Update Desemnăm oficial „Mărului” cea mai infectă zonă a Aradului! Șase instituții publice se zbat să pună la cale un plan de acțiune

  de Raluca Medeleanu | 4 noiembrie 2016, 1:13 PM | Administraţie | Topic special

  9

  În ciuda multiplelor noastre sesizări din mediul online, nu am văzut vreo schimbare majoră în zona „Mărului” – cea mai rău famată și mizeră zonă a Aradului, orașul nostru accidental, pardon, occidental . Am considerat oportun să revenim asupra subiectului. Mai ales că în tot acest timp, pe adresa redacției apar necontenit mesaje din partea locuitorilor din Alfa care se plâng de mirosul insuportabil de fum de cauciuc ars aproape de fiecare dată când își deschid geamul, iar recent a izbucnit și un grav incendiu acolo

  Nu putem spune însă că nu am observat recent vreo mișcare din partea autorităților locale. Au început să se dea amenzi destul de des celor care merg cu camionul și își aruncă deșeurile acolo. Cu toate acestea, nimic nu pare să îi determine pe oameni să nu mai considere „Mărului” propria lor cocină de porci. Primăria ne-a tot tărăgănit când am întrebat despre strategiile planificate pentru curățarea definitivă a zonei, așa că am hotărât să abordăm diferit problema. Ținând cont că vorbim despre poluare, mai există o instituție importantă cu care trebuie discutat. 

  Am luat astfel legătura cu doamna Monica Jitariu, Comisarul Șef de la Garda de Mediu, Comisariatul Județean Arad, pe care am întrebat-o dacă într-adevăr putem vorbi despre o poluare periculoasă pentru sănătatea oamenilor, sau este vorba doar de un aspect cu impact negativ doar din punct de vedere estetic. Dumneaei ne-a confirmat temerile noastre. Într-adevăr, zona prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, însă dat fiind faptul că situația proprietăților / proprietarilor de acolo e atât de ambiguă și că ei nu au drept legal de intervenție, situația e cu adevărat delicată. Însă asta nu i-a oprit să demareze o acțiune prin care au reușit să obțină sprijinul instituțiilor care chiar au putere legală de intervenție. Iată ce ne-a declarat doamna Jitariu:

  Considerăm că problemele sesizate pot fi rezolvate doar prin colaborare cu instituțiile statului care au competența legală privind verificarea actelor de identitate ale persoanelor, regimul juridic al construcțiilor, verificarea mijloacelor de transport și a persoanelor care abandonează diferite deșeuri în zonă, verificarea combustibilului și a sobelor folosite la încălzirea locuințelor, verificarea completă de către autorități conform competențelor legale a tuturor agenților econimici care desfășoară activități în zona respectivă.

  În sensul celor de mai sus, GNM – CJ Arad deși a desfășurat nenumărate acțiuni în zonă, nu a putut să depisteze persoane care incendiază sau abandoanează deșeuri, acțiunile GNM-CJ Arad desfășurându-se în timpul zilei fără spijin al altor autorități, neavând dreptul legal de a opri și controla mijloacele de transport sau să legitimeze persoane.

  Pentru a rezolva acest impediment, GNM – CJ Arad ne-a declarat că a solicitat la sfârșitul verii sprijin în vederea soluționării problemelor sesizate, următoarelor instituții: Primăriei municipiului Arad, IPJ Arad, Direcției de Sănătate Publică Arad, Poliției Locale Arad și Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad.

