Încetinitorul de particule – Lovituri de stat și de umblat în Arad și în alte orașe din țară

  de E. Nola | 6 septembrie 2021, 7:45 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  0

  foto: Marian Buga / Facebook

  Umblă vorba că PNL-ul nu mai stă mult la guvernare, dar asta e așa o vorbă-n vânt, având în vedere că partidul pe care îl vrea, via Rareș Bogdan și Johannis, studentul turbat din America, e atât de departe de un partid liberal precum Macăul de Ierusalim.

  Împreună cu studentul la pahar Florin Cîțu ajungem degrabă și la Arad, orașul nostru mult iubit tulburat mai nou de zilele sale și de vizitele lui Gheorghe Falcă nu se știe unde, că din avion și mașină nu se vede. Ceea ce putem ști sigur e că Bibi Bibarț e cu noi, e peste tot, umblă ca banul cel rău de la seniori la sarmaliade, cântă, dansează și se mai duce, dacă trebe, și la întâlnirea de la Agromalim cu zburătorii neamului.

  Dacă-i vorba până acolo, evenimentul săptămânii la Arad a fost oricum un zvon, puțin băgat în seamă, ceea ce e bine, chiar foarte bine, ținând cont de faptul că toate porcăriile care ni se întâmplă încep prin a fi zvonuri.

  E vorba de un umblător al Aradului mai discret, mai rafinat, mai așa și pe dincolo. Asta este, dacă e greu să spui ceva concret despre cineva, acela este Andrei Ando. S-a zvonit așadar că Andrei ar putea ajunge consul general al României la Gyula, ceea ce e bine, chiar foarte bine, având în vedere că Gyula nu e atât de departe de Macău ca și Ierusalimul.

  Ș-apoi ce poate fi mai înălțător decât să ajungi consul general la Gyula?

  E trai, neneacă, ca să cităm din clasicii care mai nou ne vizitează să ciocnească un pahar, două. Oraș mic, cu cartier românesc în care se vorbește tot ungurește, cu niște băi unde poți îngurgita un langoș fără să te gândești că te vede arădeanul care numai atâta așteaptă. Mai stai, mai umbli, treabă, oricum, n-ai, mai fugi până la Szeged sau la Budapesta, poate chiar până la Viena. Nu de alta, dar între timp ai aflat și tu că au fost vremuri când orașele acestea două de pe Dunăre au fost capitala Aradului, așa că zică lumea ce-o vrea, tu te duci la Viena.

  Dar să revenim la umblătorii neamului, cei care veneau de la Timișoara, un oraș pierdut pentru ei din cauza că mai nou vorbește germana, iar ei nu vorbesc decât engleza. Și aia mai mult după câteva pahare.

  Și cum am spus, au mers direct la piaț’, că unde altundeva s-ar putea duce sâmbătă dimineața la Arad?

  Aici s-au întâlnit cu omul care abia la începutul săptămânii a zburat până la Bruxelles, cu cine altcineva să se întâlnească din moment ce senatorul, vorba vine, liberal de Arad de care auzi doar în astfel de ocazii – da, de Domnul Cristina facem vorbire aici – a anunțat de săptămâni că rămâne cu Orban.

  Domnul președinte de Arad și europarlamentar a făcut cam tot ce a depins de el să treacă peste această inadvertență, a pomenit de senator fără să-i pronunțe numele, i-a pomenit însă pe deputații prezenți cu nume cu tot, nemaivorbind de faptul că pentru această ocazie și-a asortat cravata la sacou.

  Și nu degeaba. Aflăm asta din presa locală fâșneață nevoie mare, care îi urmărea de parcă erau Biden cu Osama Bin Laden la un pahar de vorbă, că domnului căruia, indiferent ce ni se spune, îi plac cravatele verzi la orice, i s-a promis un post de vicepreședinte dacă Cîțu cel dat naibii va ajunge președinte. Și nu la orice, ci la fondurile europene.

  Nici că se putea mai bine, dacă ținem cont de faptul că liberalii de azi au păstrat din moștenirea liberală a Brătienilor doar lozinca ”prin noi înșine”. E drept nițel modificată gramatical, pusă adică la persoana întâia singular, ceea ce sună cam așa: ”prin mine însumi”, în engleză: I am the best, ceilalți să mânce căcat.

  Nu vorbim prostii, nici măcar porcoșenii, ne dovedește Orban cel Vrednic, cel care în ăst timp umbla prin Deva și le spunea ălora că el n-a mai pomenit așa ceva. Că cei care îl lăicuiesc pe FB sunt amenințați să-și retragă laicu’ dacă mai vor bani și vorbe mieroase de la partid.
  Ei, asta este, Cîțu la Agromalim era lăicuit în prostie, nu e de mirare că omul nostru care conducea ceremonia s-a ales cu fondurile europene. E bine, chiar foarte bine așa, fondurile locale se votează în scurt timp acum după ce USR-u’ stă doar cu o bucă în guvern, banii vin căcălău, nu se mai pune problema cum să achiziționezi încă un set de cravate verzi.

  Asta a fost în mare umblatul și statul la Arad în săptămâna care a trecut, noroc că arădenii nici n-au băgat de seamă.

  Ei erau la Trei Insule, că timpul a fost tare fain, pe la Gyula și Macău, că acolo sunt băi în care poți face baie, nu doar să te îmbeți ca pe ștrandul arădean. Dar uite că au mai fost și pe acolo, că era hardrock, se puteau cumpăra geci și tricouri cu fulgere și trăsnete, fără să mai vorbim de cei care erau departe și cam de mult, nu de altceva, dar mai trebuie și să înveți ceva la câte o școală ca lumea, nu la cele la care și-a luat diploma Domnul Cionca și Domnul Ando.

  Nemaivorbind de cei care umblau după bani prin Spania, Italia, chiar și Anglia. Vin vremuri grele, un specialist în economie și bănci, altul, normal, decât Domnul Cîțu, a spus ceva de pensionari, cum că ar trebui să pună niscai bani deoparte că vin vremuri grele.

  E clar, n-ai de ce să te iei după ăștia care vin și pleacă purtând cravate verzi și câte un pahar în mână, e bine că ai un job în Germania și că le poți trimite părinților și copiilor câte un euro-doi, să nu trebuiască să oprească gazul și să închidă curentul la iarnă, atunci când cei care umblă și stau prin Arad vor confunda definitiv punctul de pensie cu cravata verde de pionier al omului nostru mai mereu pe drumuri…

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.