6 ani de închisoare în regim de detenție. Curtea de Apel Timișoara a schimbat sentința fostului director al CNAIR, Florea Dascălu
6 ani în regim de detenție este pedeapsa pe care Curtea de Apel Timișoara a aplicat-o în dosarul de luare de mită, trafic de influență și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, al lui Florea Dascălu, fostul director al CNAIR. Totul după ce Tribunalul Arad, în prima instanță, a hotărât condamnarea acestuia la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. De menționat este faptul că instanța arădeană a dispus achitarea fostului director al CNAIR pentru luare de mită.
Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința definitivă astăzi, 12 decembrie, după ce atât Florea Dascălu, cât și DNA Timișoara au atacat hotărârea Tribunalului Arad.
Astfel, ca urmare a apelurilor, instanța de pe Bega a decis să respingă acțiunea fostului director al CNAIR împotriva sentinței Tribunalului Arad, ca fiind nefondată, admițând însă apelul declarat de DNA Timișoara.
Achitat la Arad, condamnat la Timișoara
„Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând cauza, descontopeşte pedeapsa principală rezultantă aplicată în cauză inculpatului de către prima instanţă, repune în individualitatea lor pedepsele componente, înlătură sporul de pedeapsă principal aplicat. Menţine pedeapsa principală de 1 an şi 6 luni, aplicată de prima instanţă inculpatului Florea Dascălu, pentru săvârşirea infracţiunii de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; Condamnă inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită la pedeapsa de 3 ani închisoare;
Condamnă inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare. Contopeşte după regulile concursului de infracţiuni pedepsele principale aplicate inculpatului în prezenta cauză, după cum urmează: aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din cuantumul celorlalte pedepse (1 an şi 6 luni), inculpatul urmând a executa pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare în regim de detenţie”, se arată în soluția pe scurt.
Curtea de Apel Timișoara a menţinut „măsura sechestrului asigurător instituită emisă DNA Timișoara asupra sumei de 27.060 lei. Restituie către DNA Timișoara suma de 30.000 lei, alcătuită din suma de 20.000 lei din totalul de 27.060 lei, pe care s-a instituit măsura sechestrului asigurător şi din suma de 10.000 lei ridicată de organele de urmărire penală cu ocazia ocazia flagrantului organizat de organele de urmărire penală. Eliberează către martorul Marius Iosif Cosma suma de 7.060 lei din totalul sumei de 27.060 lei, pe care s-a instituit măsura sechestrului asigurător”.
De asemenea, instanța a fost sesizată de inculpat cu o excepție de neconstituționalitate, Curtea de Apel Timișoara hotărând să sesizeze Curtea Constituțională în vederea soluționării acesteia.
Ce a reținut DNA Timișoara în sarcina fostului director al CNAIR
Potrivit DNA Timișoara „în perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, inculpatul Dascălu Florea, la data faptelor director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb, pe de-o parte, să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și pe de altă parte să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității omului de afaceri respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).
În același context, inculpatul ar fi pus la dispoziția aceluiași om de afaceri mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR. Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Dascălu Florea ar fi primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”.
Citește și: Control judiciar pentru directorul CNAIR trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție
Comentariile portalului
Gresit,. Cei care se zvârcolesc in chinuri sunt cei de teapa dumitale, voi sunteți fanatizați și va comportați ca atare. Voi sunteți purtătorii Icoanei (...)
Invitații neoficiale?🤣 Mitomanul sigur are o invitație neoficiala, nu-i așa? I-or fi dat-o extraterestrii. Nu știu nimic, dumneavoastră sunteți superior, cunoscător, moralist, atoateștiutor sigur ș (...)
... una, doua/doi si trei, ka kand se numere, no'. (Z. Stancu - Descultzzz)."