miercuri, 26 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane! Și învață-ne cu cine să votăm

    de Valer Mărginean | 4 martie 2024, 8:04 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    6

    Executanții comasării la ceas de mare taină. Corifeul rămâne în umbră (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

    Prima dintre cele două comasări ce ni se pregătesc pentru acest an – înghesuirea alegerilor locale în cele europarlamentare  – aduce o grea dilemă pe capul alegătorilor români. De fapt, nu atât comasarea alegerilor, cât „comasarea” celor două mari partide, PSD și PNL creează o serioasă stare de confuzie. Mulți români se întreabă caragialesc, cu cine votăm?

    Cu votul pe doctrină călcând

    Și, desigur, nu diferențele doctrinare dintre cele două partide care, practic, s-au „comasat”, îi bulversează pe alegători – să fim măcar noi serioși: câți români au votat un anumit partid în considerarea doctrinei sale? –, cât toate jocurile pe care le fac cele două entități, jocuri prin care interesul propriului grup devine atât de străveziu încât îi vedem ca pe niște regi goi și mizerabili.

    Oricum, la cele două partide menționate, doctrina este doar o chestiune teoretică și nebăgată în seamă vreodată când a fost vorba despre actele de guvernare. Desigur, nici celalalte partide nu s-au zbătut să-și pună în practică doctrina, dar ele măcar au scuza că fie nu au fost la guvernare, fie au fost prea puțin și mai mult de decor.

    În schimb, este bulversant să ți-i imaginezi împreună, acum, pe cei care, ani și ani au construit o istorie a vorbelor grele, lansate prin vocile unor reprezentanți de frunte ai celor (încă) două partide (nu știu de ce, dar „comasările” din acest an cu care jonglează PSD și PNL tare seamănă cu o viitoare fuziune „în interesul țării” sau „al cetățenilor”).

    Cum și Aradul a avut reprezentanți de frunte ai partidelor ce tocmai s-au „comasat” parțial (adică, pentru europarlamentare, iar pentru locale, e liber la colaborări cu cine și unde se va putea), ne putem aminti cum actualul președinte al PSD Arad, deputatul Mihai Fifor a avut mult cuvinte de duh la adresa omologului său liberal, Gheorghe Falcă.

    Votăm PIZZA-BOY sau NIMENI?

    Să amintim doar câteva:

    „Gheorghe Falcă începe să nu mai aibă nicio limită (…), mai ales prin aroganţa nedisimulată pe care o afişează faţă de consilierii din Opoziţie şi de cetăţenii oraşului”. „Am văzut o mostră solidă de impertinenţă marca Falcă aseară (…), la recitalul săptămânal la televiziunea de casă” (amănunte AICI)

    „Noaptea minţii, oameni buni… Gheorghe Falcă, campionul incompetenţei administrative (…)” (digi24.ro, ianuarie 2019).

    „Eu cred că primarul Falcă nu este în toate minţile” (glsa.ro, iunie 2016).

    „Domnul Falcă, zis și „pizza-boy” a împroșcat cu amenințări de epurări în toate instituțiile din Arad” (dcnews.ro, după o postare pe facebook, noiembrie 2019).

    Desigur, nici Falcă nu s-a lăsat mai prejos, chiar dacă nu l-a atacat atât pe Fifor, cât PSD.

    „Dacă vreți să fim parteneri loiali, nu trebuia să începem cu această procedură de a ne lua primarii” (digi24.ro, noiembrie 2023).

    „Aşa cum ne-au obişnuit cei din PSD, pe modelul Dragnea-Fifor-Dăncilă au încercat să manipuleze sistemul european, propunând un candidat cu probleme de integritate. Singurul lucru pe care l-au obţinut aceşti impostori a fost să pună România într-o postură ruşinoasă. Guvernul PSD, care de ani de zile a solidificat imaginea României în faţa Europei ca fiind un stat corupt, condus de politicieni certaţi cu legea”, arată Gheorghe Falcă într-un comunicat remis AGERPRES, (septembrie 2019).

    „Cine ești tu Fifor? Din punct de vedere al arădenilor ești NIMENI! Ce ai făcut tu Fifor pentru Arad? După rezultatele cumulate de când te-ai pripășit pe meleagurile arădene NIMIC” (arq.ro, septembrie 2021).

    Despre relațiile dintre cei doi „F” din politica arădeană și despre „schimbările lor la față” (în contextul surprinzătoarei alegeri a lui Ilie Cheșa ca viceprimar al Aradului, peste capul președintelui PSD Arad), colegul Lajos Nótáros a făcut un remarcabil comentariu din care îmi permit să citez: „Nimic nu mai contează decât interesul strict personal și de grup (…). Și egoul supradimensionat bolnav al unor oameni care au dus politica la un nivel de-a dreptul pestilențial…”. Vă invit să (re)citiți comentariul: Încetinitorul de particule – Mihai Fifor între Ghiță Falcă și fălcile puturoase ale intereselor de partid 

    Despre „drăgălășeniile” cu care îl gratula Mihai Fifor, chiar și în acest an, pe cel considerat multă vreme contracandidatul său la președinția Consiliului județean, Iustin Cionca, n-are rost să mai vorbim. De altfel, este foarte posibil să nu avem o confruntare electorală între Cionca și Fifor, fapt care-l va scuti pe cel din urmă de o înfrângere usturătoare, de pe poziția de cel mai grozav pesedist din Arad (conform unui sondaj comandat tocmai de „puternicia sa”).

