Primarul, categoric despre demolări: „Cei care se fac că nu înțeleg, nu au decât să se conformeze, nu au ce să caute pe terenurile primăriei, aici va fi zonă de agrement!”

Fotoreportaj - În vizită pe șantierul de pe Mărului




Deja de peste un an, firma arădeană Thaibau Construct SRL lucrează pe partea dreaptă a drumului care duce către pădurea Ceala, pe strada Sabinelor, la proiectul prin care se amenajează o zonă de agrement – modul prin care municipalitatea încearcă să ridice o zonă rău famată a orașului. Eliberarea terenului nu a fost însă un lucru defel ușor, Primăria lovindu-se de împotrivirea celor care și-au construit de-a lungul anilor case ilegale, transformând zona „Mărului” într-o adevărată mahala de lumea a treia. Astăzi, primarul Călin Bibarț a invitat presa într-o vizită la fața locului, pentru a prezenta situația la zi și a vorbi despre cum s-a reușit pregătirea terenului prin demolarea a zeci de astfel de locuințe și ce s-a ales de oamenii care au trăit acolo. Mulți fără niciun venit, cel puțin legal…
Partea de teren pe care se întinde proiectul este deja nivelată, toate construcțiile au dispărut și acum partea cu lacurile Homocul Mic și Homocul Mare, arată ca un simplu câmp, singura construcție care a rămas în picioare fiind fosta cărămidărie, care este proprietate privată. Acum se amenajează deja aleile pentru viitorul centru de agrement. Primele demolări au început odată cu demararea proiectului, la sfârșitul lunii martie 2021, fiind puse la pământ un total de 21 de construcții ilegale. Însă Primăria dorește să rezolve situația pentru toată zona, astfel că pe partea stângă a străzii Sabinelor, vizavi de proiectul în desfășurare, în urmă cu câteva săptămâni au mai fost demolate încă 31 de locuințe. După care, oamenii și-au reclădit 6 alte căsuțe, pe care Primăria le-a demolat din nou. Acum, Sabinelor e eliberată total de imobile, dar mai rămân 24 de locuințe problematice pe strada Mărului, perpendiculară cu strada respectivă, pe care municipalitatea speră să le rezolve în vară.
Locuințe sociale pentru unii, nicio soluție pentru cei care nu muncesc
Primăria a avut posibilitatea să ofere locuințe sociale doar pentru cei care au îndeplinit criteriile necesare, prevăzute de lege. Călin Bibarț ne-a spus că au fost alocate în total 31 locuințe. Pentru aceștia, una dintre condiții este ca cei care au copii să își trimită copiii obligatoriu la școală și să prezinte dovadă cu prezența copiilor la ore. O altă condiție este ca adulții să lucreze.
Oamenii care locuiesc în cele 24 de căsuțe care au rămas pe strada Mărului și care urmează în perioada următoare să fie demolate, nu îndeplinesc condițiile legale pentru a putea fi ajutați. Despre aceștia, Bibarț a spus că nu are de gând să îi scutească de mutare. În deplasarea la fața locului, am observat mai mulți copii care stăteau la rând la o cișmea de apă, chiar la intersecția dintre Mărului și Sabinelor și am aflat că este (teoretic) singura lor sursă de apă. Primăria a amplasat cișmeaua respectivă în pandemie, când observase că mai mulți oameni făceau drumuri și se înghesuiau într-un anumit loc către pădure pentru a lua apă.
„Cei de acolo nu îndeplinesc prevederile legale, dar nici nu putem să-i lăsăm acolo. Prin urmare le-am mai dat un rând de somații și astăzi dăm din nou somații de evacuare. Vom contacta DGASPC-ul pentru că mai sunt și copii și să vedem situația lor cum o rezolvăm(…). Vom continua și debranșările de la energia electrică și de la rețeaua de apă potabilă, astfel încât vara aceasta și partea dreaptă a Mărului, cele 24 de acolo să fie demolate, să venim să adunăm din gunoaiele rămase și, încetul cu încetul, când avem pământ de calitate, să facem umplutura, să nivelăm. Este un teren al Primăriei foarte bine poziționat și probabil vom mai putea accesa bani europeni pentru o zonă de agrement și acolo. În etapa a doua, ne mai rămâne zona stângă a Mărului, spre Mureș, unde vom face o evaluare a tot ce înseamnă proprietăți, pentru că am observat că unii au CF-uri pe terenuri, la cei care nu sunt legali vom continua cu demolările și în funcție de posibilele finanțări, dacă este cazul, sunt dispus să mergem și până la exproprieri. Într-un interval de câțiva ani de zile doresc ca toată zona să fie asanată și pregătită pentru zonă de agrement”, a spus Bibarț.
Bibarț acuză că ceea ce s-a întâmplat pe Mărului este „rezultatul unei indolențe de peste treizeci de ani a administrațiilor arădene”
Călin Bibarț a ținut la final să arate că în doar un an s-a reușit curățarea unei mare părți din zonă și astfel i-a „apostrofat” pe cei aflați la putere înaintea lui pentru că au permis, de la an la an, ca cele două străzi să ajungă într-un asemenea hal.
„Cred că faptul că pe partea dreaptă s-a reușit e o dovadă că se poate în continuare și în niciun caz nu putem tolera. Nu vreau să se supere nimeni, dar cred că ceea ce s-a întâmplat aici este rezultatul unei indolențe de peste treizeci de ani a administrațiilor arădene. Dacă așa cum acum, într-un an de zile, am reușit să punem la pământ 58 de construcții ilegale, în fiecare an constant s-ar fi ținut pe acest război să-i spunem cu cei care vreau să stea aici, lucrurile stăteau altfel. Dar nu mai facem istorie, este o realitate pe care o avem aici, dar pe care nu o putem nici tolera, nici să o susținem în mod tacit. Prin urmare, vom merge în continuare cu demolările, nu facem niciun pas înapoi. Dincolo de toate problemele sociale pe care înțeleg că unii oameni le au aici, ei sunt veniți din alte părți, sunt fără locuri de muncă și nu se încadrează sub nicio formă la o posibilitate legală de a primi locuințe sociale. Unde s-a putut, s-a dat. Dar în unele cazuri am avut și surpriza că le refuză… Deci, din acest punct de vedere, Aradul și comunitatea locală arădeană și-a făcut datoria. Cei care nu vor sau se fac că nu vor sau că nu înțeleg, nu au decât să se conformeze, nu au ce să caute pe terenurile arădenilor, pe cele ale Primăriei Arad, aici va fi zonă de agrement!”, a spus primarul Călin Bibarț.
• Citește și:
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)