marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule – Orașul pe roșu văzut de sus

    de E. Nola | 8 martie 2021, 9:15 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    4

    În săptămâna care a trecut, noi, arădenii, am rămas cu câteva aproximații și vechea certitudine conform căreia în Arad nimic nu merge cum ar trebui.

    Mai precis nu merge cum ar fi bine pentru noi, cei mulți și care formează de fapt orașul, ci în conformitate cu ce gândesc despre asta câteva minți subțiri – aici e vorba de volum, nu de rafinament – care se concentrează exclusiv pe operații matematice elementare. Mai ales pe adunat și scăzut sume exprimate în lei sau euro.

    Să le luăm pe rând.

    1 1

    Avem prefect, nu-l avem însă pe cel de al doilea viceprimar. Nu-i bai, Cristi Galea încearcă să preia din zbor atribuțiile acestuia, tradițional legate de cultură, făcând ceea ce nu a făcut nimeni până acum din CLM-ul arădean: a stat de vorbă informal cu tot personalul teatrului Ioan Slavici. Sau clasic, cum mai este alintat.

    Oamenii de la teatrul încă administrat de încă tânărul Costea au fost chiar impresionați de prestația noului consilier, cel care este convins că sunt multe de făcut în viața culturală arădeană, ea, această viață, fiind de o vreme, exact ca infecțiile cu virusul încornorat, pe roșu.

    Adică, cum e mai rău, nu că nu ar putea fi și mai rău. Ceea ce e bine, susțin oamenii cu mintea subțire de care am pomenit mai sus, înainte de toate cei doi emuli ai europarlamentarului din culise. Vorbim de Iustin Cionca, președinte CJ și desigur, de cel care umblă cu mașina prin oraș filmându-se, după care marți se duce la La Strada TV unde este filmat de alții, cu același rezultat, desigur. De Bibi Bibarț vorbim, pentru cei care se prind mai greu sau nu au curaj să gândească de teama virusului (Există așa o teorie conspiraționistă, cu exemple locale edificatoare, cum că virusul îi atacă doar pe cei care gândesc).

    2 1

    Ne luăm măsurile de apărare care se impun și intrăm așadar în nucleul dur al imbecilității administrative arădene.

    În săptămâna care a trecut atât Iustin Cionca, cât și primăria Arad – Bibi rămânând aici în umbra de marți – au lansat niște proiecte de îți vine să-ți iei câmpii, chemând chiar arădenii la consultații. Cu tot tacâmul, chestionare elaborate de agenții de consultanță bucureștene, plătite desigur cum se cuvine, tam-tam peste tot în presa mai mult sau mai puțin cumpărată.

    E vorba de planuri generale, altele de infrastructură și, iar aici țineți-vă bine, de un plan pentru cultura arădeană.

    Toate astea în timp ce de câteva săptămâni scriitorul Gheorghe Schwartz – altfel cetățean de onoare al orașului – chema arădenii la acțiune pentru salvarea casei Hirschl, strângând peste o mie de semnături în situația în care pandemia se duce din nou spre roșu. Desigur, primăria sau Domnul Cionca habar nu au de această inițiativă sau dacă au, tac precum acel animal vestit în cucuruz.

    3 2

    Domnii pomeniți mai sus, în spate cu europarlamentarul omniprezent, plătesc la firme de consultanță ca boierii și organizează consultații publice pe teme de gunoi și alte cele la care vin cam trei arădeni, dar nici prin cap nu le trece să-i întrebe pe cei care se strâng și se adună în jurul Teatrului Vechi ce-i mână pe ei în luptă și dacă ar putea face și ei ceva pentru cauză.

    N-au ei treabă cu asta, important e să aibă hârtii cu care să se acopere la o adică, treburile reale nu îi interesează, ba mai mult, este evident că îi deranjează peste măsură.

    Doar așa scurt: la Filarmonică e bairam, la teatru suflă vântul, biserica din Cetate se huluie, Teatrul Vechi e cât pe aici să fie vândut la un particular despre care nimeni nu știe nimica, lacătul de la Casa cu Lacăt lipsește în continuare, însă Domnul Cionca face proiecte culturale pe hârtie, plătind sute de mii de lei unor firme de consultanță care elaborează niște chestionare online pentru care pe mine mă pica Domnu Rotaru la statistică în anul doi de facultate.

