Încetinitorul de particule: Marin Lupaș se reîntoarce, iar Fifor lovește din nou!

  Ultimul IMAS, comandat de Europa FM, nu de ceva partide aflate în convulsiile nașterii, ne arată câteva lucruri neliniștitoare. Unele pentru ei, cele mai multe pentru noi.

  Asta chiar dacă habar nu avem cât de relevant este un sondaj național pentru Arad.

  Noi înclinăm să credem că nu este defel, Aradul fiind, alături de Teleorman și alte asemenea zone crepusculare, un teritoriu unde legile bunului simț, alături de cele ale fizicii elementare, sunt suspendate pe termen nelimitat.

  Ne ținem așadar de acest sondaj de la sfârșitul lui februarie ca orbul de bâtă, în speranța că nu este totul pierdut pe apele sâmbetelor care vor veni în săptămânile și lunile care urmează.

  Vorbim, de alegeri, normal, de sâmbetele în care ne vom pregăti să mergem a doua zi dimineața la biserică și la urne. La biserică să ne rugăm, iar la urne să vedem rezultatul.

  Sondajul de care vorbim ne arată exact ce vor unii, adică ei, ascunzând subtil ce ar trebui să afle ceilalți, adică noi.

  Ne arată că PNL a ajuns la egalitate cu PSD, undeva la 22 la sută, locul trei fiind ocupat de adversarul sau aliatul comun, depinde de moment: USR/PLUS, cu aproape 18%.

  Surpriza vine acum: pe locul patru, cu aproape 14 procente se află partidul lui Victoraș Ponta, devansând astfel ALDE-le motociclistului nației de pe cinci, aflat la nici 13. Restul nici nu mai contează, partidul lui Băsescu fiind la egalitate cu Kelemen Hunor, sub 5%, partidul lui Oprea nu există, mai precis acolo unde voturile se pierd în neant se află ceva care își zice Demos, oricum sub 1%, de care, după cum se vede, nu a auzit nimeni. Și nici nu vrea să audă!

  Înainte să realizăm tragedia, specificăm lucrurile clare și de la sine înțeles: PSD, de fapt, este cea mai mare forță politică a țării – nimic nou sub soare -, împreuna cu ALDE si cu Pro-ul lui Ponta având lejer la 40%. Opoziția pseudo-liberală rămâne pe locul doi, fiindcă adunați cu Cioloș și USR-ul fac și ei spre 35-38. Ceea ce rămâne sunt ungurii și coaja de la cartofii piure de duminică.

  Astfel se înțelege revenirea lui Marin Lupaș la locul crimei, în fond pe vremea când el era la PSD și Ponta era tot acolo, independent n-a fost el niciodată, nu de alta dar independenții în politică susțin de obicei puncte individuale, nu programe de partid, fie de stânga, fie de dreapta. Alături de Lupaș revine și Măduța, firesc din nou, în fond așa numita stânga românească este de stânga doar să se deosebească cumva de ceilalți, stânga autentică neexistând în România de pe vremea lui Jumanca din Timiș și Flueraș, rotarul, din Chereluș, Arad, amândoi morți în temnițele comuniștilor aduși de sovietici, adică ai celor ca Iliescu et co.

  Da, stimați arădeni, s-a înființat și la Arad Pro România, adică fracțiunea din PSD care nu-l înghite pe Liviu cel Dragnea, fracțiunea care speră în revenirea lui Victor Ponta, acum când faptul că și-a plagiat doctoratul este un mizilic fața de câte a făcut și câte va mai face omul lor din Teleorman dacă nu se vor lua măsurile de rigoare.

  Cu Pistru la ALDE, cu Lupaș și Măduța la Pro România, așteptăm cu sufletul la gură europarlamentarele din mai, de parcă asta ar schimba ceva în afara faptului că nu mai avem în Consiliul Municipal al lui Falcă nici măcar un independent de fațadă.

  Cert este că la Arad lucrurile sunt simple: PSD-ul lui Căprar nu este și PSD-ul lui Fifor sau, cine știe, poate și asta este de discutat. Deocamdată nu este nicio problemă, europarlamentarele sunt pentru liste și bani, însă de la anul, la locale și prezidențiale, se va vedea cine cu cine, de ce și până unde. Oricum, până atunci vom afla dacă Fifor se va bate cu Falcă sau cu un kaghemușa de al lui, ceea ce va rearanja complet fronturile, nefiind exclus ca Domnul Lupaș, la braț cu Domnul Măduța, să se trezească ca dintr-un coșmar exact în locul de unde au plecat.

  Asta este situația, deocamdată avem în față o alternativă falsă, două partide care se dau câini de pază, dar sunt animale de haită, mârâind la împărțirea prăzii, iar cei care rămân pe dinafară până la urmă se reîntorc între ei cu coada între picioare.

