Încetinitorul de particule – Războiul dintre Falcă și Bibarț, cuiul cel din urmă în sicriul orașului

  de E. Nola | 6 June 2022, 7:30 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  14

  Nu că până acum ar fi fost foarte bine, dar mai nou e rău de tot.

  Sub domnia de aproape 15 ani a lui Gheorghe Falcă orașul s-a oprit din dezvoltare, bătând pasul pe loc, așteptând vremuri mai bune. Nu toate i se pot imputa actualului europarlamentar, vremurile au fost departe de a fi favorabile, dar, în mod sigur, cu un primar mai aplecat pentru interesul orașului se mai putea face câte ceva. Așa rămâne după el doar podul care duce spre un ștrand din trecut, plus o pistă de biciclete folosită în loc de parcare.

  Și, da, UTA.

  Să reținem trăsătura de bază a lui Gheorghe Falcă. Aceea care explică plenar, în ciuda lipsurilor sale evidente, succesul său într-un oraș debusolat cum este acum Aradul. Omul nu este foarte cult, are probleme cu exprimarea, este însă destul de viclean și oportunist pentru a găsi mereu câte ceva cu care să se laude până la loc comanda. Reconstruirea echipei-simbol, crearea unei realități simbolice care mai nou ține loc de realitatea cruntă, sunt rezultate care i se pot atribui fără rest. Aradul zilelor noastre nu mai este o citadelă industrială, cu cultura stă chiar prost, este însă orașul cu cei mai înfocați și colorați fani din țară. Și chiar dacă asta deja îl depășește, este dincolo de el, nu se poate contesta că fenomenul a fost declanșat de Gheorghe Falcă atunci când a găsit omul potrivit pentru relansarea echipei înființate de baron.

  Situația în care ne aflăm acum a apărut atunci când omul care stăpânește Aradul de aproape două decenii a decis să facă pasul în față, să treacă de la statutul unui politician de provincie la cel al celui de importanță națională. Pentru asta a renunțat din mers la postul de primar – un semn clar al atașamentului său față de oraș – devenind europarlamentar și sperând că în locul său va lăsa la Palatul Administrativ un om de al lui, unul de paie care va face cu bucurie ceea ce îi spune el, devenind astfel un europarlamentar primar prin delegație. Omul a și fost găsit, nu e un secret, era vorba de Sergiu Bîlcea, numai că lucrurile s-au dezvoltat într-o direcție neprevăzută și nedorită de noul europarlamentar.

  285944910 5115081565241597 2732806750525100928 n

  Călin Bibarț a ajuns, în aceste condiții, primar fără să miște un deget. Fost vice sub Falcă, l-a înlocuit automat, așteptând cu zâmbetul bine cunoscut pe buze, alegerile care veneau. Dar și Falcă părea sigur pe el, fiind convins că va reuși să impună în cele din urmă omul dorit de el, pe Sergiu Bîlcea adică. Numai că…

  Numai că de aici își intră în rol „serviciile”. Mai exact omul care le reprezintă pe aici pe la noi, nu are rost să îi spunem pe nume – ne conformăm uzanțelor din domeniu: nu spui niciodată lucrurilor pe nume! -, oricum cineva care a copilărit cu Bibarț, făcând împreună multe lucruri de care îți amintești cu plăcere mai târziu. Dar nici Gheorghe Falcă nu era străin de el, întreaga lui carieră exemplificând modul în care, în lipsă de alte calități, trebuie să te folosești de pile, relații și cunoștințe. Mai ales secrete sau, oricum, „acoperite”.
  De această dată însă nu i-a ieșit, legătura dintre Bibi și general dovedindu-se, cel puțin pe moment, mai puternică. A fost una dintre puținele și amare înfrângeri ale lui Gheorghe Falcă, una care nu se uită și care cere revanșă până la moarte.

  Ceea ce se întâmplă acum, în această infantilă încleștare dintre Bibarț și Falcă. Din păcate, această luptă se desfășoară deasupra trupului aflat la reanimare al Aradului. De trei ani nu se mai întâmplă nimic semnificativ în oraș, asta chiar dacă facem abstracție de perioada de pandemie. Se mai repară un drum, se mai vopsește un gard, dar nimic care să fie de importanță pentru viitorul orașului.
  Este evident că Bibarț a fost adus de partidul său, de fapt al lui Falcă, într-o situație în care nimic nu mai depinde de el. Nu trebuie să fii foarte deștept să realizezi că europarlamentarul efectiv îl boicotează pe Bibarț, promovând gruparea loială în frunte cu Sergiu Bîlcea. Cu ei se întâlnește când e la Arad, nici prin cap nu i-ar trece să se vadă și cu Bibarț – în fond e primarul orașului sau ce? -, întrunirile cu oamenii săi fiind sau la Consiliul Județean sau în locuri unde Bibarț nu are ce căuta.