  În urma acestor sesizări scrise trimise de Garda de Mediu Arad, în august s-a emis un Ordin al Instituției Prefectului Județului Arad, pentru constituirea unei comisii comune care să verifice cele enumerate mai sus, comisie compusă din Primăria Arad, IPJ Arad, DSP Arad, Poliția Locală Arad, GNM-CJ Arad, ANAR-ABA Mureș – SGA Arad. În 21 septembrie, comisia respectivă a întocmit mai multe documente, ca urmare a celor constatate într-o deplasare pe teren. În mare, datele notate în urma acestei deplasări se aseamănă cu ce am scris în articolul din luna iulie, când Viorica Graur, directorul general al Poliției Locale Arad ne declarase numărul de locuitori identificați cât și împărțirea pe subzone a zonei Mărului. Tot în august, după emiterea Ordinului, primarul municipiului Arad a dat o dispoziție prin care a împuternicit personalul Poliției Locale Arad pentru constatarea unor contravenții și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, prin care un număr de 11 polițiști locali sunt împuterniciți pentru constatare contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale.

  Monica Jitariu, Comisarul Șef de la Garda de Mediu, filiala Arad, ne-a oferit lista prin care au fost identificate

  depozitele ilegale de deșeuri, fiind inventariate următoarele zone:

  marului-gunoaie

  – De la intrarea pe strada Mărului (aproximativ 150 de m), de o parte și de alta a drumului există depozite semnificative de deșeuri de anvelope uzate în amestec cu alte tipuri de deșeuri din material plastic, burete rezultat din dezmembrări auto și deșeuri menajere, zone care prezintă urme de incinerare a deșeurilor, solul fiind practic acoperit de cenușă și resturi de materiale supuse incinerării. Se presupune că în aceste zone se incinerează zilnic/periodic anvelope pentru recuperarea inserției de sârmă care ulterior este valorificată.

  – La ieșirea din zona de locuințe înspre plaja din albia minoră a râului Mureș (aproximativ 1 km de la intrarea pe strada Mărului), pe partea stângă a drumului, mai exact pe malul drept al râului Mureș, pe o porțiune de cca. 150 m, au fost constatate depozite semnificative de deșeuri, moloz rezultat din demolări, deșeuri de plastic din dezmembrări auto, deșeuri menajere, deșeuri vegetale și deșeuri din material plastic, din care o parte au fost descărcate direct în albia minoră a râului Mureș. Se constată că o parte din aceste deșeuri au fost transportate cu mașini de mare tonaj (în special deșeurile din demolări).

  – În continuarea drumului, spre capătul pistei de biciclete, în albia minoră a râului Mureș, cât și în zona inundabilă au fost descărcate sistematic zeci de transporturi de mare tonaj de deșeuri rezultate din demolări și sistematizate. Pe acest traseu menționat au fost identificate clădiri/construcții improvizate direct pe malul râului Mureș fără a deține formele legale în acest sens.

  – Ca urmare a verificării zonei situate între strada Mărului – Cantonul Silvic și strada Sabinelor au fost identificate construcții improvizate (barăci), depozite semnificative de deșeuri din moloz, deșeuri menajere sau asimilabile, deșeuri din material plastic, deșeuri metalice, deșeuri din dezmembrări auto, deșeuri din material plastic rezultat în urma decablării firelor din cupru (grămezi de pulbere), deșeuri de anvelope uzate, deșeuri vegetale, deșeuri din lemn etc. Toate aceste deșeuri sunt depozitate în amestec, în mod haotic. Se constată că o parte din aceste deșeuri au fost transportate cu mașini de mare tonaj sau cu mașini de 3,5 tone, fără a putea identifica cu exactitate responsabilii de abandonarea acestor deșeuri.

  Totodată, ca urmare a verificărilor în zonă, au fost constatate un număr semnificativ de latrine amplasate aleatoriu între barăci/clădiri locuite de persoane (minori și majori), un număr semnificativ de porci, câini, capre, gâște, găini, care circulă liber și se hrănesc în zona afectată de depozitările ilegale de deșeuri. A fost constatată existența forajelor individuale în vederea consumului de apă. Nu se cunosc date cu privire la caracteristicile de calitate a apei utilizate pentru consum uman, nu se cunosc date cu privire la sistemul de canalizare existent în zonă. Din punct de vedere al sănătății umane, zona prezintă risc de contaminare cu diverse boli/infecții pentru locatarii zonei, risc dat de cantitatea semnificativa de deșeuri depozitate ilegal și a dejecțiilor de la oameni și de la animale din jurul locuințelor și în zona în care aceștia își desfășoară diverse activități zilnice curente.

