miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Bibi și poantele sale de doi lei pe seama Aradului

  de E. Nola | 19 septembrie 2022, 8:54 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  15

  Multe și mărunte, dar cu bătaie lungă.

  Cam asta ar fi pe scurt sinteza evenimentelor de săptămâna trecută din Arad. Să le luăm pe rând.

  Hubul mARTA – pentru cei mai puțin inițiați, este vorba de un fel de centru cultural care s-ar face în sediul fostei fabrici de mașini MARTA – e, cum ar veni, pe drojdie, după ce CLM-ul l-a scos de pe ordinea de zi, iar directorul, numit interimar, în persoana omului de teatru Ștefan Iordănescu, și-a arătat lipsa de interes pentru acest proiect, dându-și demisia dintr-un post pe care nici nu-l ocupase. Citește aici: Ștefan Iordănescu a renunțat la funcția de director interimar al hubului „mARTA” înainte să semneze contractul

  Treburile devin și mai nebuloase dacă aflăm că pentru anumite posturi s-a făcut deja și concurs, iar câștigătoarea amenință primăria cu proces dacă nu i se asigură locul. Dar cum să faci asta într-o instituție care nu există?

  Mai precis există în fantezia viceprimarului Ilie Cheșa și în coșmarurile lui Bibi. Fiind proiectul primului, cel de al doilea face tot ce depinde de el ca să nu se realizeze, având în vedere faptul că acest Cheșa, fiind omul lui Fifor, joacă la cacialma, fiind până la urmă tot omul lui Falcă în coasta lui Bibi. De parcă nu era destul Lazăr Faur acolo.

  Așa că Bibi face tot posibilul ca proiectul lui Cheșa, cu Hubul acesta despre care nimeni nu știe exact ce poate fi, să moară în chinurile facerii, în fond ce am avut și ce am pierdut, nu-i așa? Și ca să deturneze atenția, Bibi își aduce aminte de Casa Sindicatelor din Pădurice, de situația încurcată de acolo, de datorii și alte cele. Citește aici: După ce a pierdut definitiv în instanță Casa Sindicatelor, Primăria speră la executare silită

  Aici Bibi, oricât de înverșunat ar fi, urmează modelul inaugurat de predecesorul său mult urât – de Ghiță vorbim, desigur -, cel care, tot așa, s-a luptat ani la rând pentru a obține Casa Sindicatelor.

  Nimic nou sub soare, așadar, ai noștri ca brazii se fac că fac, dar de fapt nu fac nimic pentru oraș, nimic care nu are legătură cu ei. Așa că Bibi se duce nițel în Micalaca să discute cu oamenii despre problemele lor și despre cum ar putea el să le rezolve. Atunci încă nu știe că nu departe de el, într-un depozit de fiare și betoane vechi zace statuia dedicată lui Petschovschi, cea de la intrarea principală a stadionului vechi, cea despre care de la demolarea de acum opt ani nimeni nu mai știe nimica. Citește aici: Petschovschi și suporterii UTA îl așteaptă pe primar să „marcheze”. Deocamdată a „centrat” pe Facebook…

  306908710 632116944952422 9030855909647916413 n

  Să ne oprim aici o clipă pentru a lămuri o chestiune mult-discutată după descoperirea epavei statuii în cauză. Nu este statuia care îl înfățișează pe marele fotbalist, dar este dedicată amintirii sale. Știm asta de la fiul lui Csala, cel care împreună cu fiul său, deci nepotul fotbalistului, a vizitat nu de mult stadionul. Executată de Ioan Tolan – măcar pentru asta trebuia avută grijă de ea – la cinci ani de la moartea lui Csala, nu este modelată după el, dar asta nu schimbă faptul că este legată de amintirea sa.

  306349407 485387303597545 5306598517876591412 n

  Și așa cum vă spuneam, cineva, un fan, descoperă epava statuii într-un depozit din Micălaca. Bibi în două minute este acolo, se fotografiază cu Minunea Blondă în fel și chip, promițând și marea și sarea. În cazul nostru ceva absolut minimal și obligatoriu: că statuia va fi ”recondiționată” și repusă în locul care nu mai există, deci acolo undeva. Nici un cuvânt despre cum a ajuns acolo și de ce nu s-a interesat nimeni de la primărie după ea, în fond, după câte știm, stadionul este în proprietatea primăriei din moment ce echipa pentru care a fost construită trebuie să plătească chirie.

