vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Înfiorător! S-a descoperit o posibilă cauză! Căpușele transmit boala cu 1000 de fețe

    de - | 22 septembrie 2015, 4:51 PM | Naţional

    0

    Un miliardar britanic a primit cea mai rea veste din viaţa lui: a aflat că întreaga familie suferă de boala Lyme, provocată de înţepăturile de căpuşă.

    Un băiat al lui, cele două fiice şi fosta soţie au primit acelaşi dignostic. Bărbatul, el însuşi chinuit de boală, crede că s-a născut cu ea sau că s-ar transmite şi de la om la om, deşi specialiştii nu pot demonstra asta.

    Tocmai de aceea vrea să folosească o parte din averea de peste două miliarde şi jumătate de euro pentru a finanţa cercetări despre transmiterea şi tratarea bolii Lyme.

    Boala poate duce la paralizie şi este greu de detectat pentru că simptomele pot trimite medicii pe piste false.

    Lyme este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcătura de capuşă (deşi nu toate capuşele sunt purtătoare ale bacteriei Bb). Sunt discuţii dacă şi alte insecte (precum ţânţarii) pot transmite boala, dar încă nu s-au publicat studii în această privinţă.

    Se ştie însă că infecţia (borrelioza) se transmite prin sânge, de la mamă la făt (prin placentă). De asemenea, sunt medici, puţini la număr, care susţin că boala se poate transmite şi prin fluidele corpului (de pildă prin contact sexual). Deocamdată nu s-au realizat studii bine documentate în acest sens.

    Lyme mai este supranumită şi „boala cu 1000 de feţe” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli, ca de pildă:

    • boli fizice, precum SM – scleroză multiplă, PR – poliartrită reumatoidă, tiroidită Hashimoto, Sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, sindromul Guillain Barre, Parkinson etc.,
      sau
    • boli psihiatrice, precum psihoză,anxietate, depresie, atacuri de panică, TOC – tulburări obsesiv compulsive, sindromul AHDH, autism, dislexie, bipolaritate etc. De asemenea, reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, rezultând o varietate de constelaţii de simptome, de la bolnav la bolnav, care face şi mai dificilă sarcina diagnosticării pe baza unui tablou unic de simptome, comun tuturor pacienţilor.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.