  Doamna Jitariu ne-a spus faptul că la ora actuală s-au centralizat propunerile instituțiilor menționate la începutul articolului. Garda de Mediu – Comisariatul Județean Arad afirmă că aceste propuneri au fost trimise în această săptămână Instituției Prefectului. În funcție de ceea ce va stabili Prefectura, după studierea tuturor propunerilor se va face o ședință finală în vederea întocmirii unui plan de acțiune concret, cu termene clare și asumate care să poată fi pus în aplicare pe baze reale.

  Până când se va face asta, noi am fost curioși să aflăm câteva din propunerile pe care le-au dat și cei de la DSP Arad.

  Ce spun cei de la Direcția Sănătății Publice Arad

  cauciucuri arse marului

  Ținând cont că Garda de Mediu a constatat faptul că zona din jurul străzii Mărului prezintă un risc de contaminare cu boli/infecții, am fost curioși să aflăm propunerile pe care le-au trimis cei de la Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad. Astfel, l-am contactat pe Dr. Ionel Drăgănescu, inspectorul șef de la DSP Arad. Acesta a fost amabil să ne trimită cu promptitudine pe mail propunerile respective.

  Ca rezultat al controlului comun cu alte deconcentrate, DSP Arad a transmis GNM Arad următoarele propuneri :

  1. Salubrizarea zonei prin evacuarea deşeurilor  existente şi organizarea de acţiuni de combatere a insectelor şi rozătoarelor.

  2. Asigurarea colectării deşeurilor menajere, în conformitate cu reglementările în vigoare.

  3. Aprovizionarea cu apă potabilă, în conformitate cu reglementările în vigoare.

  4. Colectarea și îndepărtarea apelor reziduale menajere prin sistem de canalizare”.           

  Așadar, DSP consideră imperativă curățarea zonei, aprovizionarea cu apă potabilă și realizarea unui sistem de canalizare, absent la ora actuală în zonă. Toate acestea, ne-a spus domnul Drăgănescu, sunt acțiuni pe termen lung. Într-adevăr asemenea modificări nu pot fi făcute în câteva luni sau un an. Necesită mult mai mult timp.
  Pornind de la acest lucru, nu putem să nu ne întrebăm cum se gândește Primăria Arad să construiască un complex sportiv într-o zonă considerată un pericol pentru sănătate? Nu interesează pe nimeni din municipalitate faptul că mai întâi trebuie rezolvată situația unei zone înainte să te arunci într-un proiect de asemenea anvergură? Proiect de mare anvergură, mda. Dar totuși atât de invizibil…

  Nimeni nu mai zice nimic despre Complexul Sportiv planificat de Primăria Arad?

  Am mai scris în 12 iulie mai multe detalii despre planul Primăriei Municipiului Arad de a construi un complex sportiv în zona str. Mărului. Atunci spuneam că am fost informați că în bugetul anului 2016 sunt alocați 200.000 lei pentru realizarea documentației „Studiu de Fezabilitate Complex sportiv strada Mărului”. Proiectul de investiție este în curs de obținere a avizelor pentru  etapa Studiu de Fezabilitate. Doar că aceste informații pare-se că ne-au fost atuncate doar nouă, presei, ca praf în ochi, căci la nicio ședință CLM n-am auzit discutându-se despre acest proiect. Unde s-a mai adus vorba despre complexul sportiv a fost la prezentările planului de regenerare urbană, prezentat de Gheorghe Falcă prin cartiere, în perioada campaniei sale electorale.

  complex-sportiv-zona-marului complex-sportiv-zona-marului2

  Despre acest subiect însă merită dedicarea unui articol amplu, de sine stătător. Până atunci, țineți minte „Execuție lucrări 2016-2018”…

  Cât despre „Planul de Acțiune” pentru zona Mărului, vom reveni cu mai multe amănunte în perioada următoare, după ce se vor stabilii acțiuni concrete în urma ședinței de la Prefectură.

