Încetinitorul de particule – Cântec de leagăn pentru Sergiu Bîlcea

  de E. Nola | 12 octombrie 2020, 10:32 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  8

  E vorba de negocierile pentru noul CLM, cel care se formează în aceste zile.

  Mai e vorba despre situația creată de alegerile de acum două săptămâni. În care PNL-ul din Arad și-a pierdut majoritatea în acest organism foarte important al administrației locale.

  Până aici faptele. Urmează interpretarea și analiza jocului la ofsaid al echipelor implicate.

  Să începem cu PNL. Mai precis cu Gheorghe Falcă, cel care se cramponează de ideea absolutistă: Le PNL, c’ est moi. Cu ghilotina alegerilor în spate și în zare, liderul local nu acceptă nicio relativizare a puterii sale, ținând ca orbul de bâtă de un post de viceprimar pentru Sergiu Bîlcea în condițiile în care în mod evident cifrele nu mai susțin această pretenție.

  Însă Segiu Bîlcea este foarte important pentru Gheorghe Falcă, cel care are treabă la Bruxelles, dar își asigură capitalul politic prin controlul plenipotențial pe care îl exercită în Arad. Pentru asta, având în vedere jocul la ofsaid al lui Călin Bibarț, are nevoie un om de încredere și cu putere destulă pentru a-l controla pe acesta. Dacă Bîlcea nu va fi în această poziție, respectiv dacă nu va fi viceprimar, lucrurile pot scăpa din mână din punctul de vedere al lui Gheorghe Falcă.

  Aceasta a fost de altfel chestiunea care a blocat negocierile cu USR/Plus din weekendul celălalt.

  Această formațiune, cu doar doi consilieri mai puțin în CLM decât PNL, a venit la acele negocieri cu un singur punct fix: nici un post de viceprimar nu poate fi al PNL-ului din moment ce are primarul ales, absolut de ajuns pentru forța lor de acum din CLM. Un viceprimar, așadar, firesc al USR/PLUS-ului, celălalt să meargă la unul dintre posibilii aliați mai mici, adică UDMR sau PMP.

  Propunerea a fost respinsă de Gheorghe Falcă, în fond prin asta ieșea din joc Sergiu Bîlcea și controlul de la distanță al CLM-ului din Arad. E de observat aici că pentru primarul ales, Bibarț, neinvitat la aceste negocieri, propunerea USR/PLUS era perfectă, însemnând creșterea libertății sale de acțiune în absența controlului exercitat de Gheorghe Falcă prin Sergiu Bîlcea.

  În acest weekend au urmat negocieri între PNL, UDMR și PMP la care USR/Plus nu a mai fost invitată.

  Gheorghe Falcă a avut timp de gândire o săptămână întreagă la Bruxelles, consultându-se eventual și cu colegii Băsescu și Tomac, ajungând la o concluzie firească în această perioadă de timp: cu cele două partide mici are majoritate în CLM, chiar dacă cam subțire, doar de două voturi, care se pot volatiliza ușor în funcție de interesele concrete ale aliaților. Dar, gândea el, având în vedere micimea celor două partide, trebuie să fie relativ ușor ca unul să renunțe la postul de viceprimar, asigurând astfel locul mult-visat pentru Sergiu Bîlcea.

  Ideea era că PMP din Arad, cu un grup de începători absoluți în politică, va accepta această combinație, mulțumindu-se, eventual cu alte funcții și locuri mai puțin vizibile, iar în caz de forță majoră cu un vicepreședinte la Consiliul Județean. La o adică și cu UDMR-ul poate fi jucată această mișcare, cu atât mai mult cu cât Alexandru Mészár, candidatul lor pentru funcția de viceprimar, nu mai este de o vreme în grațiile europarlamentarului care încă crede că taie și spânzură prin Arad.

