sâmbãtã, 14 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Trump este al 47-lea președinte al SUA, dar primul care poate învinge Europa

    de Valer Mărginean | 12 noiembrie 2024, 8:24 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    6

    (foto: adevarul.ro)

    Americanii au decis, prin vot, cum altfel?, ca Donald Trump să fie al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, alegere comentată și analizată peste tot în lume. Ce ar mai fi de spus? În primul rând, s-ar cuveni să spunem că alegerea lui Trump nu are absolut nicio legătură cu România și nici nu va influența în vreun fel rezultatul alegerilor parlamentare și prezidențiale de la noi.

    De altfel, numai bunul Dumnezeu mai poate influența în bine alegerile de la noi.

    În al doilea rând, ar trebui spus că, deși alegerea lui Trump pare o chestiune internă, nu-i chiar așa. Trecutul dar și prezentul fac dovada că nu-i doar treaba americanilor cine va domni la Casa Albă în următorii patru ani – evident, în afara lui Elon Musk, cel care a profitat de un geam lăsat deschis și a început să bâzâie, deocamdată nebăgat în seamă, între pereții Imobilului Alb.

    Trump Musk și X

    Elon Musk și fiul său cel mic, numit X Æ A-12. 

    Sursa: protv.ro

    Președintele SUA ar trebui ales și de ceilalți pământeni ce populează lumea liberă (subliniez: lumea liberă), de vreme ce este nu doar cel mai puternic om al planetei și conducătorul celei mai puternice armate din lume, ci și conducătorul lumii libere. Și susțin asta, înțelegând foarte bine și principiul suveranității, și drepturile electorale ale cetățenilor. Poate chiar mai bine chiar decât mulți dintre „președinții mondiali” aleși de americani, inclusiv de realesul Trump.

    De acord, SUA înseamnă o mare putere economică și militară. Poate cea mai mare – spun „poate” pentru că adevărata putere a Chinei, de exemplu, încă nu a fost măsurată. Totuși, încă nu sunt convins că SUA sunt și în vârful campionatelor democrației. Ba chiar am niște îndoieli de vreme ce până și sistemul lor de vot, de exemplu, este oricând susceptibil de erori majore, deloc democratice – principiul „câștigătorul ia tot”, care funcționează în cele mai multe state americane, face oricând posibil ca pierzătorul alegerilor prezidențiale să aibă mai multe voturi din partea cetățenilor decât câștigătorul.

    Problema noastră, a celorlalți locuitori ai planetei începe din momentul în care Trump sau oricare alt președintele SUA se erijează, în mod direct, în conducător planetar, poziție din care decide practic soarta oamenilor din afara jurisdicției sale de iure.

    În campanie, Trump a promis, cu emfaza lui de toate zilele, că în 24 de ore va pune capăt războiul din Ucraina, iar unii chiar au crezut bazaconia asta. Pentru orice minte matură este clar că Trump nu va putea opri războiul prea curând, decât dacă va opri ajutorul militar pentru Ucraina, obligând-o, practic, să capituleze. Așadar, „mărețul” plan al lui Trump nu ar face altceva decât să ajute Rusia agresoare și astfel să pună întreaga Europă în pericol.

    De altfel, exact asta fac și cei care clamează oprirea ajutorului pentru Ucraina, în numele păcii: susțin agresiunea Rusiei.

    Un adevărat conducător al lumii libere nu ar face așa ceva. Și nici unul care ar fi ales de toți cetățenii cu drept de vot din lumea liberă, nu doar americanii.

    Și totuși, problema nu este la Trump, ci la Europa.

    Mai precis la Uniunea Europeană și la liderii ei care, lipsiți de viziune și de valoare, s-au ocupat de „sexul îngerilor” în loc să se ocupe prioritar de energie, de apărare, de economie.

    Au adus Europa, așa unită cum e, la umbra Rusiei și la cheremul SUA.

    Cetățenii americani cu drept de vot au transmis un semnal puternic lumii civilizate, în special Europei, că este cazul să-și revizuiască prioritățile.

    După un recul economic datorat pandemiei, prioritatea priorităților ar fi trebuit să fie repornirea „motoarelor” economiei, nicidecum promovarea altor chestiuni, oarecum colaterale. Nu neapărat lipsite de importanță, dar nici prioritare.

