sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Spitalul Amadeus Clinics, un vis post adolescentin pierdut printre sarmale, minciuni și universuri paralele

  de Valer Mărginean | 13 martie 2023, 7:48 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  0

  Cristian Vălan, un visător ce s-a lăsat pierdut printre sarmale, ciorbe și papanași(foto: facebook)

  Mult hulita Uniune Europeană, cea „pornită să fure bogățiile inestimabile ale României și să le ducă în Europa”, a alocat țării noastre, prin Comisia Europeană, încă din 2016, peste un miliard de euro pentru construirea a trei spitale regionale. Asta, după ce guvernanții noștri au tot promis, din 2005 că vor construi atâtea spitale noi, încât nu vom mai ști ce să facem cu ele. Ei bine, din acel miliard, jumătate ar fi trebuit cheltuit până în 2021, numai că guvernanții noștri nu au reușit să termine în cei cinci ani trecuți nici măcar proiectele tehnice, așa că jumătatea asta de miliard de euro s-a cam pierdut printre sarmale și alte bunătăți visate. În acest context de promisiuni neonorate și neputință guvernamentale, a apărut, în județul nostru, proiectul Spitalul Amadeus Clinics, cică susținut de Consiliul județean și de Primăria Pecica, după cum afirma cel ce semna „dr. Cristian Vălan”, inițiatorul ambițiosului proiect.

  Firesc, deci, ca vestea construirii unui spital în Pecica, și încă unul destul de mare (100 de paturi, ceea ce înseamnă aproape 10% din capacitatea pentru municipiu a Spitalului județean) să fi fost primită cu bucurie și speranță. Atât de pacienți, cât și de cadrele medicale, cărora li se promiteau câștiguri substanțiale (10.000 de lei „în mână”). Ce mai, o adevărată mană cerească picată din zona privată și lumea începea să viseze cu ochii deschiși la spitalul  „Amadeus Clinics” care mai avea de trecut peste câteva mici formalități administrative și pornea la drum, după cum ne asigura același „dr. Vălan”: „construcția spitalului va începe în 2023. Pentru moment, mai sunt câteva acte de rezolvat, mai exact PUZ-ul” – declara Vălan pentru Special Arad.

  Citește și:  Tot mai aproape de începerea lucrărilor. Aproape orice bolnav se va putea trata la viitorul spital din Pecica

  Evident, lumea nu se îndoia de sinceritatea promisiunilor rostogolite în spațiul public de „sufletul” acestui măreț proiect, mc. Cristian Vălean (nu putem să-i spunem doctor, așa că-i vom atribui și noi titlul de medic, așa, prescurtat, mc) cu atât mai mult cu cât, aluziv ori direct, încă din primele mesaje a știut să lanseze ideea că are susținerea președintelui CJ Arad, Iustin Cionca și a Primăriei Pecica.

  damadeus

  Adevăr grăiește gura păcătosului? Spitalul Amadeus Clinics…

  N-a cântat de multe ori cocoșul și președintele Cionca a spus fără reținere că nu-l cunoaște pe Vălan, și nici de proiectul lui nu știe nimic. Cam la fel s-a dezis și Primăria Pecica: „Nu există o înțelegere între Primăria Pecica și doctorul Crostian Vălan, rspectiv Amadeus Clinics”. Păcat că n-a făcut nimic pentru a obliga lăudărosul „dr” să retragă asigurările publice că „în baza unui prorocol cu Primăria Pecica” viitorii angajați vor fi cazați „în baza unor chirii modice”. Postările există în continuare pe pagina Amadeus Clinics și aproape că ne vine să credem că, totuși, ceva, ceva promisiuni o fi primit C. Vălan, poate nu oficial, din partea Primăriei, ci așa, mai neoficial, din partea cuiva important din instituție.

  A venit însă și o zi în care această încredere s-a zdruncinat. Pornind de la „pre-interviurile” conduse de mama Vălan, de la modul absolut „științific” de a conduce această activitate. Începând cu întrebările de interviu, cu adevărat siderante pentru orice om normal ce dorește să lucreze într-un spital (Ești jucăuș? Ești năstrușnic?) și continuând cu cerința de a aduce „ceva de mâncare” membrilor comisiei, lansată tot interogativ-amical: Ce ai acasă de mâncare?, după cum puteți (re)vedea  în articolul nostru, publicat în 14 februarie:

  Citește și: Sarmale, șnițele și papanași – probă eliminatorie pentru angajare la spitalul fantomă din Pecica – o investigație Special Arad

  Am trăit cu speranța că, după aceste dezvăluiri, pe de o parte, personajele implicate în povestea Amadeus Clinics se vor trezi din vis și nu vor mai fi pierduți printre sarmale, ciorbe sau papanași. Eventual, vor face pașii normali pentru a demara cu adevărat construirea acelui spital. Sau, dacă nu, măcar să înceteze cu acest simulacru ce pare să se înscrie în tiparul șarlataniilor.

