luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Dai în gropi, îți pică în cap mortarul, un tigru de platan ți se învârte în jurul capului, dar tu tot pe ăștia îi votezi…

  de E. Nola | 10 august 2020, 9:57 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  Mi-am permis să generalizez, având în vedere că Dani Dascălu își petrece obișnuita vacanță de vară la soră-sa în Grecia, iar Arpi Nistor și-a găsit în sfârșit liniștea în PNL urmărindu-l destins pe Bibi navigând pe Mureș precum fantoma lui Barbă Neagră.

  Am înțeles că problema cea mare a săptămânii trecute în Arad au fost tigrii platanelor, niște ființe care au găsit Aradul atrăgător, contrazicând astfel criticii administrației Falcă – fiindcă, să ne înțelegem, deocamdată despre asta vorbim -, un oraș care, dacă și licuricii se vor alătura tigrilor de platan, va fi cu adevărat strălucitor.

  Strălucitor pentru că îl construiesc împreună.

  Împreună cu Tehnodomus, desigur, ceea ce se vede deja și la teatru, asta ca să nu mai vorbim de podul de la ștrand, unul mult prea îndepărtat din moment ce nici ștrandul nu mai există de fapt. Se lucrează, Dom’le, orice ați zice, se sapă, se excavează, șanțurile au luat locul pistelor de biciclete în tot orașul, ceea ce e bine, de ce să nu recunoaștem, oricum erau nepracticabile și periculoase.

  De piste vorbim, să ne înțelegem.

  sapaturi beius 1060x540 1

  Și de tigrii de platan. Nu, nu trebuie să vă gândiți la nimic impresionant și maiestuos, la nimic spectaculos felin – în general spectaculosul lipsește cu desăvârșire în orașul nostru mai nou -, e vorba de niște gâze, goange sau cum să le mai spunem ca să le deosebim de alte viețuitoare parazitând locul. Insecte, științific, care au năvălit în oraș în ultima vreme, ținând de companie țânțarilor care se simt de asemenea bine pe aici de o vreme.

  În această atmosferă oarecum caniculară în care tot arădeanul care se respectă trage la malul apei sau la umbra parasolarelor la o bere s-a finalizat situația candidaților la primărie și la președinția Consiliului Județean. Treaba s-a mai învolburat nițel prin schimbarea lui Sergiu Vlad cu Adrian Wiener, nemaivorbind de promovarea UTA-ei, eveniment care aruncă o lumină favorabilă asupra celui care a făcut posibilă această calificare și care va candida și el la primărie. Noroc că se știe, urmărește înainte de toate un post de vice, că altfel ar putea chiar câștiga.

  conducta incalzire cet

  De altfel aceste cunoștințe pe care le are arădeanul deștept și informat vor fi decisive la alegeri, indiferent de manipulările care au și început deja prin presa locală afiliată și de serviciu.

  Arădeanul despre care vorbim, indiferent dacă e la mare, pe malul lacului de la Ghioroc sau la Egee, știe cam tot, are păreri despre orice și merge la sigur oriunde.

  116794512 293305995213883 6595958365220103832 n 1060x540 1

  Nepreocupat de gropile și șanțurile din oraș, acolo unde s-a dus nefiind în pericol să-i cadă mortarul în cap sau să-l piște vreun tigru de platan, el știe că jocurile sunt făcute, Bibi iese primar, Fifor se duce în continuare deputat, iar restul își va vedea de treabă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, fiecare cu interesul său. Sanyi Mészár cu UTA la primărie, Wiener tot la parlament, Lupaș tot consilier cu Galea și Caba de mână, dacă au un pic de noroc toți trei sau unii dintre ei.

  De ceilalți doi candidați nici nu prea are rost să vorbim, chiar dacă Valentin Paul Neamț, reprezentând AUR, o formațiune care sună bine, dar duce gândul prea departe, a mai fost primar acum 20 de ani, este drept după îndepărtarea forțată al celui care a câștigat atunci alegerile.

  De președinții de CJ vorbim altă dată, ei trec și așa ca niște anexe la Arad, arădeanul despre care vorbim, chiar dacă știe tot nu a aflat deocamdată ceea ce Bolojan de la Oradea știe de mult: în noua structură și legislație administrativă rolul președintelui CJ a crescut foarte tare, el fiind omul care decide atragerea și împărțirea fondurilor europene în județ.

  Scuzați-mă, mi-a luat-o înainte tastatura, nu se pune problema ca arădeanul să nu știe, indiferent unde s-ar afla el acum fugind de gropi, bucăți de tencuială și tigrișorii de platan: el știe foarte bine că la Arad nu se aplică legile universale și naționale ale politicii, aici nu contează ce ești, unde ești, cum stai cu ortografia sau doctoratul în teoria lichidelor. Ceea ce contează este altceva, că de aia vorbim în continuare de administrația Falcă și vom mai vorbi mult și bine dacă arădeanul acesta despre care vorbim nu se trezește din somnul său de vară în care visează că le știe pe toate.

  În această speranță a trezirii îmi permit să spun arădeanului care face singur Ghidul Arădean că nu este destul de bine plătit de Primărie pentru a afirma prostește aberația despre doctorul Wiener pe care o repetă de o vreme, iar arădeanului amic de la newsar îi atrag atenția cu simpatie și prietenie că un sondaj de ziar nu se confundă cu un sondaj sociologic de prezicere a intențiilor de votare.

  Dacă nu faci această precizare, prezentând cititorilor un sondaj pe care tu nu îl controlezi drept sondaj sociologic se cheamă că manipulezi, iar dacă manipulezi cu bună știință se cheamă că nu faci jurnalism, ci cu totul altceva, ceva despre care nu vreau deocamdată să spun mai multe tocmai datorită simpatiei pe care o am pentru arădeanul de la newsar.

  62073162

  În încheiere, pentru că suntem totuși în august, iar arădeanul despre care am tot vorbit mai sus se simte bine în vacanță, vă ofer niște urlete adevărate de tigru.

  Mă rog, acompaniate de bâzâit de țânțari…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.