  Puteți să vă întrebați pe bună dreptate: bun, au ce au unul cu altul, dar cu Aradul cum rămâne?

  285608611 560953215402129 2776850666930310535 n

  Rămâne cum am stabilit, vine răspunsul de la sine. Gheorghe Falcă își păstrează dreptul ultimului cuvânt, iar Bibarț zâmbește fără întrerupere, încercând să ne convingă că lucrurile nu sunt așa cum se arată. Dacă Falcă își repostează fotografia cu fata, el se fotografiază cu zeci de copii de 1 Iunie. Ideea e să se vadă că în ciuda lipsei de susținere, el lucrează, face și drege, iar dacă nu iese mereu cum ar trebui, de vină nu este el. Ci, știți voi cine…

  Numai că așa, copilul, de Arad vorbim, desigur, se pierde între atâtea moașe certărețe.

  Banii pentru teatru se termină, Tehnodomus așteaptă încuviințarea lui Falcă, Cetatea e bine, mersi, ștrandul se duce încet pe apele Mureșului, iar Trei Insule mai există doar pentru exilații de acolo. Bicicletele circulă pe Corso, că pista e ocupată de mașini, iar vestitul garaj de sub Piața Avram Iancu zace în uitare.

  286246177 562677248563059 7930540590126265320 n

  De altfel, pentru orice om cu nițică gândire este evident că Piața Podgoria, ca să dăm un exemplu de ce ar trebui să se facă, ar necesita o intervenție urbanistică rapidă. Cea mai circulată zonă a Aradului – da, Gheorghe Falcă vizionează și acolo un garaj subteran, dar nu acum, ci când primar va fi omul său – se pierde în nepuțința administrativă, Bibarț ducându-se mai nou în fiecare week-end în Piața Mică – nu, nu în cea mare, că acolo e cu cântec – să se vadă că este activ și cu degetul pe rană.

  Bine că omul lui Falcă de la județ, de Cionca vorbim, normal, e în legătură permanentă cu Bolojan. Și e păcat că suntem la capătul prost al viitorului drum expres Oradea-Arad…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. As veni cu o mica corectie ….
   Bilcea nu a fost invins de servicii. Povestile cu Coldea pot sa insemne cel mult o sugerare a unei influnete subterane infailibile. In realitate Bilcea a fost invins de diferenta enorma intre el si Bibi astfel cum rezulta dn toate sondajele, rezultate care l-au lasat fara argumente pe Flaca in negocierile gangave pe care le ducea cu Orban de la PNL.
   Bilcea a fost invins de nimicurile pe care si le aroga ca merite. Bilcea a fost invins in sondaje de faptul ca nu facut NIMIC NICIODATA din ce trebuia pentru Arad, de fapt nu a facut nimic niciodata, punct. Nimeni nu poate sa se ne spuna o idee, o dorinta, o intentie a lui Bilcea. Bilcea s-a remarcat prin a nu spune absolut nimic – poate ca nu are nimic in cap – si a se poza cu oameni și situații care nu-i apartin ca merit (vezi pozele cu castigatorul olmpiadei de …., cu castigatorul vreunei competitii sportive, il vezi taind panglici, laudandu-se ca a votat marirea salariilor bugetarilor – a votat?! Incredibil, a votat! Penibil!).
   Povestile astea il favorizeaza pe marele NUL absolut prin aceea ca acrediteaza ideea ca el nu ar face parte dintre sustinutii din subteran ai serviciilor, ca el este cel curat, de la suprafata, un cetatean onest, bla, bla. Mai sugereaza ca este victimă, nu doar un papagal amarât.
   Dar are si calități: are unicul și deosebitul merit de a fi cuplat cu d-na Pistru care este mana dreapta a groparului Aradului din ultimii 20 de ani (actula sefă dar consilieră a directorului de la CAC Arad – scula de muls fraieri de un portocaliu intens).