  Dar Bibi e ca bucata de jăratec: nu-l poți ține în mână decât dacă ești foarte rapid: înainte de întâlnirea cu statuia dedicată marelui fotbalist s-a întâlnit și cu Sergiu Bîlcea. Știți, tinerelul cela de lângă Geani, acela care pe lângă Lazăr Faur este vârful lancei numite Ghiță Falcă. Deputatul Bîlcea – că este și deputat – l-a luat la rost pe Bibi la o conferință de presă PNL despre Cetate. Citește aici: Cetatea Aradului, „mănușa cu miros de naftalină” în duelul Bîlcea-Bibarț

  Șmecher, n-ai ce zice. După ce de douăzeci de ani omul care l-a făcut deputat n-a fost în stare nici măcar să ridice o schelă în jurul bisericii franciscane din cetate, vine Sergiu și i-o servește lui Bibi. Bine că nu l-a întrebat și de Teatrul Vechi. Știți clădirea aceea din centrul orașului, prima clădire de teatru din România pe care Bibi a vândut-o cu 200 de mii de euro – o casă în Grădiște, nu mare lucru, face atâta – unei fundații ale cărei fire duc direct la Viktor Orban. Iar prin el mai departe la Putin.

  Biserica franciscana din cetatea Aradului1060

  Numai că acea clădire, respectiv complexul numit după Hirschl, a ajuns în acest hal sub lunga domnie în Arad a omului care i-a făcut pe amândoi: și pe Sergiu și pe Bibi, asta ca să nu mai vorbim de Iustin sau Lazăr Faur. Mai mult decât atât, în aceea clădire a funcționat ultima instituție de cultură autonomă din Arad – vorbim de Casa de Cultură a Municipiului – desființată de marele om din Brad și transformată într-o sucursală bancară de pe lângă primărie.

  Cu alte cuvinte atât le-a rămas celor ieșiți de sub pelerina Versace mulată pe corp a lui Ghiță Falcă: să se dea în stambă, să facă bancuri proaste, să ne dea impresia că lucrează pentru noi în timp ce sforile sunt în continuare în mâna păpușarului care i-a confecționat pe chipul și pe asemănarea cu sine însuși.

  Nu e de mirare că un alt om, apropiat de ei mai mult prin relații nenaturale, iese de câteva săptămâni în public, spunând lucrurilor pe nume, punând punctul pe i-urile în paragină ale Aradului.

  Spunând, adică, ceea ce trebuie să spună în asemenea momente un politician adevărat și responsabil…

  Dar, că doară suntem în Aradul lui Bibi, mai bine să ne vedem noi de treabă și să admirăm mai jos un adevărat rond de seară…Și de dimineața…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu știu de ce insistați ca statuia nu îl reprezintă pe Iosif Petschovschi e zic ca sunt argumente destule și solide.
   Asemănarea chipului dacă, comparați fața statuii dinainte de deteriorare seamănă foarte bine cu Petschovschi tinar.
   Lucrarea a fost comandată expres în memoria lui și pusă într-o zonă mai retrasă nu în fața stadionului ci la tribuna 1.
   Mingea e la piciorul stâng chiar dacă lovea la fel de bine mingea cu ambele picioare la bază era stângaci.
   Chiar și în descrierea bibliotecii județene scrie astfel:
   Monumentul Memorial Iosif Petschovschi
   În semn de omagiu, conducerea Clubului UTA, i-a ridicat în 1973 un monument, care a fost aşezat pe spaţiul verde, existent, în spatele intrării principale a cunoscutului stadion din Arad. Pe un soclu paralelipipedic, placat ci marmură şi marcat cu fanionul triunghiular alb-roşu al clubului sportiv, a fost aşezată ~~statuia întreagă a celebrului fotbalist.~~Autorul, sculptorul arădean Ioan Tolan, a conceput lucrarea prezentând un sportiv, în echipament specific, în plină mişcare, cu mingea la piciorul stâng. Sculptura a fost eloxată cu bronz, tricoul fiind marcat în culoare roşie cu literele UTA. Nu există alte inscripţii, texte explicative elemente decorative sau împrejmuire. Speciile dominante din scuar sunt coniferele.
   În rest un articol foarte bun o sintetizarea excelentă a unor fapte și oameni…

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Văd că insistați.
    Însă înainte să susțineți că statuia este a lui Iosif Petschovschi trebuie să faceți diferența între statuia cuiva – executată pe ideea asemănării și realizată după fotografii sau model – și ideea statuii dedicate cuiva, în care asemănarea și identificarea nu sunt decisive. Cum am spus în text, da, chiar dacă acest lucru nu s-a specificat atunci – fiindcă în 1973 nu mai erau vedete în România în afara lui Ceaușescu – statuia a fost făcută de sculptor cu gândul la marele fotbalist. Fără chiar înștiințarea familiei. Deci este o chestie tipică socialismului românesc: și-și. Oricum pe soclu nu s-a trecut niciun nume, așa cum se face în cazul statuilor ridicate cuiva…