  Numai că aici machiavelicul Gheorghe Falcă a făcut o eroare de calcul. N-a băgat de seamă că în cazul PMP-ului nu vorbește cu ingenuul și novicele Cristi Galea, ci cu nașul său însuși, cu marele căpitan de cursă lungă, Traian Băsescu. Cel care nu uită, nu iartă și nu are milă.

  Nici UDMR nu mai este ce a fost odată. În locul omniprezentului și comodului Bognár a apărut Mészár, cel care reprezintă cel mai bine dintre toți Aradul și arădenii, dacă-i vorba până acolo, prin rezultatele remarcabile de la UTA. De fapt, problema nu este Galea, ci PMP-ul lui Băsescu, iar pe dincolo, exact invers: nu UDMR-ul este în cale, ci buturuga mică ieșită din rândurile sale numită Alexandru Mészár.

  Aici suntem acum, duminica după amiază când am început să scriu aceste rânduri.

  Lucrurile sunt cât se poate de clare: negocierile de până acum nu au fost pentru Arad, ci pentru Gheorghe Falcă. Pentru asigurarea puterii sale la Arad, că în județ, Hala Domnului, lucrurile sunt bătute în cuie.

  Dacă stăm comozi și judecăm drept, am revenit de unde am pornit: Falcă s-ar alia cu oricine care l-ar accepta pe Sergiu Bîlcea viceprimar, renunțând eventual la post de dragul omului providențial. Deocamdată nimeni nu renunță: USR/PLUS vrea unul pentru ea și celălalt pentru un partid mic. Nu se știe precis care, normal ar fi UDMR, dar să nu uităm niciodată cine este și ce poate Traian Băsescu.

  Fără USR-PLUS, partidele mici vor fiecare în parte viceprimar sau cel puțin până acum nu s-au lăsat convinse de promisiunile europarlamentarului.

  Oricum, este evident că Bîlcea este ca bebelușul din leagăn, fără posibilitatea să-i fie schimbate scutecele fără ajutorul celorlalți. Postarea sa de sâmbătă în care vizionează o alianță USR/PLUS-PMP-PSD este scâncetul copilului care vrea lăptic. Lăpticul care ar putea veni sub forma unui post eligibil pe lista pentru parlamentare ale PNL-ului aflat între voluntarismul lui Gheorghe Falcă și realitatea din teren. Însă pe lângă punerea bebelușului în scutecele cele noi, cei din jurul leagănului sunt preocupați mai ales de altceva.

  Cum să intoneze împreună cântecul de adio lui Gheorghe Falcă.

  Eventual cu tonul dat de Bibi Bibarț…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Opiniile sunt libere si interpretarea faptelor la fel. Nu ma asteptam totusi de la dvs , care pretindeti ca aveti niste lecturi, sa perorati aceeasi idee nefericita nascocita de USR, cu privire la functiile din executiv. Alegerile pentru primar sunt o treaba, construirea majoritatii din CLM, alta treaba. USR a inventat o scuza pentru a ramane in opozitie, altfel nu avea cum sa ceara castigatorului alegerilor sa se autoexcluda. Logic, ori face alta majoritate fara PNL, ori majoritate in care PNL este actorul principal. Prin ce minune PNL nu ar avea dreptul la viceprimar? Are numarul cel mai mare de consilieri, alianta nationala cu PMP si relatie veche la Arad cu UDMR. Astfel, sunt conditiile pentru a domina majoritatea in CLM, care nu este doar despre viceprimar, este despre votul majoritar pentru X proiecte. Sper ca votant PNL ca implicarea pe care o sugerati din partea domnului Bibart este o nascocire, pur si simplu. Inteleg ca dvs si altii ati dori PNL exclus de la puterea locala. Vestea proasta pt dvs este ca alegerile au avut loc si oamenii au dat un castigator, PNL.