    Vot Cionca Fifor

    Sursa: Facebook

    Cum vor activa împreună, cum vor face campanie electorală în echipă după ce ani de zile s-au bălăcărit public?, este destul de greu de înțeles pentru orice om normal. Totuși, ei fiind oameni politici, nu normali, ca noi, cu siguranță vor trece peste „momentele de rătăcire” și se vor „pupa în Piața Independenții” vorba lui Caragiale. Așteptând, desigur, ca și alegătorii să înțeleagă, să ierte și să le acorde votul. Vom vedea…

    Oricum, imaginea cea mai clară a „comasării” PSD – PNL este dată de refuzul ambelor partide de a-l susține, la București, pe Nicușor Dan. La care, pentru a o întregi, trebuie s-o lipim și pe cea a Gabrielei Firea-Pandele pregătită să intre în cursă, sprijinită de PSD și PNL.

    Această imagine este mult mai clară chiar și decât Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) prin care a fost consfințită înțelegerea dintre cele două partide ce conduc România, alături de Klaus Iohannis și în care sunt stabilite și anumite modificări ale Codului Administrativ și ale altor acte normative ce privesc procesul electoral. Altfel spus, vor fi adaptate legile la procesul electoral, nu invers, cum ar fi normal.

    Proiectul acestei Ordonanțe a fost publicat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne și o puteți citi AICI. Teoretic, acest proiect poate suferi modificări ca urmare  a propunerilor venite inclusiv de la cetățeni. Nu vreau să-mi fac păcate acum, în plin post, așa că nu mai spun nimic despre soarta oricăror propuneri. Voi spune doar că, mai mult ca sigur, această variantă a OUG va fi cea aprobată și care va fi, probabil, atacată la Curtea Constituțională.

    Până atunci, se cuvine să apreciem că Guvernul s-a străduit să rezolve anumite situații de neconstituționalitate din cuprinsul OUG din 2011 a Guvernului BOC II, prin care PD-L a încercat comasarea alegerilor locale și parlamentare din 2012. Atunci, PSD și PNL (pe rit vechi) au contestat OUG la CCR și a avut câștig de cauză.

    Amănunte, aici: Cum urinează partidele și judecătorii pe alegeri și democrație din 2008 până azi 

    Astfel, prin această OUG, PSD și PNL au stabilit că toți candidații la europarlamentare se vor putea înscrie în cursa electorală pentru alegerile locale. Mai mult, s-a stabilit că aleșii locali vor putea trece de la un partid la altul, fără a-și pierde mandatul (derogare de la prezenta lege).

    Prin urmare, domnul Falcă (creditat cu șansa mielului de Paști de pe poziția 19 pe lista comună pentru europarlamentare) va putea candida și împotriva lui Bibarț pentru Primăria Aradului, fără ca PNL să aibă doi candidați (că tot se vorbește prin târg despre strânsa prietenie dintre președintele Fifor și candidatul Bibarț).

    Dincolo de această glumă, este de apreciat efortul Guvernului de a respecta anumite critici făcute de CCR la OUG – Boc. Păcat că n-a și reușit decât de fațadă – comasarea a două tipuri de alegeri nu permite nimănui să candideze, real, și la unul, și la celălalt scrutin dintre cele două comasate, chiar dacă în OUG se prevede această posibilitate. Așa cum și alegătorilor le este restrâns dreptul de a alege, întrucât prin comasare, toți sunt(em) obligați să votăm la locul de domiciliu sau să votăm doar pentru europarlamentare.

    Evident, CCR va fi sesizată și va avea ultimul cuvânt, indiferent de ce spunem noi. Este însă greu de crezut că aceată OUG va fi respinsă. În principal, pentru că CCR nu mai este ce-a fost.

    Până atunci, să ne amintim de Radu Gyr și poezia lui Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane. Poate ne va ajuta să găsim răspusul cel mai bun la întrebarea caragielească…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Urmează devansarea prezidențialelor, PNL pt 2-3 locuri virtuale în plus la europarlamentare a predat, Președinția țării lui Ciolacu care trage prezidențialele în septembrie când se plătesc pensiile mărite către pensionari în speranța obținerii voturilor pensionarilor.

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Esential e sa se prezinte lumea la vot, ca sa nu castige nimeni prin neprezentare; chiar daca pune 7 stampile sau scrie
      „A lu Pigus” pe buletin. Poate asa are si electoratul sa asiste la ceva dezbateri electorale si schimburi de idei.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Sogir că prezența masivă la vot este esențială. Eu mi-aș dori o prezența de peste 90%, fără glumă. Ar fi un semn de responsabilitate.
        Apoi, dacă se prezintă la vot, să voteze. Nu să-și anuleze votul. Să voteze pe cine crede că-i poate reprezenta cel mai bine interesele. Sau pe cine vrea.
        Eu nu cred în ideea că „nu avem cu cune vota”. Mereu va fi o variantă acceprabilă. Așa cu avem păreri și variante pe rețelele de socializare sau în birturi, trebuie să avem și la vot.

        +7 voturi
        +1
        -1
    3. Lasand gluma la o parte,bunicul meu spunea:….pai astia macar sunt relativ satui…Si daca alegem pe altii,ce garantie avem ca nu sunt foarte infometati???
      Nu sunt de acord,bineinteles..PNL e ciuma,clar!PSD a fost la fel,s-a dovedit…AUR?Doamne fereste de o politica ultranationalista pusa mereu pe scandal..
      Am mai fost pus in situatia ingrata de a-l vota pe eternul Iliescu,doar ca sa nu iasa Vadim Tudor,cel care ameninta cu Kalashnikov-ul pe unguri,evrei,tigani(probabil ca daca nu ar fi afirmat public,in repetate randuri asa ceva,l-as fi votat pentru inteligenta si patriotismul sau)..

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.