    Desigur, protecția mediului trebuie să fie o preocupare constantă a omenirii, nu doar a Europei, cum este acum. Este foarte frumos să fim exemplu pentru celelalte continente și țări care n-au nicio grijă că poluează („medaliate” fiind SUA, China și India). În plus, este frumos că n-o supărăm pe activista Greta Thunberg care, la Summitul ONU pentru climă din 2019 s-a răstit la conducătorii lumii:

    Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici să spuneți că faceți destul când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu se întrevăd? Cum îndrăzniți?”.

    Doar că, din 2019, omenirea a trecut printr-o pandemie care a pus economia la pământ, apoi, printr-o criză energetică declanșată de invazia rușilor în Ucraina, plus celelalte probleme generate de război. Or, pentru a trăi, chiar și pentru a investi în protecția mediului, economia trebuie repusă „pe roate”.

    Desigur, nu pledez pentru oprirea tuturor activităților legate de protecția mediului, ci pentru regândirea priorităților, pentru așezarea provocărilor economice în centrul preocupărilor UE.

    Înțeleg insistența unora de a impune egalitatea și identitatea de gen, diversitatea, LGBTQIA și alte concepte aflate pe „agenda de lucru” a UE și nu doar. Înțeleg și jocul celor ce continuă și „prelucrează” ideologic mișcările neoliberaliste din anii ’60, ajunse „corectitudine politică” în anii ’90 și, după ce s-au „îmbogățit” cu BLM, devenite „woke”.

    Ce nu înțeleg este preocuparea aproape obsedantă a liderilor UE, de exemplu, de a trata aceaste teme cu prioritate absolută, de parcă ar fi vorba despre abolirea sclaviei.  Și, mai ales, nu înțeleg obstinația UE de a obliga țările membre la asimilarea acestor ideologii, fără „drept la recurs”, fără opoziție care, desigur, ar atrage un blam public, la nivel european cel puțin.

    Toate acestea, de la protecția mediului, la mișcările LGBTQIA, BLM, woke, au fost propulsate și finanțate în detrimentul „ideologiei” economice, deși criza era cât se poate de perceptibilă. Mai mult, au avut prioritate chiar și în fața apărării Uniunii, această necesitate fiind luată în calcul abia după invazia din Ucraina.

    Din păcate, Europa nu va înțelege nimic din „lecția americană”. Va continua să fie preocupată de chestiuni mărunte pentru vremurile grele prin care trecem. De altfel, putea să învețe și din ceea ce se întâmplă de câțiva ani pe continentul nostru, dar n-a avut ochi pentru așa ceva.

    Sau n-a fost capabilă să înțeleagă semnalele venite dinspre cetățenii Europei, făcând dovada că în aceste vremuri grele nu doar noi, românii, avem conducători slabi, ci și Europa.

    Ascensiunea extremei drepte în toată Europa – o preocupare serioasă a liderilor europeni – nu se datorează lipsei pregătirii ideologice corecte, cum pare că înțeleg unii, ci distorsionarea preocupărilor UE odată cu pierderea direcției și îndepărtarea tot mai accentuată de la ideea inițială a Uniunii.

    Că nu se știe dacă vrea să fie o uniune economică sau una politică, spre realizarea „Statelor Unite ale Europei” (SUE), se poate înțelege și accepta. Nu și situația în care UE acționează ca și când ar fi un organism supra-statal sau ca și când ar conduce SUE.

    Dincolo de calitățile și defectele lui, de fanfaronada și emfaza cu care Trump ne-a obișnuit încă din timpul primului său mandat, soarta Europei depinde de mofturile lui. Nici Hitler, nici Stalin și, deocamdată, nici Putin – dușmani declarați ai lumii libere – n-au reușit să înfrângă Europa. Iată că o poate face acum tocmai cel proclamat conducătorul lumii libere. Ales doar de americani…

