miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Pantera Roz la Arad se numește Ghiță. Dar inspectorul Clouseau?

  de E. Nola | 21 august 2017, 8:47 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  3

  Serbările Aradului, nu neapărat galante, țin zece zile, din 18 până-n 28, precum manifestările din 1834, atunci când Aradul a fost declarat oraș liber regesc – ceea ce înseamnă în terminologia vremii că a fost declarat oraș – în Piața Avram Iancu de către însuși împăratul de la Viena .

  Nu o spunem noi, o spune un membru marcant al PNL Arad, care și felicită arădenii cu această ocazie.

  Să trecem peste faptul că Iancu avea cam zece anișori pe atunci, cu greu s-ar fi putut numi după el o piață la Arad, iar împăratul, nu de mult înscăunat după moartea predecesorului, avea alte treburi mult mai importante decât să vină în viitoarea Piață Avram Iancu din Arad.

  Cea care pe atunci era o simplă piață unde se afla deloc întâmplător și primăria, mai încolo un pic de Piața de Pește – da, pe vremuri se vindeau peștii prinși în Mureș! -, putând fi considerată chiar piața centrală a proaspătului oraș, așa cum este de altfel până în zilele noastre.

  20819771_268737603619028_7354921331238543417_o

  Numele s-a tot schimbat, a fost  și a Libertății și cu toate acestea nu cred că cineva își imagina unde va ajunge acestă piață sub oblăduirea celui mai longeviv primar arădean de după Gyula Salacz, cel  care, servind aproape trei decenii, poate fi considerat edilul care a contribuit cel mai mult la imaginea de acum a orașului.

  Nu că acesta de acum n-ar fi contribuit cu vârf și mai ales îndesat.

  Dacă urmăriți cu atenție galeria de fotografii din articol și atașată articolului, veți putea observa că nicicând arădenilor nu le-a mers atât de bine, se poate chiar afirma că după perioada galben-imperială, cea tricoloră, apoi de roșu aprins cu secera și ciocanul, în sfârșit acum orașul a ajuns în perioada ei roz sau, ca să fim în ton cu limba pe care mai nou o vorbesc și cei fără limbă, Perioada Pink.

  Veți avea și o melodie ilustrativă și evocativă de la formația care ne vine în minte prima dată când auzim sintagma chiar dacă formația respectivă nu are nimic roz în ea, însă prezintă cât se poate de plastic zborul deasupra cuiburilor de cuci al Panterei noastre Roz, până atunci vă lăsăm să vă delectați cu imaginile surprinse oficial – deci sunt oficiale si grimasele și zâmbetele false și blugii și restul – în care Pantera Roz a Aradului dă un ocol amplu și oficial târgului din piața devenită Avram Iancu, un târg numit simplu dar eficace Produs în Arad.

  20882541_125534174743888_4291821758869212195_n

  Pantera Roz este așa cum trebuie să fie – cum veți observa asta din cel de al doilea video atașat textului -, o splendoare în sine, urmărindu-și neabătut scopurile sale, indiferent de opreliști. N-are treabă cu nimeni decât cu sine însuși, iar cei care nu acceptă acest fapt vor avea de suferit consecințe insurmontabile în viitorul apropiat.

  Altfel e zâmbitor, dar zâmbetul său îngheață sângele în vine, mai bine ți-ar da direct în cap cu ceva decât să te bucure cu zâmbetul acela care este ca un ascensor spre eșafod.

  Dumneavoastră nu știti, vine tocmai de la un picnic cu jurnaliștii, nu prea mulți, doi, trei, doar aceia care conduși de lipsa lor de măsură și precizie, aleg un pahar de cola sau ceva si mai distrugător meseriei lor, vine după ce un alt animal politic, Iustin Cionca, a trecut și el pe acolo, făcând gesturile pe care le-a văzut el la televizor în copilărie urmărindu-l pe liderul mult iubit de atunci vizitând piețele goale și ogoarele secătuite ale patriei.

  20914447_125534128077226_5632396560588634246_n (1)

  Dar Iustin este doar un Speedy Gonzales în politica locală, așa cum era Nicu Ioțcu doar un șoricel care se credea Jerry, toți sub controlul total al Panterei Roz numite Ghiță, cel care acum, iată, urmărit peste tot de nelipistul inspector Clouseau, demolează lumea așa cum o cunoșteam noi și pentru asta al nostru nu mai are nevoie nici de celebra temă muzicală a lui Henry Mancini.

  El este de fapt o ediție locală și de aceea cu mult mai periculoasă a Panterei Roz, unul pentru care a trage un pod care nu duce nicăieri peste râul în care nu mai sunt pești doar flacoane colorate de bere ieftină este chiar floare la ureche, tot așa cum a implanta un obelisc undeva unde dorește mușchii lui este ceva cât ai spune peste.

  20882631_125524438078195_3487950792147625299_n

  Și iată așa se profilează încet dar sigur orașul în care locuiește Pantera Roz numită Ghiță, un oraș unde în râu mai înoată doar copiii de la cluburile nautice în paragină atunci când se răstoarnă cu barca, dar trec peste el poduri spre te miri unde, iar piețele orașului dispar una dupa alta sau sunt vopsite toate în roz, un roz mai special, unul mai deosebit și inconfundabil produs în Arad.

  Mai rămâne să vorbim despre inspectorul care o urmează pe panteră ca o umbră și despre care știm că nu-l va prinde niciodată, un personaj de poveste care are atâtea fețe câte trucuri are Pantera Roz numită Ghiță, iar dacă ne uităm și mai atent nu mai știm cine urmărește pe cine, cine este vânatul și cine vânătorul, oricum contează din ce în ce mai puțin din moment ce inspectorul de fapt este cel mai bun servitor al intereselor panterei și invers.

  Nu vă vom destănui numele lui Clouseau la Arad, e ușor dacă vă uitați atent la poze, mai ales la prima, cea cu cadrul pink de tot, oricum restul dintre cei care îl urmează pe felinul animal nu contează.

  Pentru un fan al serialului povestea nu mai are taine!

  V-ați prins, așa-i, cine va fi copia palidă a panterei dacă acesta se retrage din serial pe marele ecran?

  „Georgică”, acest Miaunel al liberalilor, știe foarte bine că, vicepreședinte la județ fiiind, șeful său nu este președintele Iostin Cionca, nici nu-l însoțește așadar în periplul din Piața Avram Iancu cel Pink, ajunge că e acolo Doamna Geani, în fond ea este cea care a ieșit la Produs în Arad, nu, Miaunel, un pisoiaș cu ambitii confecționate la comandă, știe foarte bine că inspectorul Ando, am vrut să spunem Clouseau, nu dă doi bani decât pe cei care au sanse să ajungă și ei roz odată…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.