joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Președintele României, Klaus Iohannis, va veni la Radna pe 2 august. Sute de oficiali străini vor participa la inaugurarea Complexului conventual

  de Lucian Valeriu | 13 iulie 2015, 10:31 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  2

  Președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, miniștrii, deputați și senatori din țări europene ca Germania, Austria, Ungaria și, desigur, România vor fi cele mai vizibile dintre autoritățile care vor participa la celebrările prilejuite de inaugurarea Complexului Conventual al Sanctuarului Mănăstirii Maria Radna. Acestea se vor desfășura la data prestabilită chiar de la inaugurarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a întregului ansamblu spiritual, respectiv pe 2 august.
  Invitații, de ordinul sutelor, provin din rândul diplomaților din țările catolice europene, marea lor majoritate nemți, maghiari și austrieci, dar la inaugurare vor participa și oficiali din rândul clerului creștin-ortodox – nu și Patriarhul, în conformitate cu protocolul specific, întrucât vizita Papei Francisc a fost anunțată pentru anul 2018.  

  „Sfântul Părinte Papa Francisc I l-a numit pe cardinalul german Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, ca trimis al său special la inaugurarea complexului conventual al sanctuarului de la Maria Radna, în dieceza de Timișoara, supus recent unor ample lucrări de renovare. Celebrările au loc în 2 august 2015” – informează site-ul catolic www.e-communio.ro

  Mănăstirea Maria Radna, considerată cel mai mare loc de pelerinaj din vestul ţării, beneficiază de un program de reabilitare în valoare de 47,14 milioane de lei (peste 10 milioane de euro), cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 30 de milioane de lei, provenind de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional. Diferenţa de bani a fost alocată de Guvernul României şi de beneficiar – Episcopia Romano-Catolică Timişoara. Potrivit proiectului, în complexul actual de clădiri vor fi amenajate o bibliotecă cu zece mii de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă, dar şi săli de conferinţe. Vor fi restaurate trei clădiri declarate monumente istorice şi vor fi reamenajate spaţiile din jur, până la marginea DN 7. Reprezentanţii mănăstirii spun că întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent începând cu acest an, estimând că numărul de vizitatori se va dubla după inaugurare, acum fiind de 80.000 pe an.

  De menționat că lucrările nu vor fi finalizate pe data de 2 august decât parțial, constructorii primind o derogare de 6 luni, pentru terminarea întregului ansamblu religios.

  Înnobilată de Sfântul Ioan Paul al II-lea cu titlul de „Basilica minor”, biserica sanctuar din Maria Radna a fost păstorită vreme de secole de Ordinul Fraților Minori observanți. Din 2003, întreaga viață a acestui cunoscut loc de pelerinaj din vestul României a fost încredințată clerului diecezei romano-catolice de Timișoara.

  Andreas Reinholz, părintele paroh al Basilicii Maria Radna a declarat pentru Special Arad că „invitațiile au fost trimise, iar o parte din invitați și-au confirmat, până la această oră, prezența. Suntem onorați de participarea la această ceremonie a numeroase personalități și sperăm să facem față evenimentului.”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 2018… Mă gândeam eu că nu răspunde Papa chiar atât de prompt. Un răgaz de trei ani pare firesc diplomatic. Și cu atâtea eclipse economice per țară europeană cine își mai face gânduri?! Și-așa par a veni cam mulți. Cum bine știm, mai catolici decât Papa nefiind, totul se termină în cheia agapelor binecunoscute. Chestia e că până vine Papa în persoană să mai fie și catolici prin preajmă. Nu-ți poți permite nicio glumă la cât de sobru se vrea textul. Sper că tarabele nu vor participa la eveniment.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Tu iti poti permite multe…chiar si glume la un articol sobru si de interes pentru spiritualitatea unei comunitati.Asta asa ca o refulare sau ca o rasuflare…Daca ar mai fi pastrata comunitatea de maici de la Maria Radna ar fi ocazie de pus o pila buna sa te „adopte”…

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.