  Falcă este lupul dominant, ajuns acum la capătul puterii sau la capăt de drum, spuneți-i cum vreți, e cât se poate de firesc ca nou-veniții să se pregătească de confruntarea finală, însă asta nu va schimba cu nimic raporturile de putere dintre haită și prăzile lor, în acest caz electoratul care va vota, din nou, ca de atâtea ori, sperând ca cei care vor veni îl vor lăsa în pace măcar pentru o scurtă perioadă.

  Ajunși aici, e momentul sa schimbăm câteva vorbe despre ultimul partid din sondaj – o vom face pe îndelete într-o analiză mai aprofundată în rubrica noastră Enola Day – singurul de altfel care, alături de USR, și-a exprimat clar opoziția fața de așa zisul referendum pentru familie din toamna anului trecut.

  Demos se numește, adică democrație și solidaritate (trimițând la grecul demos, care înseamnă: popor liber și nearistocratic), a fost format anul trecut de reprezentanți tineri ai societății civile, oameni care nu au făcut politică până acum, în ideea creării unui partid de stânga autentic în locul postcomuniștilor toxici din PSD-ul de orice nuanță și fracțiune.

  Faptul că electoratul, nemulțumit profund de clasa politică actuală, nu i-a băgat în seamă, nerealizând ineditul și șansa care se profilează astfel, reprezintă adevărata tragedie a societății românești din zilele noastre.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Demos este autentic…, dar de stanga comunista. Tineri, da, dar aproape la fel de populisti deja, ca PSD. Cand s-a discutat despre valorea minima pe care ar trebui sa o aiba salariul unui roman pentru a traiu decent, au strigat ca toti patronii care platesc sub 2600 de lei net sunt exploatatori. Uitand ca dintre ei, niciun patron nu platea acest salariu angajatilor. Sunt toti tineri, caci desi reprezinta ”interesele tuturor”, n-ai sa gasesti pe cineva peste 45 de ani in partid., pentru ca nu-i vor. Sunt atat de democrati, incat nu cred ca ar trebui sa existe si un alt partid.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Dacă aveți informații din “interior”, este grav ce spuneți, pe de altă parte, poate este doar o impresie care nu reprezintă elita care a format partidul.
    Va spun drept, nu știu, nu sunt apropiat de ei, nu cunosc pe nimeni din partid, ideea care mi s-a părut valabila si importantă a fost cea a unui partid autentic de stânga, de care ar fi mare nevoie, nici nu realizăm cât de mare.
    Cum am spus, revin joi cu o analiză pe această temă, până atunci încerc să obțin mai multe informații despre formațiunea in cauză.
    Poate, e vorba doar de bolile copilăriei…să vedem…

    +2 voturi
    +1
    -1
  2. Buna ziua,

   O scurta observatie. Ceea ce spuneti despre ponta si plagiatul sau este profund adevarat.
   Din pacate, ecuatia se poate extinde si la asa zisa opozitie, pentru ca de fapt acelasi bar si minirestaurant din parlament il impart.

   Nici la “lupii tineri” aparuti, USR, si PLUS, situatia nu este cu mult diferita. Oameni noi, metehne vechi. Poate unii nici macar chiar asa de noi

   Partea proasta si tragedia care o vad eu nu este neaparat ca lumea a ignorat Demos. Faceti-va verificarile si vedeti ce veti obtine.

   Tragedia societatii romanesti este ca are aceleasi optiuni false care i-ar fi prezentate unui om batran si bolnav.

   Are de ales intre 2 boli: un cancer in faza terminala, si poate o usoara tuberculoza, din care totusi poate mai are sanse sa scape.

   Comparatia e poate urata, insa am vrut-o cat mai sugestiva.
   Niciodata nu a putut alege un concediu pe un vas de croaziera, la fel ca si tinerii pensionari nemti, de exemplu.

   N-am avut niciodata sansa inca sa asistam macar la o tragicomedie.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Cam suntem de acord…in mare…
    “Asta este situația, deocamdată avem în față o alternativă falsă, două partide care se dau câini de pază, dar sunt animale de haită, mârâind la împărțirea prăzii, iar cei care rămân pe dinafară până la urmă se reîntorc între ei cu coada între picioare.”, nu e frumos, dar ma citez, sa vedeți că si eu am pornit de la lipsa de alternativa, am mers însă mai departe, sesizând dezinteresul pentru o potențială – nu spun incă că este, fiindcă trebuie să demonstreze – alternativă, o formațiune din afara clasei politice care propune un partid real și autentic de stânga.
    Lipsa de interes a electoratului poate fi un sindrom, este drept, dar acest dezinteres total, poate fi și cauza bolii…

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.