzat să intre în cartier, pe motiv că e proprietate privată, astfel că i s-a impus să achiziționeze un ceas de apă mare, de vreo 1000 de euro, la intrarea în cartier, de unde a fost obligat să subcontorizeze toate imobilele.

  WhatsApp Image 2021 12 07 at 18.14.31d

  Pe de altă parte, Delgaz și Electrica nu au avut nimic de obiectat și au montat ceasuri la fiecare casă. Iar dacă tot a venit vorba de utilități, dezvoltatorul ne-a povestit că la un moment dat fostul arhitect șef al Municipiului a refuzat eliberarea autorizațiilor de construcție pe motiv că nu avea trase mai întâi toate utilitățile la terenurile pentru care urmau să fie eliberate autorizațiile, deși legislația aplicabilă nu permite realizarea rețelelor până nu există un consumator, adică să existe deja casa construită. „Am rezolvat atunci abia după vizite zilnice la arhitectul șef, care a reușit să înțeleagă situația abia după două săptămâni”, ne-a spus Pereș, adăugând că nu i se pare normal că cei de la Primărie nu înțeleg cât de greu e să fii pus mereu pe nenumărate drumuri pentru orice lucru.

  „Atât de multe impedimente avem! Și după aceea mai vin și ne dau în cap cu PUZ-urile”, ni s-a plâns Mircea Pereș.

  Plănuiește și construirea unui cartier cu blocuri, dar se teme de împotrivirea consilierilor

  Pe lângă această extindere a cartierului de case, mai dorește să cumpere și o parte din terenul de peste drumul de exploatare menționat mai sus, care este practic vizavi de cartierul actual, unde ar dori să construiască mai multe blocuri cu 6 etaje. Știind câte probleme au ridicat astfel de construcții în ultima vreme, a ajuns să fie foarte indecis dacă se merită să se înhame la o astfel de investiție de milioane de euro, doar ca apoi să îi fie blocat proiectul chiar în faza finală.

  WhatsApp Image 2021 12 07 at 18.14.30

  Mircea Pereș ne-a explicat că teoretic nu ar avea ce probleme să întâmpine, zona fiind în câmp, către zona industrială, astfel că nu ar avea niciun motiv să nu primească acordul pentru blocuri înalte, însă observând situația din ultima vreme, nu mai știe la ce să se aștepte.

  „Când am văzut că i-au cerut la Westfield să facă stație de autobuz… ce treabă are un dezvoltator privat cu transportul în comun care ține de CTP?!”, ne-a spus Pereș. Menționăm că în ședința din 3 decembrie a fost supus la vot un PUZ de extindere a cartierului Westfield, tot cartier privat, iar discuțiile din ședință au fost interminabile. Deși proiectul a trecut de vot, acest lucru s-a făcut cu multe discuții contradictorii și cu amendamente din partea consilierilor.

  „Nu e OK că dezvoltatorii tac”

  „CLM aprobă în condițiile legii, nu de oportunitate! Oportunitatea se analizează în fazele incipiente, la eliberarea certificatului de urbanism unde se dau toate condițiile. Eu cumpăr terenul și primesc toate avizele, Consiliul Local nu mai studiază oportunitatea, ci doar legalitatea, altfel nu mai are sens eliberarea certoficatului de urbanism!”, a spus Mircea Pereș.

  „Ne e frică că se continuă așa și ne identifică pe toți dezvoltatorii ca inamicul public nr. 1… În ritmul ăsta, nu o să se mai pună nimeni să investească și Aradul va rămâne ca un sat mai mare. Noi facem investiții în baza unor documente. Nu e ca și cum mă pun să construiesc și abia apoi obțin documente, ci eu scot un document în care mi se zice că dacă indeplinesc toate aceste condiții obțin PUZ-ul, nu zice că mai vedem dacă obțin PUZ-ul! Nu mai ai curaj să investești dacă nu ai siguranță. La noi pe șantier lucrează 50 de oameni. Cu ce pot să îi plătesc? Dacă eu nu am credința că pot merge mai departe? E normal să nu se permită să se facă blocuri aiurea printre case, dar văd că merg tot mai mult peste dezvoltatori, pe tot felul de motive. Nu poți să pui în cârca dezvoltatorului absolut tot. Poți să îi ceri, dar în limitele legale! Trebuie să existe un echilibru, dar ei merg pe o extremă și, luând-o pe drumul ăsta, îmi e frică că nu o să mai facem nimic.
  Am fi de acord să găsească o procedură în care să ne spună și consilierii ce să facem, dar înainte de PUZ, nu în ultima sută de metri, când totul e pregătit. Am și eu drepturi. Acum nu știu dacă să investesc în proiectul pe care îl pregătesc, terenul e foarte scump, pentru noi e riscant, de aici trăim, noi chiar lucrăm. Predictibilitatea și previzibilitatea sunt foarte importante. Nu e OK că dezvoltatorii tac. Trebuie să facem lucrurile transparent, există legislație, suntem de acord chiar și să mergem peste ce cere legea – cu minimum de spații verzi, locuri de parcare pentru vizitatori – dar să am garanția apoi că o să fie OK. 
  Așteptăm mult timp, timpul pierdut si nu am cu cine să vorbesc, nu mă înțeleg cu ei. Sunt atâtea piedici, atâtea chinuri și atâta stres că nu e normal așa ceva! Nici măcar la întocmirea Planului Urbanistic General (PUG) nu se consultă nimeni cu noi, ci cu cei din zona industrială, pentru că i-au selectat după puterea cifrei de afaceri și numărul de angajați pe cei pe care i-au chemat la consultări. Rezultatul va fi un PUG care nu va ține cont de realitate”, a concluzionat Mircea Pereș.

