vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Refuză un bloc unui dezvoltator imobiliar. A fost respinsă construirea unui imobil pe strada Voinicilor

    de Raluca Medeleanu | 26 octombrie 2021, 12:38 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    4

    Asistăm în ultimul timp la o vigilență mai mare asupra aprobării în Consiliul Local a proiectelor dezvoltatorilor imobiliari din Arad. Dacă în trecut și-au făcut apariția cu ușurință mai multe clădiri care par anomalii arhitecturale în aspectul general al unor zone din oraș, odată cu noua componență a Consiliului Local Municipal (CLM) astfel de proiecte trec ceva mai greu de vot, sau cel puțin stârnesc dezbateri aprinse.

    Cel mai nou exemplu vine de pe strada Voinicilor, unde conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) supus la vot în ultima ședință a CLM, un dezvoltator imobiliar (SC 8imo House Residence SRL) are intenția de a contrui un bloc pe parcelele nr 21, 21/B și 21/c, practic în spatele unor clădiri deja existente, cu acces de pe strada menționată. Consilierii locali au considerat însă că apariția construcției în condițiile specificate în proiect încalcă regimul de înălțime, locul ales e prea înghesuit și, mai mult, ar îngreuna traficul din zonă.

    „Problema principală este nivelul de înălțime al clădirii. Un regim de înălțime de P+4 înseamnă o densitate a locuitorilor în acea zonă comparativ cu celelalte parcele. În mod normal, regimul de înălțime în zonă este de P+2 și mansardă, identic cu cel al celor două blocuri construite tot de același dezvoltator. Aici vorbim de o parcelă de teren de aproximativ 1600 metri pătrați pe care se va construi un bloc de aproximativ 24 de apartamente. Considerând cam trei persoane per apartament, vom avea undeva la 72 de persoane pe acea parcelă. Având în vedere că în zonă avem parcele cuprinse între 500 – 800 metri pătrați ocupate de clădiri case individuale în care sunt trei, patru, maxim cinci persoane, consider că acea zonă este supradensificată. Normal, am fi de acord cu păstrarea regimului de înălțime, adică parter, două etaje și mansardă”, a spus consilierul local Daniela Săbău (USR PLUS), prima care a luat cuvântul.

    „Trebuie să înțelegeți că pe 1600 metri pătrați, una e să faci un condominiu de patru sau șase apartamente, e total altă poveste să faci 24 de apartamente”, a adăugat consilierul Dorian Curcanu (USR PLUS).

    puz voinicilor respins2

    Consilierul Cosmin Buruc (PSD) și-a exprimat și el dezaprobarea, aducând argumente suplimentare, pe lângă regimul de înălțime. „Acest PUZ are o problemă foarte importantă: accesul la acest condominiu este total inadecvat. În primul rând este perpendicular pe strada Voinicilor, la o distanță de mai puțin 50 de metri de semaforul de la intersecția cu strada Renașterii și are mai puțin de 4 metri. Adică acolo avem cam o bandă și jumătate la 50-60-70 de mașini din zonă, pe lângă problema parcărilor care mai există. Deci acolo se face efectiv o lamă pe lungimea unei proprietăți care înainte a fost o casă. Dintr-o casă facem 50. Nu putem să avem un acces de 3 metri și un pic, într-un singur loc, pentru atâția oameni. De aceea, noi vom vota împotriva acestui PUZ”, a spus acesta.

    Levente Bognar (UDMR) s-a arătat nelămurit cu privire la realul impact pe care l-ar avea un astfel de bloc. „Rog executivul, mai ales compartimentul de urbanism… altădată am mai solicitat când sunt hotărâri cu un impact așa de mare să avem proiectat în ședință, tridimensional, efectiv o imagine panoramică, pentru a vedea care este efectul și impactul asupra zonei. Mă abțin de la vot, din această cauză, că nu vedem acest impact asupra zonei”, a spus consilierul, iar observația a fost susținută și de președintele de ședință, consilierul Cheșa (PSD).

    Pe de altă parte, Florin Mariș (PNL) a atras atenția că în aceeași zonă există și un bloc cu opt etaje, ca exemplu de regim de înălțime peste cel de 2 etaje și mansardă, iar despre problemele de trafic, a afirmat că pe locul în cauză a fost o spălătorie, astfel că a fost și în trecut flux.

    Cristian Galea (PNP) a specificat însă că s-a deplasat la fața locului cu colega lui și că este de aceeași părere că accesul este dificil. „Mai terenul de pe care se face acces nu este al proprietarilor care construiesc. Riscăm să ajungem într-o situație Diogene 2, ca să zic așa, și riscul este destul de mare. Asta pe lângă altele, spații verzi nu există, locuri de joacă nici nu se pune problema… Și noi ne vom abține”, a anunțat Galea.

    Proiectul nu a reușit așadar să treacă de vot, întrucât a adunat doar 9 voturi pentru (consilierii PNL).

    Trebuie menționat însă că astfel de probleme vor tot apărea până în momentul în care Aradul va avea pus la punct noul Plan Urbanistic General, documentul care reglementează oficial toate construcțiile de pe raza municipiului. Cel existent este de mult timp expirat, fiind gândit în anii 1997, chiar dacă legea cere  să fie reînnoit odată la 10 ani. Primăria a comandat un nou astfel de document abia anul trecut, în noiembrie, semnând contract cu  firma ICEBERG SRL, iar la ora actuală este încă în lucru, durata de execuție fiind de maxim 48 de luni. În mod normal, punctul de referință pentru construcții sunt regulile specificate în PUG, însă acum cele mai multe cazuri sunt reglementate strict prin specificațiile PUZ-urilor și pot apărea situații precum cea contestată de locuitorii din zona Tabacovici, de pe strada Măcieșului, unde s-a aprobat un complex imobiliar care depășește regimul de înălțime impus. Problemele apariției unor astfel de imobile nu sunt legate doar de armonia arhitecturală a zonei, ci ele pot genera mari probleme și legate de capacitatea utilităților din zonă. Apariția unor blocuri cu multe apartamente afectează automat și capacitatea canalizării de exemplu, ori a electricității. Până la apariția noului PUZ, rămânem deocamdată la responsabilitatea și disponibilitatea consilierilor locali de a fi vigilenți și de a se opune apariției unor construcții neconforme.

    Pe de altă parte, dacă ne punem și în locul dezvoltatorilor a căror investiție este refuzată acum de CLM, trebuie să spunem că sunt nedreptăți. Mai ales de către Primăria Arad care le-a dat toate avizele până să se ajungă la momentul deciziei din CLM. Și afirmăm asta deoarece, în cazul în care arhitectul Aradului le-ar fi spus investitorilor că există câteva probleme (spre exemplu: cele legate de aglomerarea trafcului în zonă) și că demersul lor va întâmpina probleme, oamenii și-ar fi putut reconsidera proiectul și nu ar mai fi chletuit bani și timp pentru a ajunge la refuzul consilierilor. Însă, cum spunea cineva, nu s-a prea întâmplat ca un proiect care a trecut pe sub ochii și semnăturile angajaților Primăriei Arad să fie refuzat în plen.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Foarte bine ca s-au trezit. Unde au fost cand s-a dat autorizatie pt. blocul de peste drum de LNI (cel cu 10 etaje) si cand cineva a obtinut un teren (oare de la cine?) sa construiasca tot un bloc de 10 etaje, langa altul, cand in zona nu mai raman locuri de parcare, spatiu verde etc. (Micalaca, langa pasaj CF)?

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.