   +21 voturi
   +1
   -1
  2. Vai, vai Vajnicul pedelist… Cifrele vorbesc, din păcate… Nu mai ține cu marea popularitate a lui Bibarț, pentru că, ce să vezi? avem rezultatele alegerilor din 2020. Foarte puțini oameni la vot, foarte puține voturi Bibarț care, da, merită diminutivul Bibi cu care îl alinți. Un exercițiu perfect securist de manipulare care a făcut dintr-un om fără calități candidat împins de un partid în funcția de primar. Ajuns cred conjunctural, fără merite, împins de generalul de care se face vorbire și de Falcă în față, este totuși primar. Ar trebui să demonstreze ce poate. Și vedem toți că nu poate altceva decât viclenie, persiflare, manipulare… O prestație de măscărici pe rețele de socializare… Un primar la diminutiv, din păcate pentru Arad…

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Greierele lui Pinnochio

   Domnule Notaros, in sfarsit ati descoperit… America! Acum, ca sa fiu sincer cu Dvs., eu sunt convins ca stiati toate treburile astea mai demult. Si poate stiti, totusi, chiar ceva mai mult! Acesta e si motivul pentru care v-am tot provocat ci idei de genul ”scrieti la comanda”, riscand chiar sa ma catalogati drept ”calomniator”.
   Nu stiu exact cat stiti, in ce mod va colectati informatiile; trebuie, totusi, sa va spun ca ati descris doar varful aisbergului.
   Am sa fac cateva consideratii pe marginea textului, dar am sa incep prin a-i da dreptate ”vajnicului PDL-ist”. Ceea ce spune el acolo e absolut adevarat, iar incercarea ”mascariciului” de a explica sondajele arata ca habar n-are cum si cine a facut acele sondaje, habar n-are de sondajele false facute de pe tablete care aveau instalate sisteme gps si comunicau sondaje facute in locatii diferite, desi tabletele nu se miscasera din anumite birouri (o incercare disperata a ”faraonului” de a convinge Bucurestiul, recte pe Orban, cine e cel mai bine situat in preferintele aradenilor). Apoi, tot apropo de sondaje, incercati sa aflati cate organizatii pnl de cartier au primit ordin sa nu-l voteze pe Bibart si veti avea explicatia procentului mic cu care acesta a castigat, totusi.
   Faptul ca Falca l-a vrut neaparat primar pe inodorul Bilcea, se explica prin ce potential a aratat si arata si acum acesta: capacitatea de a fi o marioneta perfecta si nimic mai mult!
   In fine, fara a fi un fan al cuiva din spectrul politic aradean, daca l-ati scuzat oarecum pe Falca, folosind acea sintagma ”vremurile au fost departe de a fi favorabile”, ce-ar trebui sa spunem despre debutul ca primar al lui Bibart, cu doi ani de pandemie, cu toate consecintele?
   Si sa va spun eu ce parere am despre ”razboiul” lui Falca&co! Sunt cateva motive ale acestui ”razboi”:
   – teama ca altcineva ar putea face, in sfarsit, ceva pentru orasul asta (sunt convins ca urmatorii doi ani imi vor da dreptate, cel putin din informatiile pe care le detin)
   – teama ca nu va mai fi el omul care sa controleze tot ce misca in acest oras (includ aici si partidul!)
   – teama ca pierderea ”razboiului” ar putea insemna si parasirea corabiei de catre toti cei pe care i-a adunat intr-un echipaj destul de disciplinat pana acum (stiti sigur cine sunt cei care parasesc primii o corabie ce sta sa se scufunde!)
   – teama ca risca sa se piarda in neantul istoriei, avand in vedere ca nici la Bucuresti nu prea mai are vreo priza, iar un alt mandat de europarlamentar… mai greu!
   – exact ca Putin, stie foarte bine ca singura sansa de a ramane ”lider maximo” e sa ducă un razboi cat mai lung si mai dur, prin care sa intretina iluzia unor cuceriri. Acesta e si motivul pentru care a scos la atac aproape toata artileria umana, fara sa-si dea seama ca putini sunt cei care nu s-au prins care e cauza razboiului ”Zona libera Curtici”, de ce sumedenia de penibile iesiri in conferinta de presa a tandemului Bilcea-Faur sau prezente ale acestora in diverse locatii unde se executa ceva lucrari, avalansa de interviuri in presa locala ale aceluiasi Bilcea care ”aduce” (zici ca personal!) bani de la Bucuresti (de altfel, exact tiparul europarlamentarului care aduce fonduri europene, evident, tot personal)
   As putea sa va spun mult mai multe, dar as prefera sa descoperiti singur ”realitatea de pe front” (si mai ales cea… din spatele frontului!)
   Cat despre alternative… cu regret va spun ca nu exista, celelalte partide fiind ori incapabile de altceva decat de a ”baga batul prin gard”, ori in buna parte controlate si ele.
   Oricum, ne mai auzim (citim)! Va garantez ca veti mai avea parte de surprize! :)
   P.S. Scuze ca am aparut abia acum cu comentariul :)