    Răspândite în presa locală, aceste proiecte de doi bani – pentru noi, pentru ei e vorba de milioane – sunt ilustrate cu poze panoramice ale Aradului, poze făcute cu simțul propagandei pentru proști, făcute cu drone, de cât mai departe, normal, să nu se vadă mizeria, tencuiala căzută și pistele de biciclete pe care parchează liber de la Poliția Locală tot felul de mașini care arată bine de la prima vedere.

    Finalul poate fi apoteotic.

    4

    Este evident că cei care ne administrează de o vreme habar n-au de ce ar trebui să facă, sunt nepregătiți și fără orizont, dar destul de obraznici să ne considere proști, așa de-a valma. Să ne bage sub ochi, în nas și peste gură texte confecționate de niște indivizi care stau nițel mai bine la ortografie ca ei – nu foarte bine, totuși – și să se arate supărați nevoie mare dacă li se arată pisica moartă.

    Și nu există speranțe de mai bine. Acești oameni nu sunt în stare să facă ce a făcut proaspătul consilier Galea, să se ducă să vadă ce e cu Filarmonica, ce e cu teatrul, ce e cu cetatea sau cu Teatrul Vechi, ei stau în spatele birourilor protejate de lingăii lor bine plătiți, se ascund prin studiouri strict controlate.

    Se ascund după niște proiecte de doi bani elaborate de agenții plătite din banii orașului, proiecte care nu se vor realiza niciodată, nu de alta, dar n-au cum, dacă de fapt nici nu există, fiind totalmente paralele cu problemele curente și reale ale orașului.

    A, scuzați-mă, am uitat că suntem din nou pe roșu…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Radiografia făcută de dvs., este foarte bună. Însă eu cred că lipsește din ea, imaginea aradeanului care i-a adus pe acești impostori/ nulități, în situația de a administra orașul. Corect ar fi să spunem că atât am putut noi, cei care am decis să nu ne implicăm în politica locală. Această situație se perpetuează în Arad de zeci de ani, cu rezultatele mai mult decât vizibile. O gașcă nescolita, fără o cultură urbană atât de necesară într-un oraș care se pretinde a fi european, nederanjata de nimeni și de nimic, controlează și acum această urbe. Atâta timp cât în viața partidelor locale nu se vor implica activ persoane care au ceva serios de spus, nimic nu se va schimba în bine.

      +5 voturi
      +1
      -1
    2. „Doar așa scurt: la Filarmonică e bairam, la teatru suflă vântul, biserica din Cetate se huluie, Teatrul Vechi e cât pe aici să fie vândut la un particular despre care nimeni nu știe nimica, lacătul de la Casa cu Lacăt lipsește în continuare, însă Domnul Cionca face proiecte culturale pe hârtie, plătind sute de mii de lei unor firme de consultanță care elaborează niște chestionare online pentru care pe mine mă pica Domnu Rotaru la statistică în anul doi de facultate.”
      Cind ma gindesc la Filarmonica inevitabil imi aduc aminte de anul 1948 precum si de cei cinci ani in care corul a existat fara a fi incadrat pe un stat de plata. Culmea e ca a fost aniversat doar din momentul cind a existat pe un stat de plata, spre rusinea celor ce au sarbatorit existenta corului doar de la data recunoasterii de catre statul comunist. Habar nu au de istoria acestei Filarmonici dar cheama niste consultanti pentru a stabili o strategie pentru revigorarea ei. Domnul Branzeu nu a avut nici consultanti, a avut doar Scola Cantorum din Paris, a avut dictatura proletariatului, dar a facut din Filarmonica o institutie respectata si apreciata. Aradul avea cunoscatori in domeniul muzicii clasice care au apreciat acest demers, doamnele de la balcon urmareau concertele cu partitura in mina. Am avut concerte educative, am avut profesori de muzica care ne aduceau pickup-ul la lectie si ne indemnau sa urmarim aceste concerte educative. Si chiar le urmaream si ne-am facut o cultura muzicala care astazi nu poate decit sa ne determine sa ne uitam cu jale in jurul nostru. Si asta in timp ce eram un admirator a lui Shadows mergind la cinematograful Gheorghe Doja sa vad Tinerii. TVR a difuzat seria de concerte lectie a lui Bernstein care si ele ne-au dezvoltat intelegerea muzicii clasice. Si ca sa fie imaginea complecta trebuie sa amintes de Scoala Populara de Arta care cindva multora le-a dat painea in mana. Si ea a avut niste profesori care au facut ca aradenii sa fie consumatori de cultura. Astazi … …

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.