Încetinitorul de particule: Cine vor fi viceprimarii sau va reuși de data aceasta Vlad Botoș să-l dejoace pe Gheorghe Falcă? Buturuga mică, Alexandru Mészár…

  de E. Nola | 5 octombrie 2020, 7:58 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  7

  O încetinim rău de tot de data aceasta.

  Ca să vedem limpede, nu de alta, din moment ce negocierile pentru formarea Consiliului Municipal și pentru alegerea viceprimarilor sunt în toi. La Consiliul Județean treaba e oablă, PNL își păstrează dominația de tip PSD în județ.

  Frământările au început imediat după alegeri, atunci când, cu zâmbetul binecunoscut pe buze, Gheorghe Falcă a lansat invitația USR-ului de a se alia cu PNL-ul patronat de el în Consiliul Municipal. Plus UDMR, ca să se știe cine e șeful.

  În această variantă, se forma o majoritate absolută de 18 consilieri, PNL având și un viceprimar în persoana lui Sergiu Bîlcea, UDMR mulțumindu-se cu un vicepreședinte la județ, plus Bognár, cadorisit cu ceva călduț, ca să nu se simtă rău după 25 de ani de vice.

  USR/PLUS a stat și a rumegat, răspunsul venind abia la sfârșitul săptămânii trecute, după reîntoarcerea lui Vlad Botoș, europarlamentar și șeful USR/PLUS din Arad, de la Bruxelles. De acolo unde Gheorghe Falcă, însărcinat și cu reorganizarea PNL din Hunedoara, nu s-a mai dus săptămâna aceasta. A condus în schimb negocierile cu cele două partide mici, UDMR și PMP, făcând chiar o vizită comună cu Cristi Galea la sediul UDMR.

  Răspunsul despre care am vorbit a schimbat din start datele problemei, Botoș, singurul din USR/PLUS arădean care are experiența jocurilor politice locale, dând clar de înțeles că nu se va juca pe muzica lui Falcă. În fond PNL e în minoritate, chiar dacă s-ar alia cu cele două mici, având de fapt două voturi în plus (13) în situația în care nu poate fi absolut sigur pe voturile venind din partea UDMR și PMP. Dacă PNL nu se va alia cu USR/PLUS – cu PSD eventual în umbră, așa cum se întâmplă de fapt la ”deconcentrate”, că altfel nu dă bine – Bibarț va trona, precum împăratul gol, pe o bășică umflată care va plezni la prima neînțelegere sau divergență de interese.

  Firesc, în aceste condiții, sâmbăta și duminica au avut loc negocieri în sala Ferdinand, adică la vedere, cum a cerut USR/PLUS. Fără rezultat până acum, din câte se pare.

  Să recapitulăm așadar: cu toată gesticulația victorioasă a la Ghiță Falcă, PNL a pierdut la Arad majoritatea simplă din CLM cu care era obișnuit în anii din urmă. Din această cauză are nevoie de cele două partide mici și/sau de USR/PLUS. Cu alte cuvinte, nu mai poate trata de pe poziții de forță, fiind la cheremul acestora. Desigur, poate manipula situația, mai ales prin cele două partide mici, înainte de toate prin PMP, partidul lui Băsescu în teritoriu, cel care a și realizat deja o înțelegere cu PNL la centru.

  Problema cea mare este cu UDMR. Mai precis cu Alexandru Mészár, candidatul acesteia la Primărie, respectiv alegerea firească pentru postul de viceprimar dacă ar fi cazul.

  Dar nu este, cum vom vedea.

  Chiar dacă lumea neinformată îl consideră încă pe Mészár omul lui Falcă, ceea ce nu a fost niciodată, mai nou europarlamentarul are chiar un ghimpe împotriva omului care a fost instrumental în revenirea UTA-ei în elita fotbalului românesc, condiționând intrarea UDMR în alianță cu PNL cu scoaterea din joc a lui Mészár.