    --3 voturi
    +1
    -1
  2. Domnule profesor, acum, că am stabilit că dumneavoastra nu-l inghititi pe Bibi si ca eu il sustin neconditionat (ambele afirmatii fiind de fapt exagerari – o ”arma” tipica jurnalistilor), haideti sa incercam sa facem impreuna un joc de imaginatie. Inchipuiti-va ca sunteti in locul lui Bibi. Bun, ati reusit. Ei, acum va pun cateva intrebari:
   – cum scapi de permanentele sicane puse la cale de marele faraon, puse ”in scena”, evident, nu personal, ci mereu prin interpusi? Vreti sa va spun cine sunt interpusii? Pai, cam tot ce nu e de partea lui Bibi (factiunea Bilcea-Faur-Cionca-Geani-Ando etc, USR, PSD si, din cand unii jurnalisti – vezi Aradon)
   – cand ai mereu de rezolvat probleme vechi, mostenite (chit ca Bibi, elegant inutil, tot aminteste ca nu-i place ideea mostenirilor ca scuza!), cum dracu sa te mai poti ocupa si de chestiuni noi?
   – nu vi se pare că asta seamana mai degraba cu un fel de ”singur impotriva tuturor” la care jurnalistii asista cu satisfactia cu care unii au asistat la celebrul meci Caassius Clay – Frazer, în care Frazer a încasat cât poate duce un bivol african, iar Clay a dat aproape degeaba?
   Si ar mai fi destule intrebari… Ma opresc, ca sigur aveti raspunsuri la toate! No offense!

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Cred că până la ultimul aliniat al comentariului spunem același lucru, adică toate acestea le-am spus și eu în textul Încetinitorului.
    De acolo însă apare o problemă: singur împotriva tuturor, ok, să fie, dar atunci trebuie să își schimbe stratagema. Să iasă în față, să spună lucrurilor pe nume și să ceară ajutorul comunității. În fond, pe ei îi reprezintă.
    Ca jurnalist, voi fi primul să îi sar în ajutor când va face asta.
    Așa, cu jocuri și fente, cu gesturi populiste și mai mult pentru deturnarea atenției celorlalți, nu va ajunge nicăieri. Este decisiv să arate că este împotriva lui Falcă și a găștii, că deși a venit de acolo, de acum nu mai reprezintă acea tagmă. Dacă nu are acest curaj, această forță, să nu spere în înțelegerea nici a presei și nici a opiniei publice.
    Gesturile sale vor rămâne în derizoriu și comic, așa cum sunt până acum…

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Se pare că avem o perceptie total dezechilibrata asupra politicii romanesti. Dumneavoastra, cu o perceptie gen ”don Quijote”, eu cu o perceptie gen… de ce credeti ca am ales pseudonimul ”greierele lui Pinocchio”?
     Un al doilea exercitiu de imaginatie:
     – aveti idee ce sanse ar avea un ”razboi pe fata”, in conditiile in care simpla evidenta a ”razvratirii” a dus la represaliile cunoscute (vezi mizeria cu inlocuirea sotiei cu… Dascalu – sper ca stiti cine a fost si ce are in dulap!- evident, cu interimat Ando)?
     – naivitatea cu ”ajutorul comunitatii” e de o inocenta superba! Pai, opinia publica e controlata de ani buni peste tot de presa (aceea in care se ”pompeaza” bani la greu), de oameni politici gen cei de la USR si altii controlati de acelasi ”centru de comanda”. Credeti-ma, ma indoiesc ca pe langa dvs ar mai fi multi ziaristi care sa-l sustina! Banul e ochiul dracului! Si dracul stim cine e!
     – cum poti scapa, legal, de ”ghimpii” din coasta, gen Faur, Cheșa, Cordin Dacian Vlad, Cocoș, plus consilieri PNL, terifiati de pierderea sinecurelor?
     Si iarasi… o multime de alte intrebari.