  UPDATE 05.11.2016:

  Primăria Municipiului Arad a ținut să ne informeze faptul că suma și stadiul proiectului pentru Complexul Sportiv planificat pe str.Mărului s-au modificat între timp, așadar am revenit cu precizările oferite de Biroul de Presă al Primăriei Arad:

  Referitor la articolul dvs. privind zona strada Mărului din Municipiului Arad, apărut pe portalul de știri specialarad.ro în data de 4.11.2016, întrucât aricolul nu cuprinde informații actualizate privind  stadiul proiectului de investiție demarat de municipalitate pentru realizarea pe acel amplasament a unui complex sportiv, vă informăm că procedura de achiziție a serviciilor pentru elaborarea Studiului de  Fezabilitate al investiției “Complex Sportiv Zona strada Mărului” este aproape de finalizare. Anunțul de participare la procedură a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice SEAP în data de 28.10.2016 (numar invitatie / anunt: 394882 / 28.10.2016), data limită  de depunere a ofertelor fiind 14.11.2016. Valoarea maximă prevăzută  pentru contractul de servicii de proiectare pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate este în conformitate cu alocarea bugetară, respectiv  162.000 lei. Precizăm că atribuirea contractului se va face în baza criteriului “prețul cel mai scăzut”.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ZONA MĂRULUI ESTE CARTEA DE VIZITĂ A LUI falcă cel Vizionar!

   Toată această Groapă de Gunoi și refugiu pentru oamenii marginalizați ai societății arădene, a existat de dinainte de revoluție și până în ziua de azi.

   Instituțiile au știut de existența ”Problemei Mărului”.
   Dacă zic că nu au știut, mint, sau ia adus musca dintr-o altă galaxie.

   REZOLVAREA nu este una HEIRUPISTĂ, o soluție a unor nulități profesionale din sistemul administrativ, gen falcă și cionca, fiindcă ne va costa EXTREM DE SCUMP și bine înțeles PROST EXECUTATĂ!!! Este inevitabil să fie așa fiindcă MAFIA portocalie nu știe altfel. BANU PUBLIC trebuie DIJMUIT LA SÂNGE, că doar de aia s-au luptat să ajungă pe functii!!!

   SOLUȚIA CEA MAI PROFITABILĂ ÎN INTERESULUI GENERAL AL ARĂDENILOR EXISTĂ!

   UN CONCURS INTERNAȚIONAL DE PROIECTE!

   DE CE?

   1. Vecinătatea Parcului Natural Lunca Mureșului!
   2. Autostrada … pe care trec cetățeni străini.
   3. Zona are un POTENȚIAL EXTRAORDINAR … dacă ești calificat să vezi și să propui!

   ORICE ALTCEVA VA FI UN MIȘMAȘ MARCA HOȚIE PE FAȚĂ, TIP falcă gheorghe!!!!
   O SURSĂ DE FURAT (CĂPUȘAT) BANUL PUBLIC.

   Rezultat?!
   Vizionarul își va construi un nou PALAT pentru el și concubina actuală!