  Pe de altă parte, desigur, speram că instituțiile statului vor interveni în poveste, nu ca Zmeul zmeilor, ci ca Făt-Frumos cel ce apără oamenii cinstiți de orice nelegiuire.

  Nici una, nici alta nu s-a întâmplat. Sigur, nu ne așteptam să fie târât în lanțuri mc. Vălan de la Bodrogul Vechi (unde au loc năstrușnicele pre-interviuri culinare) până la „spitalul aflat în construcție”. Nu era cazul. Dar, așa, în pauzele dintre dosarele primarului, putea fi convocat pentru o sesiune informativă în care să se discute despre diferența dintre jocuri post-adolescentine și escrocherie. De exemplu.

  Cât despre Amadeus… Au făcut niște pași în spate, cum se spune, prin ștergerea unora dintre mesajele mult prea entuziaste de pe pagina de facebook a „clinicii” iar mc. Vălan și „jucăușa” doamnă Veronica (Veronika, pe facebook) și-au băgat capul în nisip, după un model brevetat în Pecica: ne-a blocat accesul la paginile lor așa că, de-acum sunt liniștiți în bula lor cu miros de sarmale și papanași, sau „ce aveți pe-acasă de mâncare”.

  interviu

  Iată că am aflat marele secret: IKEA a luat ideea interviurilor de sarmale de la Spitalul Amadeus Clinics și le-a denumit altfel…

  Prin urmare, nu putem vedea că mc. Vălan nu a renunțat la ideea că pre-interviurile coordonate de mama Veronica sunt revoluționare și exemplare, și doar presa și cei ca nu au trecut de pre-interviuri sunt răi. Mai mult, compară exercițiul pre-culinar marca Veronika-Amadeus cu interviurile pentru recrutarea de personal pentru IKEA.

  „Se pare că procesul nostru de angajare cu interviuri in 3 etape este unul bun, folosit inclusiv de marii retaileri .Ikea le numește screening , noi le-am numit pre-interviuri , iar participarea la ele nu creează obligații pentru nici una din părțile implicate , nici pentru angajator , nici pentru candidați .Din nou și în cazul Ikea , cum s-a întâmplat și în cazul nostru , un candidat care nu a reușit să treacă nici de faza de pre-interviu, este revendicativ si merge să își verse „oful” la presa. Noi le dorim succes tuturor , și le mulțumim in mod deosebit celor care ne-au oferit votul de încredere” (am păstrat exact forma și fondul recentei postări a lui Cristian Vălan). Și când te gândești că omul ăsta tânăr poate dovedi cu diplome că a făcut o facultate de medicină, un rezidențiat și totuși nu poate înțelege că nu numărul etapelor „procesului de angajare” este problema la Amadeus Clinics, ci modul de desfășurare a așa-ziselor pre-interviuri și lipsa unor criterii cât de cât de specialitate. E ca și cum ar trăi într-un univers paralel, o realitate alternativă la cea în care își „vede” spitalul.

  Evident, nici mama Veronica n-a înțeles nimic, de vreme ce a avut un panseu demn de Maica Tereza în comentariul la postarea nelămuritului său fiu: „Cu siguranță vă spun că, cel care nu are puterea de a dărui o lingura de mâncare,nu va avea puterea de a dărui o lingura de dragoste pacienților!”. Clar au o fixație cu mâncarea. Dar puteau să spună că au nevoie de ajutor. Nu-i nicio rușine, chiar dacă ești în căutare de năstrușnici și jucăuși. Cu siguranță s-ar fi găsit în Pecica oameni dispuși să-i ajute, mai ales că acolo funcționează mai multe firme de catering…

  I-am fi ajutat și noi. Cu condiția să nu ne pună „maica” Veronica să-i dovedim că suntem năstrușnici și jucăuși. Mai mult, am sta cu ei la masă, timp în care i-am explica „doctorului Vălan” (în limita competențelor noastre, desigur) cât de mare este diferența dintre un proces de sceening, menit să ajute la selecția candidaților și simulacrul năstrușnic pus în operă de mama Veronica. Și tot atunci i-am spune cât de mult ne-am bucura ca spitalul pe care și l-a imaginat să se ridice cu adevărat, nu doar în visele sale.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.