  Falcă simte cât se poate de corect că nu îl poate controla pe acesta așa cum se întâmpla cu Levente Bognár, mai ales că cel din urmă, având în vedere raportul de forțe de până acum, nu prea avea altă variantă. Dar acum, cu un viceprimar abil și inteligent precum Mészár, preocupat înainte de toate de UTA și de sport, de eficiență și victorie cu alte cuvinte, nu de jocurile politice, nu va mai controla nici UDMR-ul, ceea ce este de neconceput pentru omul nostru de la Bruxelles.

  Celălalt om al nostru de la Bruxelles, un adversar ireconciliabil al lui Falcă – de Botoș vorbim, desigur – va avea foarte mult de lucru și va avea nevoie de fler și inspirație ca să gestioneze această situație a mititelului nod gordian arădean.

  Din perspectiva arădeanului alegător, treaba ar fi cât se poate de simplă: ai un CLM format din oameni de care nu a auzit decât familia lor, deocamdată nu au făcut mai nimic pentru Arad, mai ai niște nume – Fifor, Emilian Pintea, Wiener și poate până și Sergiu Vlad – care vor pleca la locurile lor din Parlament sau administrația centrală și îl mai ai pe Mészár, cel care a dus UTA în prima ligă după un efort conjugat de șapte ani.

  Ar fi chiar contra firii ca un astfel de om să devină victima jocurilor politicianiste orchestrate de Gheorghe Falcă și acceptate de cei care își urmăresc doar interesele proprii.

  Ar fi și o lovitură pentru imaginea UDMR-ului arădean, incapabilă să își susțină candidatul la Primărie, pe cel care i-a adus, după ani mulți la 7% din procentul celor care au votat, o cifră care nu a fost mai mare doar datorită jocului la ofsaid practicat de UDMR în anii de când au trecut în tabăra lui Falcă.

  Sintetizând după două zile de negocieri în sala Ferdinand, la care au participat partidele susmenționate, dar nu a participat nici Bibarț, nici Mészár, lucrurile stau cam așa: Falcă știe foarte bine că Bibarț nu este de încredere, de aceea are nevoie de Bîlcea care să devină de fapt adevăratul primar, prelungirea brațului său de la Bruxelles. În această construcție însă nu mai încape nici un alt vice puternic, eventual unul de formă de la USR sau PMP, drumul recalcitrantului Mészár spre fotoliul de viceprimar fiind astfel blocat.

  Și astfel înțelegem și absența lui Bibarț de la CLM-ul din săptămâna trecută în care, ca un semn de atenționare pentru Mészár, s-a amânat din nou finanțarea atât de promisă în campanie pentru UTA.

  Este cât se poate de evident că PMP-ul joacă rolul clovnului în acest eșafodaj, tânărului Galea, novice absolut în politică, convenindu-i orice poziție în putere, iar funcția de viceprimar ar fi încununarea unui traseu de jumătate de an în care încă nu a demonstrat nimic, eventual că dorește fericire Aradului.

  Desigur, în această situație, jucătorul care poate reface cărțile este UDMR Arad.

  Altfel, dacă intră în combinația propusă de Falcă, îl trădează pe Mészár și de fapt își trădează electoratul, dovedind o lipsă totală de viziune politică.

  Și de coaie, cum ar spune românul imparțial.

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Sunt de acord, nu mi-a ieșit. Și da, sunt și day, în traducere nola electric și ziua în care vin peștii.
    Într-un singur loc ai greșit și cu asta, ne-am înțeles: eu nu urăsc, e un defect de al meu, îmi lipsește aceste sentiment, nu și ție, în schimb.
    Iar pana am pus-o de mult în călimară, ca să nu spun Kalimera….
    Apropo, ești pe liste?

    +14 voturi
    +1
    -1
  1. Domnul Falca ramane sforarul-sef, el face si desface in partid si se pare si la Primarie. De abia astept sa se formeze o majoritate solida si sa demareze lucrarile la proiectele propuse de fostul primar si neincepute din cauza ,,ciumei rosii” : parcare subterana in Piata Avram Iancu si traversare subterana pana in Piata Catedralei, fantani cantatoare pe Mures, Mureselul navigabil etc.
   😂😂😂😂😂😂😂

   +15 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.