miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Update 5Incendiu de proporții la Aluniș! Au ars 200 de hectare de grâu (Video)

  de Andreea Daniela B. | 30 iunie 2022, 4:01 PM | Știri Arad

  0

  În urmă cu doar câteva minute (în jurul orei 16:00) a izbucnit un incendiu în Aluniș. Este vorba despre un lan de grâu care a luat foc, fumul fiind vizibil chiar și de pe raza comunei Vladimirescu.

  „Incendiul lan de grâu, în localitatea Aluniș, înspre Frumușeni. Se deplasează forțe și mijloace din cadrul Detașamentul de pompieri Arad, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, doi Subofițeri și doi soldați. Intervenția este în dinamică„, au spus reprezentanții ISU Arad.


  1656594027879
  Update

  Fumul începe să se întindă pe suprafețe tot mai mari. Dacă la început era doar văzut de cei ce locuiesc în Vladimirescu, acum a ajuns deasupra caselor, iar oamenii sunt obligați să-și închidă toate geamurile. Cel mai probabil acesta se va întinde pe o suprafață și mai mare în următoarele minute.

  Screenshot 20220630 162944

  Update 2

  Forțe și mijloace care intervin:

  – 3 autospeciale cu apă și spumă
  – 15 Subofițeri
  – 3 SVSU
  – 16 pompieri voluntarii
  – angajații societății de care aparține lanul de grâu.

  La ajungerea forțelor de interventie, incendiul se manifesta generalizat, la culturile agricole, pe o suprafața de peste 50 de hectare.

  Update 3

  Incendiul s-a propagat până la limita dintre județele Arad și Timișoara. Intervine în sprijin și ISU Timiș cu 6 Subofițeri și două autospeciale de stingere. Norul de fum se observă clar și din municipiul Arad.

  Update 4: Ce spune ISU cu privire la incident

  Pompierii arădeni au fost solicitați în această după amiază, în jurul orei 16:00, să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la culturi agricole de grâu și rapiță, în localitatea Frumușeni, județul Arad.

  La ajungerea forțelor de interventie, incendiul se manifesta generalizat, propagând-se și la culturile de la limita de județ cu Timișoara, in localitatea Alioș.

  La fața locului, echipajele operative ale Detașamentului Arad, au intervenit cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, încadrate cu 17 salvatori și un echipaj SMURD.

  Pentru optimizarea misiunii de răspuns, în sprijinul pompierilor arădeni au mai fost dislocate:3 autospeciale ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență cu 16 pompieri voluntari, 2 autospeciale din cadrul ISU Timiș și 6 Subofițeri.

  De asemenea, angajații societății, de care aparține lanul de grâu și rapiță, au intervenit în sprijin.

  Intervenția promptă a forțelor a condus la limitarea și stingerea incendiului, în aproximativ 3 ore. Misiunea a fost îngreunată de vântul puternic dar și din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

  Au ars aproximativ 200 de hectare de culturi agricole și un utilaj agricol. Cauza probabilă de producere a incendiul este în curs de stabilire.

  Temperaturile extrem de ridicate sunt un factor favorizant al apariţiei incendiilor. Având în vedere avertizările meteo care vizează creșterea regimului de temperatură în această perioadă, gradul de umiditate al vegetaţiei este scăzut, factor care favorizează izbucnirea si propagarea rapidă a flăcărilor, este necesar a fi luate măsuri preventive în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.

  Principalele măsuri de prevenire a incendiilor la recoltarea paioaselor si în depozitele de furaje:
  – izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile și căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu o lăţime de min. 20 m;
  -marcarea cu indicatoare de interzicere şi avertizare a suprafeţelor de teren cultivate cu cereale păioase;
  -parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;
  – direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;
  – strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;
  – parcarea maşinilor pe câmp se va face la o distanţă de cel putin 100 m faţã de lanurile nerecoltate;
  – se vor stabili şi dota locurile pentru fumat amenajate premergator începerii recoltării;
  – este interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se executã recoltarea cerealelor;
  – în perioada de recoltare a cerealelor aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a vegetației uscate este interzisă;
  – lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.
  – amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice se va face la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse la acestea să nu pericliteze vecinătăţile (cât mai departe de casă, bucătării de vară, cuptoare, magazii etc.);
  – terenul afectat depozitului de furaje se va împrejmui, şi se va curăţa de vegetaţia uscată, mărăcini sau arbuşti, pentru e elibera accesul către o sursă de apă;
  – de reţinut că în cazul în care temperatura se ridică la 45 – 55 grade Celsius, fânul, lucerna şi trifoiul prezintă pericol de autoîncălzire accentuată şi autoaprindere.

  Update 5

  Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” a județului Arad informează că a fost stabilită cauza probabilă de izbucnire a incendiului: „scântei mecanice, produse de utilajul agricol”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.