Update Încă un proiect de hotărâre pentru stadionul UTA și aproape 4,5 milioane de euro în plus din bugetul local

  de Raluca Medeleanu | 27 November 2019, 10:22 AM | Administraţie | Topic special

  5

  Lucrările de la stadionul UTA ajung din nou pe masa consilierilor locali municipali, întrucât aceștia vor fi nevoiți să supună la vot un proiect de hotărâre ce prevede refacerea documentației studiului de fezabilitate și reaprobarea indicatorilor tehnico-economici, în vederea măririi capacității peluzelor. În proiect observăm alocarea a încă 4,4 milioane euro (21.050.971 lei) din bugetul local.

  În raportul de specialitate a proiectului de hotărâre se explică de ce este nevoie de această măsură, raport semnat de directorul executiv Ioan Ignat, șeful serviciului Daniel Pruteanu, consilierul Dacian Moț și cj.Tudor Oprean (cel care a și avizat raportul).

  Explicația sună cam așa: În decembrie 2007 s-a aprobat documentația pentru mărirea peluzelor stadionului UTA, în care erau propuse lucrări la cele două peluze existente (demolare peluze existente, construire peluze noi, incluzând și spații pentru funcțiuni conexe, copertine pentru întreaga suprafață a peluzelor noi). După aprobarea SF-ului în anul 2007 independent de acesta, în anul 2008 a fost montată o instalație de iluminat nocturn a terenului de joc, cu 4 stâlpi la capetele tribunelor, dar între cele două obiective au apărut neconcordanțe.
  În 2009 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectului de investiție ”Mărirea capacității peluzelor la Stadionul UTA – Arad”, obiectiv care a fost finanțat din bugetul local al Municipiului Arad.
  Evoluția investiției din punct de vedere al proiectării și execuției lucrărilor, derulate în perioada 2013-2019, a fost influențată de adaptări și modificări ale proiectului „din motive diverse, neprevăzute și imprevizibile, care au dus la modificarea indicatorilor tehnico-economici prevăzuți în Studiul de Fezabilitate inițial (2009).
  Astfel, reprezentanți Primăriei Arad consideră că la ora actuală este nevoie de un nou studiu de fezabilitate care să cuprindă toate aceste modificări fără de care investiția nu ar putea fi finalizată în vederea punerii în funcțiune și omologării conform normativelor UEFA și FRF pentru un stadion de categoria IV.

  Cu acestea fiind spuse, ne îndreptăm atenția, ca o reamintire, la conferința de presă a lui Bibarț din septembrie 2019, în care explica despre cum a fost lansat un anunț pe SICAP pentru restul lucrărilor care mai trebuie realizate ca stadionul să devină de categoria a IV-a. Atunci spunea că mai trebuie alocați în jur de 3,5 milioane lei pentru diferența de lucrări. Tot atunci ni se explica despre mărirea peluzelor care se face doar cumva „din pix”, întrucât structura stadionului este deja destul de mare, fiind necesar de mărit doar suprafața utilă.

  „Pentru a îndeplini toate cerințele de omologare UEFA, suprafața utilă cât era contractată inițial a ajuns acum să fie nevoie să fie dublată. Trebuie menționat că cei 6031 de metri pătrați de care e nevoie acum sunt construiți deja, căci în proiectul cu Tehnodomus suprafața respectivă era prevăzută, însă doar ca infrastructură și suprastructură, iar partea de dotări, partea de utilități interioare, era prevăzută pentru 3223 metri pătrați. Această nouă investiție, a cărui anunț de licitație a fost lansat ieri, 11 septembrie, pe plaftorma SICAP, acoperă această diferență”, explica pe atunci Ioan Ignat.

  Doar că acum, având în fața ochilor noul proiect de hotărâre, rămânem cu o serie de nelămuriri. De la 3,5 milioane lei, ajungem la 21 milioane, având următoarele specificări:

  Valoarea totală a investiției, cu TVA  : 53.060.551  lei

  din care,    C + M   : 45.659.837 lei

  Dotări și echipamente:  4.657.025 lei

  Valoarea investiției – rest de executat, cu TVA: 21.050.971 lei

  din care,   C+M : 14.832.804 lei

  Dotări și echipamente:                              :  4.657.025 lei

  Caracteristicile principale ale construcției:
  Număr de locuri:…………………………………………11.700
  Număr locuri persoane cu dizabilități: ………………106
  Aria construită:…………………………………………..8.605,04
  Aria construită desfășurată:………………………14.808 m²
  Aria utilă:………………………………………………13.365 m²
  Volum spații închise:………………………………18.293 mc

  Durata de realizare a investiției: 42 luni

  Finanțarea restului de executat în valoare de 21.050.971 lei inclusiv TVA , din care C+M, 14.832.804 lei inclusiv TVA.

  Update

  Potrivit municipalității, durata de realizare a investiției a fost modificată în acest proiect de la durata inițială de 36 de luni, la care s-au adăugat încă 6 luni necesare pentru a realiza modificările stipulate în cerințele de omologare UEFA.

  Valoarea totală la care se ridică lucrările de la stadion este de aproximativ 53 milioane de lei (aprox. 11 milioane de euro), în care este inclusă și această cheltuială de 21 milioane de lei (4,4 milioane euro) care reprezintă suma necesară pentru a finaliza restul lucrărilor.

  Primăria Arad ne-a oferit lămuriri și la neconcordanța dintre suma declarată de Călin Bibarț în septembrie și cea de acum. Potrivit municipalității, inițial s-a dorit acoperirea restului de bani în mai multe tranșe. Cei 3,5 milioane de lei constau în prima tranșă, însă întrucât la licitația lansată în septembrie nu s-a înscris nicio firmă, acum a fost trecută în indicatorii tehnico-economici din proiectul de hotărâre suma întreagă, fără să mai fie împărțită în tranșe, ori „loturi” cum s-a exprimt purtătorul de cuvânt.

  Vom reveni asupra subiectului.

  Citește și `Stadionul UTA – radiografia primarului Bibarț`

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Citind aceste lucruri eu nu mai inteleg nimic. Se vorbeste de marirea capacitatii peluzelor si s-a construit un stadion nou mai mic. Prin diverse metode s-a tot modificat ce trebuia construit de castigatorul contractului. Domnii ziaristi, ca DNA tot nu se sesizeaz, daca tot aveti atatea informatii, de ce nu faceti plamgerea penala, sa miscati putin organul statului (ca sa nu zic altfel)? Daca nu puteti, poate oferiti sprijin asociatiei suporterilor.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.