   +13 voturi
   +1
   -1
   • Da,au stiut din todeauna,razbunarea lor fiind crunta pentru cei ce fac sezizari OTRAVINDU-i la PROPIU pe reclamanti si ei cunosc foarte bine despre cine este vorba,unii fiind vecinii cu vinovatii care vrand nevrand asista si la chefurile lor organizate la militian cu ocazia “inspectiilor” alti i-au suparat ca nu li se permite sa mai …fure lemne cu caruta sau masina pe care o conduce …cum altfel ! fara permis… din padure iar tiganii te asteapta ranjijnd ca in urma…”controalelor” iarasi …nu s-au gasit vinovatii!!!Nu-i asa d-na Monica Jitariu?! noi tot dam din “gura” aici dar oare va vedea cine trebuie sa vada?! nu cred…fiind ocupati cu numaratul banilor proveniti din spagi, de la fer vechii ady&nik ca sa acopere totul si sa nu se confirme.

    +19 voturi
    +1
    -1
  2. Doamna Monica Jitariu,nu aputut identifica persoanele incendiatoare ?sau nus-a vrut identificarea lor de catre comisarii Szekely attila si Sarbu Dorin care subt “veteranii” protectori ai acestei zone,ei insesi personal anuntand pe incendiatori”inspectiile”in zona pe care asa cum ai cunosc eu ai cunoasteti si dvs cu toti dupa cum urmeaza; Balaj Csaby paznicul de la fer vechii,Balaj ioni fratele lui,Balaj Rozalia,mama lor,Balaj Sanda sora lor cu baietii ei cei mai mari (4 la numar) concubinul ei Attila,ginerele lor alt Attila, urmeaza romanii si prietenii dvs,sponsorii …COstea Ioan politistul care dupa cum bine stiti da foc in Mures unde s-a facut o insula propie de deseuri si gunoi cu stiinta dvs si la capatul unde va place dvs cel mai mult sa zaboviti in “inspectii” la capatul pistei de biciclisti langa padure unde Vasile Vasilache da foc gunoelor pe catre el impreuna cu familia lui si un boschetar pe care il tine pe langa casa ca si sluga si care da foc gunoelor impreuna cu Vasile de cum se intuneca ….la recomandarea comisarilor mai sus amintiti ,asa ca sa nu mai existe dovezi…in Liziera Padurii Ceala si a Muresului asigurand tot o data si transportul gunoelor in Mures la Costea politistul .Asa ca nu mai veniti cu MINCIUNI ca nu stiti cine sunt incendiatorii ca ai cunoasteti cu toti de mai bine de 12 ani! Ai cunosteti foarte bine si ai anuntati cand veniti in “contrloale” ca sa nu fie …foc si fum! Acesta este motivul pentru care nu se confirma nici o data. Si tot la fel ca mine cunoasteti…si MOTIVUL incendierilor ,cu un anume scop,de exterminare .Sa va fie rusine ca mintiti cu nerusinare si multa nesimtire.

   +37 voturi
   +1
   -1
   • Asa este @Gica ,si eu cunosc acesta situatie care treneaza cam de cand era sectorist Costea Ioan in Gradiste dat disciplinar ,de dl Tica Ghe,fost sef al IJP adica cu exact 12 ani in urma! Am facut si eu sesizari cu privire la acest flagel ajuns la scara industriala,nu o data catre GNM-CJ dar data fiind legaturile de cooperare dintre Costea ,patroni de la fer vechii deveniti ” sponsorii principalii,care a facut sa orbeasca atat garda de mediu cat si primaria si alte institutii abilitate,acestora impreuna cu Vasile Vasilache fratele penticostal care locuia in Gradiste dar acum si pe Marului,li s-a pus pe tava dovezi foto a incendiatorilor si se cunoaste foarte bine cazurile lor de anii de zile,asa ca te sustin! si eu cred ca sunt niste min cinosi ordinari in frunte cu dna Jitariu Monica.

    +31 voturi
    +1
    -1
   • Daca nu ma insel,toate aceste persoane,tiganii enumerati ca incendiatorii fac parte din cultul penticostal,inclusiv Vasile Vasilache,nu-i asa? cel din urma apartinand casei de rugaciuni Betania din Gradiste atunci se pune intrebarea daca aceasta indeletnicire,constituire in grup infractional,criminal,atentator la la viata noastra ,sanatatea noastra este o trasatura de caracter al preocuparilor de zi cu zi al acestora?!Sunt cumva si cei de la garda de mediu “fratii” acestora? atunci e de inteles comportamentul lor vs de aceasta incalcare a legilor voit,cu acordul lor si cu tot sprijinul lor.