   +6 voturi
   +1
   -1
   • E un comentariu care completează foarte bine ce am scris eu si alte comentarii la care ați făcut trimitere.
    Știu destule și presupun și mai multe, dar publicistica are niște reguli la care eu țin: nu spun nimic ce nu pot proba. Nu e neapărat vorba de frică, ci de profesionalism jurnalistic.
    Nemaivorbind de un fapt prea puțin băgat în seamă de marele public: publicistica online funcționează altfel decât cea clasică pe hârtie: aici comentariile fac corp comun cu textul inițial. Că îl completează sau îl corectează contează mai puțin, dar autorul avizat ține cont de această nouă dimensiune a publicisticii, chiar provocând cât mai multe comentarii.
    Așa că vă mulțumesc de comentariu. Pe bune, nu la mișto…

    +6 voturi
    +1
    -1
    • Greierele lui Pinnochio

     Nu e nevoie sa-mi multumiti; sunteti politicos… Dar vreau sa fiti convins ca sunt cel putin la fel de interesat ca Dvs. de ceea se intampla si se poate intampla in Arad! De aceea si fac tot ce pot ca sa ma informez corect si sa incerc la randul meu sa informez corect sau sa corectez ceea ce stiu ca e incorect!
     Si, am uitat sa va spun ceva, apropo de… cui!
     Va garantez (si stiu ce afirm!) ca acela nu va fi cuiul in ”sicriul orasului”, ci unul in care nu peste multa vreme ne vom gandi sa ne agatam palariile, oricat de dureros va fi pentru unii!
     Bineinteles, exceptie palaria lui Faur! :)

     +4 voturi
     +1
     -1
   • Jalnic. E clar ca sunteti in echipa lui Bibart, ma intreb la ce bun aceasta avalansa de justificari? Bibart este primar, sa faca ceva pentru Arad. Nu poate fi oprit, daca vrea. Dar… nu poate, nu stie, nu vrea, rezultatul este acelasi. In orasele mari, lucrurile se misca, la noi foarte, foarte putin si mai mul inertial. Nu mai inventati dusmani ai poporului, ca nu mai tine, pe bune! Aceste iesiri securiste confirma ca exista sondaje de opinie care au produs mare deranj la Primarie. Daca vreti sa corectati, dati drumul la investitii!

    --6 voturi
    +1
    -1
    • Greierele lui Pinnochio

     M-am saturat sa tot spun/scriu ca sunt un om care gandeste/analizeaza independent (asa cum imi place sa cred ca o face si domnul Notaros!). Se pare ca nu reusiti aceeasi independenta de gandire si, mai mult, nu prea aveti idee cum ”functioneaza” lucrurile in lumea asta a administratiei, din pacate inca politica! Am sa incerc, in speranta ca veti intelege, cateva lucruri (intre altele si apropo de ”In orasele mari, lucrurile se misca”). Am sa incep prin a va spune ca, de exemplu, in Oradea mult laudata exista o independenta/majoritate liberala si ”betele in roate” sunt mult mai putine (aproape inexistente), iar celelalte partide nu sunt ”Gica contra” la orice se face. Nemaivorbind de faptul ca lui Bolojan i-au trebuit mai bine de doi ani (la inceput de mandat) pentru a face ordine in lumea administrativ-politica a orasului. Stiati asta? Daca nu, mai cercetati!
     Apoi, cand in anumite posturi cheie (sper ca le stiti) sunt oameni care sunt aproape ”pe fata” impotriva administratiei actuale, betele in roate capata alte forme (chiar nu v-ati prins?) Va dau doar un exemplu: lumea se plânge de zone cu ierburi pana in gat. Cine se ocupa de asta, stiti? Cine e sef acolo, stiti? Cine l-a pus acolo si din ce tabara face parte, stiti? Ca sa nu mai vin si cu exemple ce tin de Compania de apa-canal.
     Nu stiu ce deranj s-ar fi produs la primarie, nu stiu despre ce sondaje vorbiti, stiu insa ca se vede din satelit razboiul despre care scria autorul articolului. Faptul ca nu-l vedeti dvs. e o chestiune personala.
     Si, in final, nu e nevoie de inventat ”dusmani ai poporului”, sunt destui deja care ii pot arata cu nume, caci aradenilor le sunt dusmani. Interesele si pierderea controlului e miza, domnule, nici de asta nu v-ati prins?

     +4 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.