     +2 voturi
     +1
     -1
     • Da, atitudinea mea este dintotdeauna un donquijotism asumat.
      Altfel nu merge în presă dacă vrei să rămâi credibil. Așa cum nici în politică nu merge dacă vrei să fi considerat demn de atenție și respect. Omul care e în legătură cu opinia publică, fie că e jurnalist, fie politician, trebuie să își asume asemenea gesturi. Altfel intră în marea masă a celor neinteresanți.
      Sigur, e de dorit ca această atitudine să fie însoțită în cazul jurnalismului de talent, în cazul politicianului de forță și inteligență. Altfel devine prostie…

      0 voturi
      +1
      -1
  3. Scuze ca intervin dar:
   Ai înșiruit un ansamblu de naivități.
   Bibart nu e nici pe departe o victima a fost dintotdeauna un beneficiar al funcțiilor publice pt care nu cunosc sa fi dat concurs. Șef la Romsilva, șef la prefectură, viceprimar, primar pt toate aceste funcții e dator partidului care la propulsat.
   Nici soția lui nu e victima căruia am înțeles ca ia expirat mandatul nu a fost concediată prea sau obișnuit unii sa fie pe viață în unele funcții.
   Așa că victimele sunt arădenii ca trebuie sa suporte incompetența, subdezvoltarea și sifonarea fondurilor publice prin diverse metode.
   Iar Bibart nu e singur deloc are printre cei mai devotați oameni ai lui pe șeful politiei locale Toma care a-ți văzut cine este…
   Când Bibart va începe sa taie capete metaforic vorbind sa propună consiliului local destituirea șefei centrului cultural municipal și a altor șefi de pe la instituții subordonate consiliului local ca Recons CET etc va avea o fărâmă de respect din partea cetățenilor până atunci va fi părtaș la tot cu Falca iar realizările lui se vor limita la alungatul ciorilor demolarea caselor ilegale și alte nimicuri.
   Singurul proiect de rezonanță podul peste Mureș pe bani împrumutați e tot al lui Falca, Bibi se plânge veșnic ca nu sunt bani ca gazul e scump etc. ia demufeaza clientela de partid din funcțiile cheie ale orașului sa vedeți câți bani în plus vor fi pt oraș.

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Oarecum, trebuie sa va dau dreptate! Fara a cunoaste dedesubturile politicii aradene, totul pare o naivitate. Realitatea e insa cu totul alta. Intr-o tara in care ”partidul e in toate” (indiferent de culoarea politica a partidului), nu exista concursuri decat ca praf in ochii omului obisnuit. Toate numirile sunt politice. Apoi, poate nu aveti cunostinta de faptul ca Falca l-a adus pe Bibart de la Bucuresti sa-l puna (politic, evident!) ca viceprimar, sperand ca acesta va fi o marioneta care sa continue ”la suprafata” domnia sa „subterana” peste Arad. Ei, partea urata a fost ca n-a durat mult pana sa-si dea seama ca Bibart nu va fi dispus sa joace acest rol si atunci a incercat ”figura” cu Bilcea, unul dispus sa fie orice, numai sa fie. De atunci a inceput practic razboiul, mai ales ca nu a putut fi iertat afrontul adus dupa o lansare de candidat cu 5000 de oameni adunati la Polivalenta. Cat priveste chestia cu sotia lui Bibart, cred ca naivul sunteti dvs. Ar fi ramas mult si bine in functie (ca asa e ”cutuma” in politica) daca nu ar fi inceput sa se ascuta sabiile in partid si daca n-ar fi existat legat de Zona libera interese financiare legate de un anume ”investitor” sarb. Apoi, aveti idee cam ce presupune, inclusiv procedural, schimbarea unui consiliu de administratie, mai ales in conditiile in care, vazand ca pierde postul de primar, a avut grija Falca sa-i puna un consiliu in care majoritatea e o constructie practic impotriva primarului. Cat despre lucrari care se executa, aveti idee care a fost rostul pentru care Falca a avut grija sa lase in urma ”n” lucrari contractate, cu termene si un buget subtire? Va spun eu: tot pentru a-si asigura, prin interpusul visat, control si castig. Normal, fiindca au termene de executie, ele trebuie finalizate. La unele si cu bani din bugetul local. Nu-i fraier Falca! Cat despre Toma, aliat de nadejde, fara suparare, ma faceti sa rad, e ca si cum prezenta sotiei langa mine e vitala la condusul masinii… Vedeti, astea sunt doar cateva elemente care sa va ajute sa intelegeti cine se lasa condus de naivitati. E la fel ca aisbergul care la suprafata poate sa para o simpla banchiza cu varf…
    P.S. N-am promovat deloc ideea ca Bibart ar fi o victima, ci doar ca e nevoit sa-si adapteze lupta de pe pozitia unui ”lup singuratic”.
    Si va rog sa observati ca va scriu politicos, ceea ce presupune lipsa de patima si straduinta de a fi rational, nu sentimental.

