Centură de Est a ieșit cu circa 100 milioane lei mai scumpă față de suma stabilită în 2022 de Guvern
Centura de est a municipiului Arad a fost inaugurată în decembrie 2024, cu câteva luni mai repede înainte de termen. Proiectul a fost realizat de Consiliul Județean în parteneriat cu CNAIR, astfel că o mare parte din costuri au provenit din fonduri guvernamentale. Consilierii județeni vor aproba însă în următoarea ședință, care va avea loc în 13 ianuarie, o actualizare a devizului de cheltuieli, care „saltă” totalul cu încă 99.052.000 lei (TVA inclus) în plus față de ultima sumă prevăzută în 2022.
Cei 11 km de drum nou, plus podul peste Mureș, prin care se face o legătură între DN 7 (Arad-Deva), și comuna Fântânele, cu acces printr-un sens giratoriu situat la ieșirea comunei Vladimirescu, către Mândruloc, au fost inaugurați în 16 decembrie, în prezența autorităților locale, a reprezentantei CNAIR, Cristina Amărăzeanu, și a secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Adrian Foghiș, cel din urmă afirmând că acest tip de parteneriat între minister, CNAIR și autoritățile locale este o modalitate de implementare a proiectelor de infrastructură benefice care vor fi continuate (un alt proiect de acest fel, la Arad, va fi și realizarea centurii de nord-est, pentru care încă nu s-a stabilit procentul de finanțare care va fi susținut de Guvern).
Revenind la Centura de est, realizată de firma PORR, investiția era estimată la circa 75 milioane de euro (372.634.729,72 lei TVA inclus), însă în cele din urmă a ajuns la aproximativ 95 de milioane de euro (471.686.292,16 lei TVA inclus), motivul acestei creșteri fiind explicat prin scumpirea materialelor și a carburanților. În acest sens, pentru ca sumele să poată fi decontate corespunzător, a fost necesar să se actualizeze Devizul General care a fost întocmit înainte de începerea lucrărilor.
O explicație mai pe larg a situației care a dus la actualizarea devizului din 2022, pe care o vor aproba consilierii în ședința de luni, este dată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre:
„Prin Proiectul „Varianta ocolitoare a Municipiului Arad-Est” a fost construită varianta ocolitoare cu funcțiune de centură a Municipiului Arad – Est, cale de comunicație rutieră cu funcționalitate și caracteristici tehnice de drum național, realizându-se construcția unui pod peste râul Mureș și a unui pasaj peste CF 218 Timișoara – Arad, asigurându-se astfel legătura între două drumuri naționale: DN 69 și DN 7.
Contractul de finanțare nr. 50/2024, , Proiect Etapizat, a fost încheiat între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA și Județul Arad având ca obiect acordarea finanțării nerambursabile și implementarea Proiectului prin Parteneriat. Valoarea devizului general a fost de 315.296.698,67 lei fără TVA respectiv 372.634.729,72 lei inclusiv TVA, din care (C+M) a fost 264.021.628,13, respectiv 314.185.737,48 lei inclusiv TVA.
Având în vedere contextul economic actual, marcat de creșteri semnificative de prețuri atât la materiale de construcții, cât și la carburanți, energie electrică, manoperă, acestea reflectându-se în indicele de cost în construcții (ICC), cu impact semnificativ asupra implementării obiectivului, apare necesitatea actualizării valorii Devizului General.
Metodologia de actualizare a Devizului General s-a bazat pe actualizarea Devizelor pe obiect care constituie Devizul General, pe baza indicilor de cost în construcții publicați de Institutul Național de Statistică, ICCr = 129,55% pentru perioada ianuarie 2022 – septembrie 2024. Indicele de cost în construcții este un indicator statistic care măsoară evoluția costurilor practicate la realizarea lucrărilor executate într-o anumită perioadă față de o perioadă de referință. Principalele elemente de cheltuieli sunt: materiale, manoperă, echipamente, transport și cheltuieli indirecte (salariile personalului indirect productiv, cheltuieli de aprovizionare, depozitare).
Ca urmare a evoluției prețurilor este necesară actualizarea Devizului general al lucrării în conformitate cu Actele Adiționale ale acordului contractual nr. 163/13.10.2020, cu SC PORR CONSTRUCT SRL, și cu indicii statistici disponibili publicați de către Institutul National de Statistică luna septembrie 2024 (…).
Având în vedere contextul economic actual, marcat de creșteri semnificative de prețuri, pentru a nu se ajunge în situația de a nu se finaliza plățile, apare necesitatea actualizării valorii Devizului General. În urma acestor actualizări, au reieșit următoarele valori economice: Valoarea devizului general actualizat este de 399.069.593,46 lei fără TVA, respectiv 471.686.292,16 lei cu TVA”.
De la suma inițială prevăzută în 2020, investiția a costat de fapt cu 225 milioane lei mai mult
Trebuie amintit că această recalculare de acum vine suplimentar după ce în 2022 s-a mai făcut încă o actualizare a costurilor inițiale, prevăzute la semnarea parteneriatului dintre Consiliul Județean și CNAIR, în 2020.
În 2022, Guvernul concluzionase că pentru investiție era necesară suplimentarea a încă 126 milioane de lei, întrucât suma prevăzută în 2020 era considerată insuficientă și din acea cauză nu se înscriseseră firme la licitația demarată în vederea desemnării unui constructor. Citește și: Centura de Est din Arad, mai scumpă cu 126 milioane lei. Cum explică Guvernul creșterea prețului · Special Arad
Astfel, în primăvara anului 2022, de la 246 milioane de lei, suma a ajuns la 372 milioane lei.
Iar acum, după încă doi ani, în final, a ajuns la peste 471 milioane lei.
• Citește și: Schițe: Traseul viitoarei centuri de nord-est, care va face legătura cu drumul expres Arad-Oradea · Special Arad
Comentariile portalului
=HOPA -- PUTORILE BUGETARE DIN MAHALA PROTESTEAZA CAND SUNT TRIMISE LA MUNCA IN PRIVAT == ZIARUL FINANCIAR ESTIMA CA IN MAHALA SUNT CCA 320 MII PUTORI CARE LUCREAZA LA BUGETARI . HALUCINANT == DEC 2024 = (...)
Așa cum CJA nu-i Senat, nici Iustin Cionca nu-i Ilie Bolojan. În timp ce preșefintele Senatului apelează la principii de eficiență economică, președintele CJA, apelează la mesaje (...)
Pe când o astfel de acțiune pentru Consiliul Județean Arad? Sau ne îmbătăm cu apă rece sau monopol edulcorat?