vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  IKEA Timișoara și-a deschis porțile. S-a format coadă, înainte de inaugurare

  de Adriana Barbu | 8 iunie 2023, 1:07 PM | Recomandările editorilor | Regional

  2

  Coadă la intrare la IKEA Timișoara. Deschiderea celui de al treilea magazin IKEA din România, cel de la Timișoara, anunțată pentru joi, 8 iunie, ora 10:00, a adunat în fața porților de intrare sute de cumpărători. Unii dintre aceștia au venit chiar și cu o oră înainte de ora deschiderii, s-au așezat la coada pentru care angajații IKEA s-au pregătit deja, modelând-o cu garduri de fier, și au așteptat ca porțile să se deschidă, așteptarea fiindu-le condimentată cu un concert live.

  Panglica inaugurală a fost tăiată în jurul orei 9:30 de oficialii IKEA, la eveniment participând primarul Timișoarei, Dominic Fritz, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, primarul Dumbrăviţei, Horia George Bugarin, probabil cel mai fericit primar din România în această zi (pe teritoriul acestei comune este ridicat magazinul IKEA), CEO IKEA South East Europe, Ekaterina Egorova şi dr. Therese Hyden, ambasadorul Suediei în România.

  Magazinul este situat pe DN69, la intrarea în Timișoara dinspre Arad.

  IKEA Timisoara 1

  Un foarte scurt discurs marca IKEA

  Nu s-a vorbit mult cu ocazia inaugurării oficiale, singurul oficial care a luat cuvântul înainte de tăierea panglicii şi deschiderea porţilor magazinului pentru publicul larg fiind Nicoletta Muscinelli, Market Manager la IKEA Timișoara. În fapt, oficialul a detaliat doar simbolistica pe care o are gestul făcut de oficiali de a pune o lopată de pământ în jurul unui copac care ulterior va fi plantat în grădina magazinului, gest care are rolul de a te duce cu gândul la sustenabilitate şi la protecţia mediului şi a punctat câteva date privind investiţia IKEA în Timişoara.

  Oficialul a mai indicat, la întrebarea cum se va implica pe mai departe IKEA în relațiile cu primăria Dumbrăvița, faptul că speră ca acestea să fie bune în continuare, amintind doar că, până acum, IKEA a dotat grădinița din comună și a făcut angajări probabil și de aici.

  IKEA Timisoara 2

  Oficialii locali, cu declarații doar după inaugurare

  Oficialii timişoreni au făcut declaraţii doar după momentul inaugural, în faţa camerelor de luat vederi, cea mai importantă dintre informaţiile furnizate de aceştia venind din partea lui Horia George Bugarin, care a precizat că, cel mai probabil la anul, aici, în Dumbrăviţa, va fi deschis cel mai mare, mai modern şi mai sustenabil magazin Dedeman. În fapt, atât Dominic Fritz, cât şi Alin Nica au insistat în declaraţiile lor pe şansa pe care o are Dumbrăviţa de a deveni un pol economic, ca urmare a deschiderii magazinului IKEA, ce va atrage cu siguranţă şi alte afaceri în zonă, şi beneficiile pe care le au Timişul şi Timişoara de aici.

  IKEA Timisoara 3

  O organizare care a lăsat de dorit

  Din păcate, organizarea evenimentului de deschidere a lăsat mult de dorit: programat pentru ora 9:00, acesta a început în jurul orei 9:30; organizatorii au uitat să-i prezinte pe oficialii care au luat parte la deschidere (au făcut-o doar după prima intervenţie a oficialului IKEA); tot ei au oferit şansa celor din mass-media de a pune întrebări înainte ca omul orchestră al evenimentului, Nicoletta Muscinelli, Market Manager la IKEA Timișoara, să ajungă să își țină discursul pregătit pentru acest moment; copacul folosit pe post de simbol pentru sustenabilitate şi pentru a marca noua politică IKEA era contorsionat aproape de unul dintre stâlpii de susţinere ai halei; oficialii au fost nevoiţi să-și urle declarațiile, volumul muzicii de pe fundal fiind dat, după tăierea panglicii, mult prea tare pentru a putea purta un dialog normal.

  IKEA Timisoara

  Niciun cuvânt despre salarii

  Mulţi dintre cei prezenţi la inaugurare au considerat că IKEA, respectiv firma care s-a ocupat de acest eveniment, nu a acordat o atenţie deosebită inaugurării oficiale, convinşi fiind că nu e nevoie de prea mult efort, în condiţiile în care cei interesați să facă cumpărături aici vor lua cu asalt magazinul oricum. Fapt care s-a și întâmplat.

  Reamintim cititorilor că, în primăvară, IKEA a fost târâtă într-un scandal național ca urmare a salariilor mult prea mici, pe care aveau de gând să le plătească angajaților din vestul țării. Deși nu s-a mai vorbit nimic despre săptămânile de scandal, pe holul de intrare al magazinului cei prezenți aminteau, în conversaţii libere, de faptul că cei mai mulți dintre angajații IKEA Timișoara sunt moldoveni și sârbi, astfel fiind rezolvată, în fapt, problema salariilor.

  IKEA Timisoara 6

  Despre magazin, orar şi mediul înconjurător

  Nicoletta Muscinelli, Market Manager la IKEA Timișoara (Home Furnishing & Retail Design Manager pentru IKEA Europa de Sud-Est, înainte de a ocupa funcţia din România, dar şi manager în țări precum Australia, Franța și Regatul Țărilor de Jos de-a lungul celor 25 de ani de când activează în cadrul companiei), a fost cea care a acceptat provocarea IKEA Timișoara de mai bine de un an, Muscinelli fiind şi cea care, alături de aceeaşi oficiali locali menţionaţi mai sus, a pus piatra de temelie a magazinului pe 1 septembrie 2021.

  Valoarea totală investită în proiectul de la Timișoara este de 60 de milioane de euro, magazinul având o suprafață de 26.000 mp și o selecție de aproximativ 8.300 de produse de amenajare a locuinței.

  IKEA Timișoara va fi deschis 7 zile pe săptămână, de luni până sâmbătă, între 10:00 – 21:00, iar duminică, între 10:00 – 20:00. Restaurantul IKEA, deschis în aceeași incintă, are peste 450 de locuri disponibile pentru clienți.

  Potrivit oficialilor IKEA, în urmă cu câteva luni, un spaţiu viran de 1.600 metri pătrați a fost transformat într-o grădină a biodiversității autosustenabilă. Aici urmează a fi plantat și copacul care a servit drept simbol al biodiversității și sustenabilității la inaugurare. Grădina, se spune, include mai multe plante specifice regiunii, care se adaptează bine la solul și clima de aici și care ar urma să creeze un mediu perfect pentru insecte. Grădina biodiversității de la IKEA Timișoara ar urma să fie o grădină autonomă. Potrivit oficialilor IKEA, noul magazin vine cu un concept nou, adaptat nevoilor locale, care îmbină e-commerce-ul și experiența clienților în magazin, venind cu o capacitate îmbunătățită de gestionare și pregătire a comenzilor online. IKEA Timișoara, mai spun oficialii de aici, combină standardele de sustenabilitate în construcție și în operațiuni cu o funcționalitate de e-commerce extrem de eficientă, noul magazin servind drept centru de distribuție locală pentru majoritatea comenzilor online din zona de vest a României. IKEA Timișoara este cel mai sustenabil magazin IKEA din Europa de Sud-Est din punct de vedere al standardelor de construcție și al operațiunilor.

  IKEA Timiosra CEO

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.