    +14 voturi
    +1
    -1
  3. Va bateti joc de noi ,de locuitorii Aradului cu acest ..nou studiu de fezabilitate ,cu cel de acum 5 ani ce s-a intamplat? ori nu mai e bun dupa ce ati cheltuit cateva sute de milioane de euro,lasand in urma doar niste gropi mai adanci sapate ca sa se ascund acum tiganii si alte persoane rau intentionate sa dea foc la cauciucuri,gunoi numai asa de dragul de a scoate fum,o pista de biciclisti distrusa de Vasile Vasilache in proportie de 90% cu camioanele cu gunoi,moloz, cauciucuri , o iluminare a pistei care nu a fuctionat 5 luni dupa numai alte 5 luni de la date in folosinta ,iar acum arde …in proportie de 60% adica unul arde 4…nu.smd,o canalizare la care s-a racordat toate colibele tiganesti,dar care nu va fi folosita nici o data,apa menajera fiind deversata …direct in drum din lipsa de apa de racord la apa,apa fiind trasa numai pana la fer vechii deci pana la jumatatea strazii,ba mai si cate o galeata de dejectii umane!!! alte idei geniale ale ilustrului nostru inginer… iar de drum nici nu se mai discuta ca este ca in epoca de piatra…mai mare rusinea , abia asteptam acest ..nou studiu de fezabilitate care mai inghite numai aceasta hartie…200000 !!!

   +40 voturi
   +1
   -1
  4. Multumesc stimata d-soara/dna Raluca Medeleanu pentru temele alese in concordanta cu problemele cetatenesti si se vede de departe ca sunteti interesata de binele,sanatatea si igienizarea comunitatii,sper ca in sfarsit autoritatile inclusiv d-na Jitariu sa se trezeasca si sa nu mai iasa cu declaratii aberante ,precum si alti care ar trebui sa o faca dar,nu o fac.

   +25 voturi
   +1
   -1
  5. Nu stiu daca mai e cazul sa amintesc ca suntem otraviti constant prin ingerare de negru de fum…provenit din arderea cauciucurilor si cu alte noxe provenite din arderea de gunoi,mai putin important cine si de ce? da foc..insa nepasarea acestor autoritati care ne imbolnavesc de cancer de plamani,(NEO Pulmonar) diferite boli cardiace,ale sangelui , ficatului etc in cat acestia care sunt pusi sa vegheze asupra sanatatii noastre sau transformat in calaii nostrii prin nepasarea lor in frunte cu aceasta doamna Jitariu fiind principalul criminal,atentator la sanatatea ,viata noastra in frunt cu comisarii Szekely Attila si Sarbu Dorin pe care ai coordoneaza si sunt principalii vinovati ei cunoscand de anii intregi prezentandu-se la inspectii “anuntate” cum bine a zis nu stiu care in comenturi…fapt pentru care intr-adevar s-a facut tot posibilul sa …SA NU SE CONFIRME sesizarile,asa ca am ajuns sa nici nu mai bagam in seama gazele noxelor de masini de la autostrada si pe care cei alergici sunt la un pas de moarte deoarece prin peretele facut de-a lungul autostrazii atat zgomotul cat si noxele sunt dirijate fain frumos de catre un alt intelept unde credeti?! tot pe strada Marului asa ca sa se intregeasca tot tacamul!Raluca Multumim pentru subiect sper sa fie de bun augur si sa se faca o data dreptate fara a se mai gandi cu toti la studii de “fezabilitate” adica la planuri… de insusit banul public…doar la asta se limiteaza planurile lor de fezabilitate.

   +22 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.