duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Începe proiectul „Plante pentru Planetă” în județele Timiș și Arad

  de Special Arad | 4 aprilie 2023, 10:31 AM | Eco | Regional | Știri Arad

  0

  Odată cu începutul primăverii, debutează și proiectul „Plante pentru Planetă”, ce se va desfășura în județele Timiș și Arad, fiind deosebit de important pentru oameni, planetă și animale, anunță Asociația de Conștientizare a Industriei Agricole (ACIA), care a câștigat proiectul cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

  Scopul proiectului este de a sensibiliza elevii întâlniți pe parcursul acestui an, elevi din zone afectate de fermele industriale de porci, dar și informarea acestora cu privire la impactul pe care îl au deciziile lor alimentare asupra mediului, animalelor și sănătății. „Este de dorit ca aceștia să poată lua decizii corecte, bazate pe informații reale și să poată face cele mai bune alegeri alimentare și nu numai”, anunță asociația. În acest sens, elevii vor fi implicați în activități practice de pregătire a meselor sănătoase, gustoase și cu impact redus asupra mediului, dar și în activități de conștientizare și calculare a impactului pe care diferite activități zootehnice îl au asupra planetei.

  Problema identificată este poluarea mediului cauzată de 46 de ferme de animale concentrate în județele Timiș și Arad. Dejecțiile animalelor din aceste ferme nu sunt filtrate în stații de epurare și sunt împrăștiate în aer liber în proximitatea a 36 de localități. Acestea poluează aerul, terenurile și apele din apropierea a 19 localități pe care ACIA le-a identificat. Acestea sunt: Cenei, Ciacova, Birda, Jimbolia, Periam, Stamora Germană, Voiteg, Parța, Teremia Mare și Checea din Județul Timiș și Apateu, Cermei, Gurba, Mișca, Șintea Mare, Buteni, Buziaș, Macea și Curtici din Județul Arad.

  Toți elevii din județele Timiș și Arad ce vor lua parte la prezentările acestui proiect îl vor întâlni pe nutriționistul Iuliu Ciupe-Vaida (foto), care îi va ghida și le va răspunde la întrebările cu privire la efectele alegerilor lor alimentare asupra sănătății, asupra mediului și a animalelor atât la nivel local, cât și planetar. „Astfel, lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!”.

  Nutriționistul Iuliu Ciupe-Vaida este membru al Colegiului Dieteticienilor din România, vorbitor și formator, membru permanent în Consiliul Științific al Societății Române de Medicină prin Lifestyle (RSLM) și în Consiliul Medical al Centrului pentru Studii Nutriționale T Collin Campbell (SUA), este licențiat în nutriție la Facultatea de Farmacie din cadrul UVVG – Arad și certificat în alimentația bazată pe ingrediente vegetale la Center of Nutrition Studies T Collin Campbell. De asemenea, a absolvit un curs de formator în 2021. Iuliu Ciupe-Vaida a absolvit și cursul de bază în Medicina Stilului de Viață (Lifestyle Medicine) cu Rush University Medical Center.

  Despre Programul Active Citizens Fund România

  Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein, Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

  Despre ACIA

  Asociația pentru Conștientizarea Industriei Agricole (ACIA) este o organizație nonguvernamentală, non-profit, care are drept scop educarea tinerilor din România despre industria agricolă și impactul acesteia asupra medului înconjurător, sănătății oamenilor și al animalelor și de a-i sprijini să facă cele mai bune alegeri alimentare pentru propria sănătate, sustenabilitate și protejarea mediului și a animalelor.
  ACIA își dorește să creeze o lume în care valori precum compasiunea și iubirea față de toate ființele să se reflecte și în activitățile oamenilor, inclusiv în alegerile lor alimentare!

  Află mai multe despre proiectul Plante Pentru Planetă de pe acia.ong!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.