   --13 voturi
   +1
   -1
   • Nu ar trebui ca tocmai acest “echilibru” politic sa fie benefic pentru oras, adica lipa dominatiei absolute din partea unui partid sa duca la un filtru asupra proiectelor benefice pentru comunitate?

    Din acest motiv mi-as dori sa nu fie nicio alianta politica iar consilierii locali sa dea dovada de buna credinta.
    In cazul de fata, consider ca oricine ar face alianta pentru o majoritate cu PNL si-ar trada electoratul.

    +10 voturi
    +1
    -1
    • Este o observație foarte importantă.
     Da, echilibrul diferitelor orientări politice este în favoarea susținerii statului de drept democratic.
     Alianțele nu schimbă asta dacă sunt pe principii și interese comune, devin nocive dacă sunt strict politicianiste, adică promovează interesul de grup, nu pe cel obștesc.
     Deci nu alianțele sunt baiul, ci cele de tip mafiot care nu au nicio treabă cu reprezentarea politică a unei comunități.
     De altfel, dacă ați urmărit cu atenție, această idee a fost permanent în spetele celor zise de mine mai sus.

     +3 voturi
     +1
     -1
   • Prin minunea in care nu a castigat alegerile cu 75%, astfel incat sa aiba 75% din executiv, cat ar reprezenta procentual aproximativ functia de primar si una de viceprimar, luand in considerare atributiile fiecarei functii. Nu a castigat nici macar cu 50%, ci cu un amarat de 30 si ceva la suta, care pe real inseamna de fapt 10%..cu 14.300 de voturi nu poti sa vii sa dai cu pumnul in masa ca tu vrei pe langa primar si un viceprimar. Unde este atunci reprezentativitatea in executivul local a 60-70% dintre votanti? Intr-un viceprimar de la Udmr?? Sa fim seriosi…sa nu mai analizam doar din perspectiva de “votant pnl”, ci si din cea de om cu gandire logica. Pnl a castigat…nu, nu a castigat nimic…Bibart a obtinut la aceste alegeri cu 12.000 de voturi mai putin decat Falca in 2016, iar Pnl 3 mandate in minus la Clm, implicit nu poate face majoritatea fara alt partid…deci, nu, nu a castigat nimic, dimpotriva, a pierdut foarte mult!

    +2 voturi
    +1
    -1
  2. ”În locul omniprezentului și comodului Bognár a apărut Mészár, cel care reprezintă cel mai bine dintre toți Aradul și arădenii, dacă-i vorba până acolo, prin rezultatele remarcabile de la UTA. De fapt, problema nu este Galea, ci PMP-ul lui Băsescu, iar pe dincolo, exact invers: nu UDMR-ul este în cale, ci buturuga mică ieșită din rândurile sale numită Alexandru Mészár.”
   In stil manipulator se sugereaza:
   1. Meszar nu este nici omniprezent și nici comod – o fi un nmare luptator dar foarte discret, un fanatic al interesului public, spre deosebire de Bognar.
   2. Reprezinta Aradul cel mai bine – dacă ar fio fost așa ar fi candidat ca independent sau pe un partid ne-etnic. Sunt curios daca ar fi luat mai multe voturi decat Galea sau Pirvulescu. Nu, nu este reprezentativ decat in mintea revansarda a minoritatii maghiare suficient de redusa sa sustina orice si pe oricine atata timp cat are legatura cu tratatul de la Trianon care le tine cam toti neuronii ocupati.
   3. Rezultatele remarcabile ale UTA se sugereaza ca ar fi meritul maretului Meszar. Noaptea mintii.
   4. Meszar este buturuga mica care rastoarna carul mare. Poate si pe cel mic si eventual si staua polara prin precizia si perspicacitatea vrajitoarei cititoare de zodiace.
   Astea cu Mezar fac parte din sublimele ode si referiri la Kovesi – exemplu de abnegatie si cinste pedelisto-basista de orientare securisto-compromitatoare a tuturor nesimtitilor care nu convin PDL-ului.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.