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Buna ziua,
     Am si eu o intrebare (puțin scoasă din context, dar nu tocmai… – si , poate o să intuiți unde bat…! 😉), pt ca, observ că știții aceste aspecte din „miezul problemei”, nu ca noi, „de pe margine”:

     – care e (sau , cel puțin, cum pare ?), relatia dintre dl. Seculici și „fostul” ginere , Falcă ?

     Pt că, din câte observ, după ce ani de zile mi s-a părut că dl. Seculici S-A RETRAS într-un anonimat total, în ultima perioadă „IESE LA RAMPĂ” ori-de-câte-ori are ocazia .
     Și, din câte știu, dl. Seculici este un om pragmatic, de aceea mă indoiesc că aceste ieșiri sunt „pur-formale”, ci, probabil, AU UN SCOP BINE-DEFINIT, cu „bătaie-lungă”…! 🤔
     Hmmm…, să fie, oare, pregătit, ca o alternativă la Primăria Aradului, pt viitoarele Alegeri, în locul „răzvrătitului” Bibarț ?😎

     PS: să nu uitați că, în țara asta, „cozile de topor” apar de unde nici nu te aștepti și , mai ales, DE LA CINE NICI NU TE AȘTEPȚI !!! 😲

     +1 voturi
     +1
     -1
     • Buna ziua Dd,
      Scuze ca incerc un raspuns doar acum. Aglomerarile zilei…
      Intai de toate, nu stiu ce stiu ”din miezul problemei”, ci doar am suficiente surse de acolo ca sa-mi permit emiterea unor pareri.
      Raspunsul la intrebarile dvs constau in cu totul alte lucruri decat relatia dintre dl.Seculici și ”fostul” ginere Falca sau pragmatismul domnului Seculici. Adevarul este ca in politica intelegerile sau aliantele se fac de multe ori ”contra naturii” (vedeti variantele USL, intre care si cea actuala). Aceste relatii, aliante, strategii se fac pornind de la ce ”schelete” are in dulap fiecare dintre personajele implicate. Cred ca nu va spun o noutate prin faptul ca in politica, si mai ales in cea balcanic-romaneasca, fiecare stie cate ceva despre ceilalti, ceva care, evident, poate fi folosit drept… constrangere (ca sa ma exprim elegant).
      Ei bine, in acest context n-ar fi deloc de mirare ca dl.Seculici sa fie arma pe care gruparea Falca sa o foloseasca pentru a contracara candidatura lui Bibart. La fel de posibila fiind si varianta ca dl.Seculici sa incerce ceva pe cont propriu, mai ales ca, dupa demisia sa din PDL-ul aradean, iar mai apoi din guvernul Tariceanu (acolo sunt niste detalii interesante, apropo de ”schelete”), postura din care poate sa apara acum, dupa o perioada de ”anonimat”, cum spuneti, ca un fel de om imaculat. Personal ma indoiesc de aceasta a doua varianta, caci ar insemna sa lupte pe doua fronturi, ori, in contextul in care Falca are controlul si asupra celorlalte partide aradene (asa zis de opozitie), plus asupra unei bune parti a presei, sansele ar fi destul de scazute.
      In concluzie, eu cred ca prima varianta sta in picioare, asta punandu-l pe Bibart in postura de a lupta pe doua fronturi (frontul ”Seculici” plus cel al factiunii fidele lui Falca et co. din propriul partid). Era nevoie de un ”outsider” care sa intre in batalia pentru primarie in conditiile in care Bilcea e ”uzat”, iar ceilalti au prea multe ”tinichele” pentru a se inscrie cu sanse reale in cursa.
      Dar, cum spuneam, problema e mult prea complexa si, la momentul actual are inca destule necunoscute. Pe care ni le vom mai clarifica pe masura ce ne vom apropia de ”momentul decisiv”.
      P.S. Despre ”scrematurile” lui Chesa (Fifor) n-are rost sa vorbim, acestea putand doar sa incline, tot conjunctural, o eventuala balanta echilibrata, dar nu mai mult.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Greierele lui Pinnochio

       Am omis o alta varianta, legata intr-un fel de prima. Respectiv, eventuala candidatura a lui Seculici sa ”rupa” o parte din electoratul care inclina sa nu mai sustina gruparea Falca et co, dar nici foarte hotarata sa sustina gruparea Bibart. In aceste conditii se creeaza un „gol” electoral care s-ar contabiliza mai degraba pentru tabara Bibart, ceea ce ar mai spori sansele ramanerii ”in control” a vechilor structuri peneliste.

       0 voturi
       +1
       -1

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.