duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Control judiciar pentru directorul CNAIR trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție

  de Ioana Costaș | 27 martie 2023, 5:41 PM | Naţional

  0

  Directorul CNAIR, Florea Dascălu, trimis în judecată de DNA Timișoara pentru luare de mită, trafic de influență, în formă continuată și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, a fost plasat sub măsura controlului judiciar. Totul după ce Tribunalul Arad a dispus luni, 27 martie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar faţă de Dascălu pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 27 martie 2023 până în data 25 mai 2023, inclusiv.

  La începutul lunii martie, Tribunalul Arad a dispus începerea judecății în ceea ce-l privește pe directorul CNAIR: „Dispune începerea judecăţii faţă de inculpatul Florea Dascălu, pentru infracţiunea de trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale, unul dintre ele fiind cu aplic, art. 308 Cod penal), luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale)”.

  Reamintim cititorilor că în rechizitoriu, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: „În perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, inculpatul Florea Dascălu, în calitatea sa de directoral Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb, pe de-o parte, să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și pe de altă parte să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității omului de afaceri respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire)”.

  DNA Timișoara a mai specificat că „în același context, inculpatul ar fi pus la dispoziția aceluiași om de afaceri mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR. Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Dascălu Florea ar fi primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”.

  Tribunalul Arad a mai dispus în ceea ce privește controlul judiciar că pe durata acestuia Florea Dascălu are câteva obligații: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Poliţia Sector 3 Bucureşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. De asemenea, pe timpul controlului judiciar directorul CNAIR trebuie să respecte obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care a dispus măsura și să nu comunice cu martorii din prezenta cauză.

   

  Citește și: Dosarul șefului de la CNAIR, Florea Dascălu, prins în flagrant în timp ce primea mită, se va judeca la Tribunalul Arad • Special Arad · ultimele știri din AradSpecial Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.