  ***

  Nu credem acum, la final, că ar mai fi ceva de spus. Poate doar că ne „urmărește” o idee care ne neliniștește: oare de ce pentru anumite investiții în Arad consilierii locali votează gratuități, lucru neîntâlnit până în anul 2021, iar pentru alții nu se găsesc decât „noduri în papură”?

   

  Citește și: 

  •Refuză un bloc unui dezvoltator imobiliar. A fost respinsă construirea unui imobil pe strada Voinicilor – Special Arad

  •Extinderea Westfield-ului a scos la iveală probleme și nemulțumiri legate de infrastructura existentă a cartierului – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bai dezvoltatorii lui Mos Craciun, atata de inghesuite le faceti aceste imobile incat pe bani multi, n-ai intimitate deloc, utilitatile sunt varza, colaborarea cu Primariile asisderea.Ori nu functioneaza canalizarea, ori probleme cu alimentarea cu apa potabila, ori transformatoare electrice sub dimensionate, ori fara retea de gaz pentru proprietarii de asa zise vile (repet foarte inghesuite).II aburiti pe oameni, le promiteti marea cu sarea, le livrati la gri , cum este termenul actual, utilitatile nu sunt predate catre furnizorul principal (Primarie, Companie de electricitate,de apa-canal, furnizare gaz, drumuri, etc )Beneficiarul se trezeste ca mai are de platit inca pe cat a dat initial pentru definitivarea constructiei, finisaje, utilitati, etc.Dezvoltatorii ,dupa ce au incasat banii, doar fac contract ferm cu casele de avocatura ca sa le apere interesele, mituiesc pe la administratiile publice (UAT) si pe societatile care vor exploata utilitatile ca sa le preia in patrimoniu.Concluzie-Beneficiarul final este pagubit !

   +14 voturi
   +1
   -1
  2. De fapt problema domnului pare a fi ca nu mai are siguranta ca va primi aprobare pentru un puz cu blocuri de 6 etaje vis-a-vis de case. Deci chiar ne-am tampit cu totii? Chiar vrem sa facem blocuri in toate cartierele de case? O sa ajungem mai rau ca la Caracal cu administratia PNL!
   Si desigur ca legea spune foarte clar ca un consiliu local se poate pronunta si pe oportunitate, deci domnul Pereș abereaza sau minte cu tupeu maxim.

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. Domnul Pereș De CE nubspune NIMIC s-o despre faptul că camioanele care intra la dansul în cartier cu materiale de construcții folosesc strada Sălcuța distrugând casele care sunt acolo de zeci de ani ? Cam toate au fisuri în ele !Si-a făcut un „drum ” doar de ochii celor care stau în zonă, dar de folosit TOT strada o folosesc!

   --1 voturi
   +1
   -1
  4. Saracii dezvoltatori, in orice tara din UE, unde se dezvolta cartiere de case, se asigura gradinite, statii de autobuz, etc. pt locuitori. La noi banu sa iasa, materiale cat mai ieftine, case vandute la pret de lux, mari dezvoltatori, dar ei nu au minime cunostiinte de constructii. Vrei sa fii dezvoltator ar trebui sa fii obligat sa ai angajat macar un inginer de specilitate. Vrei cartier privat dar te plangi ca nu vrea compania de apa sa intre pe proprietate. Reteaua de apa ar trebui predata companiei de Apa, pentru ca aceasta sa fie administrata de ei, dar probabil nu vor sa o receptioneze. Atata timp cat tu doresti proprietate privata, nu poti avea pretentii sa vina Primaria, Compania de Apa sa iti intre pe tarla. Ceilalti sunt companii private si normal ca e spre interesul lor sa vina sa monteze ceasuri sau ce mai e.

   0 voturi
   +1
   -1
  5. Westfield a distrus sanatatea si linistea la foarte multe persoane, care au cumparat case acolo. Personal cunosc 3 famili care au incuiat casa si au preferat sa plateasca chirie la un apartament decat sa mai locuiasc in Westfield, in casa lor. Mergeti in Westfield si o sa vedeti anomali care nu sunt permise in nici un alt loc din Arad, copiii de 12/13 ani care tureaza ATV/uri pe strazi cat este ziua de lunga, pe timp de vara, locatari cu creierul praf, care merg ca tampitii in zona rezidentiala cu peste 70 km pe ora, unde este limita de 3o, pe timp de iarna aerul este irespirabil din cauza centrlelor pe lemne, care afuma de multe ori incat nu se mai vede unde este drum, casa, sau camp, eu am fost la prieteni in Westfield, si copiii de pe acolo, urla si fac zgomot, de parca ar fii toti bolnavi de autism, conditiile vitrege din cartier au avut un impact asupra comportamentului celor care locuiesc acolo, parca toti se comporta ca niste nebuni de legat.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.