    Să râdem, totuși, cu Donald Trump, cât mai putem.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dacă iei 80% din popuilația Romîniei și excluzi 10% cei cu clele mai mici venituri și 10% cei cu cele mai mari venituri, se ajunge, probabil, la caa.4000 lei per capita.
      Cu 4000 per capita achiziția de mașini electrice este nerealistă, nepotrivită.
      În logica asta, eu aș întreba cadindații care este, pentru cine sunt măsurile astea aberante, pentru cei 10% cu bani, care oricum n-au nevoie de subvenții?
      Cum se paote justifica cheltuirea a miliarde de euro pe tot felul de aberații?
      Cum se poate să fie o țară așa de proastă în care, din banii tuturor, se adună fonduri pentru câțiva care-și permit investiții în fotovoltaice? De nu se acordă ajutorul fără birocrație tembelă, prin scutire de TVA, de exempu și de ce trebuie ca banii pentru fotovoltaice să fie acordați după un criteriu tembel (e doar un amărât de eufemism, fiindcă termenul ar trebui să fie mult mai dur) cum este cel al vitezei de introducere a datelor?
      Toate finanțările nerambursabile condiționează punctajele acordate de cheltuirea unor procente bune din total finanțare pe aberțiile verzi.
      De unde atâta prostie și cum s-a ajns să pună botul sute de milioane de europeni la jegul ăsta incoerent și de ce trebuie să intrăm și noi în logica asta prăbușită?
      Cum s-a ajuns ca într-o țară unde inteligența venea din bun-simț să se ajungă la nonsensul cu minoritățile care nu doar că trebuie să nu fie discriminate, ci trebuie să fie privilegiate în așa fel încât majoritatea să se simtă discriminată și, la final, să crească intoleranța majorității împotriva minorității?
      Cum s-a ajuns ca formațiuni politice excesive, demagogice, abuzive și de nefrecventat să fie singurele care se mai pot poziționa pe o direcție a bunului-simț?
      Cum s-a ajuns ca un sistem abuziv, totlaitar, primitiv, retrograd, mizerabil, cum este cel rusesc să ajungă să fie portdrapelul valorilor normale?
      Ajungem să nu avem ce vota. PSD-iși nu, că sunt niște comuniști, PNL-iți nu că au ajuns sinonim cu furtul, tupeul și aroganțe, fără valori, fără principii, doar șmecherii, nu, USR-iștii au ajuns din luptătorii din stradă pentru justiție într-o glumă jenantă și de o ipocrizie incredibilă, nu.
      Democrația e o glumă pentru retarzi, statul de drept este un pachet imens de privilegii și iresponsabilitate criminală pentru o mână de indivizi ce-și zic magistrați.
      Furt la maxim, furt cu utilizarea instituțiilor, furt etatizat. Asta sunt valorile europene la care am crezut că vom adera? Dublul standard, dubla măsură, ipocrizia, cinismul mercantil, tupeul și aroganța unor șmecheri … e cam tot ce ne-a rămas din Europa.
      Caragiale nu mai e actual, a fost depășit, e răsuflat. Acuma se râde gros la umorul și inteligența lui Nicolae Filimon. Dinu Păturică este modelul plini de conținuturi și valoare și este prezent în social-media și în așa zisa cultură, în manele.

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. Eu v-aș ”sfătui”, să vă adresați elitelor UE și tuturor conducătorilor lumii libere, cu privire la viitoarele alegeri din SUA (mă gândesc că cele de acum nu mai pot fi anulate…dar cine știe?!), și să le prezentați propunerea Dvs., ca să se ia în considerare părerea tuturor cetățenilor lumii libere la viitoarele alegeri din SUA. Cunoscând afinitățile elitelor de acum, ați avea sorți de izbândă!! Dar această ”armă” este cu două tăișuri… Dacă cetățenii ”diasporei” SUA nu se vor lăsa păcăliți de mass-media și rezultatele vor fi și mai groaznice..?! Sau, poate le-ar veni idea reciprocității: să-și ”bage nasul” și la alegerile din fiecare țară a lumii libere…?! (Oare acum n-o fac???)

      +3 voturi
      +1
      -1
    3. 👏 👍 Le chapeau, dle. Mărginean ! Ați pus „degetul pe rană”:
      – „în încăpere (Europa) e ditamai elefantul (preocuparea obsedantă pt. PROBLEME COLATERALE sau NEREZOLVABILE PUNCTUAL, ci , doar, la nivel global (!!!) și indiferența pt. PROBLEMELE CU ADEVĂRAT VITALE pentru europeni) , dar nimeni nu-l vede (sau se face că nu-l vede) !!!
      .
      Câteodată, mă tot întreb dacă liderii europeni sunt chiar tâmpiți din naștere (nu vor să vadă pădurea, de copaci, și pace…!), sau sunt trădători plătiți/șantajați ca să servească ALTE INTERESE ?! 🤔

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.